Comerț exterior

Notiță
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 6044
Mărime: 36.90KB (arhivat)
Publicat de: Constantin Filip
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

Esenta si rolul tehnologiei comerciale.

Esenta si rolul tehnologiei comerciale constau in studiul despre organizarea proceselor operative in cadrul intreprinderilor de comert cu ridicata si cu amanuntul.In cadrul intreprinderilor de comert pot fi 2 tipuri de procese: procese de productie si procese comerciale.

Procesele tehnologice sunt alcatuite din 3 elemente: Munnca, mijloacele de munca (masini, utilaje),obiectele muncii (marfurile).

Procesele comerciale reflecta operatiile de cumparare si de vanzare a marfurilor, studierea cererii pe piata, promovarea vanzarilor, etc.

Tehnologia comerciala cuprine un system de metode generale: Observare, comparare, analiza, experiment; precum si metode special: matematice, statistice, etc.

La baza tehnologiei comerciale sta circuitul de marfuri care are 2 etape: Organizatorica (relatiile economice dintre producatori si comercianti); Tehnologica (transportarea marfurilor, pastrarea, ambalarea).

Factorii care influenteaza asupra circulatiei marfurilor pot fi: de productie, de transport, comerciali, economico-socialii si de sortiment.

2.Dezvoltarea tehnologiilor generale si speciale in comertul interior sub impactul progresului stiintific si tehnic.

Conceptul de tehnologie aplicat în sfera comertului interior cuprindeansamblul proceselor, metodelor, conditiilor tehnice si organizatorice care concura la obtinerea produsului comercial, respectiv la realizarea marfurilor la consumatori.

Tehnologia comerciala evolueaza în permanenta chiar daca schimburile sunt mai lente si de mai mica amploare decât în alte ramuri.

Putem mentiona cateva tendinte in evolutia tehnologiei comerciale:

- Simplificarea tehnologiei comerciale ( reducerea nr. Verigilor intermediare, extinderea formelor modern de vanzare)

- Rationalizarea tehnologiei comerciale ( evitarea blocarii activitatii, folosirea intr-o proportie cat mai mare a capacitatii de lucru a spatiilor comerciale). Tehnologie rationala inseamna asigurarea productivitatii muncii si a conditiilor optime de lucru pt personal.

O noua tendinta aparuta pe piata in ultimii ani este comertul electronic, care nu este destul de utilizat in Moldova , dar f utilizat in intreaga lume. Dezvoltarea tehnologiilor informationale are loc zi de zi, iar noi suntem din ce in ce mai dependenti de ele.

Comertul Electronic este cheia competitivitatii intreprinderilor in era informationala, asigurand:

accesul la noi segmente de piata (noi clienti);

cresterea vitezei de derulare a afacerilor;

o flexibilitate ridicata a politicilor comerciale;

reducerea costurilor de aprovizionare, de desfacere, de publicitate, etc.;

simplificarea procedurilor;

cresterea competitivitatii.

3.Concept si functii de logistica.

Logistica este managemetul (gestionarea) fluxului de mărfuri între punctul de origine și punctul de destinație, în scopul de a satisface cerințele clienților sau a corporațiilor

Logistica are o importanta f mare in fundamentarea tehnologiilor comerciale. In domeniul logisticii exista asa numita definitie a celor 7 reguli ale logisticii: 1) Incarcatura – marfa necesara ; 2)Calitatea – calit. Neces. ; 3) Cantitatea – cantit neces. ; 4) Timpul – la timpul convenit; 5) Locul – la locul convenit ; 6) Cheltuielile – minimale. Daca facem legatura intre aceste 6 reguli observam ca acesta este principiul activitatii de logistica.

Principalele f-tii ale logisticii sunt: Previzionare, Aprovizionare, cumpărare, Gestionarea comenzilor, Gestionarea stocurilor , Gestionarea depozitelor, Manipularea produselor, Planificarea şi organizarea producţiei, Implementarea geografică a uzinelor şi depozitelor, Fluxul de informaţii, Ambalare, Distribuţia şi transportul de mărfuri, Servicii către clientelă.

4.Esenta si importanta distributiei in logistica. Canale si lanturi logistice.

In tarile cu ecenomide de piata pentru prima data distributia in viziunea logisticii a fost reflectata in anii 70. In cadrul modelului logistic de distributie sunt utilizate notiuni ca canal si lant logistic. Canalul logistic – o multime de intermediari in procesul circuitului de marfuri. Lantul logistic - alegerea intermediarilor si plasarea lor intr-o consecutivitate, care reflecta toate etapele circuitului de marfuri. In procesul ciruitului de marfuri pot fi evidentiate diferite vsriante de canale de distributie a marfurilor. EX: Producator de marfuri -> depozit angro -> firma intermediara -> magazin.

Totodata, eficienta procesului de distributie in comert este in functie directa de amplasarea teritoriala a centrelor de distributie in cadrul sistemului logistic.

5. Rolul comertului cu ridicata in distributia marfurilor.

În cadrul activitatii comerciale, veriga comertului cu ridicata are, în esenta, ca puncte de referinta cele trei roluri de baza ale sale: a cumpara, a stoca si a revinde. Comertul cu ridicata reprezinta un stadiu al circulatiei marfurilor, în cadrul caruia au loc operatiuni de cumparare-vânzare a marfurilor, în scopul revânzarii lor ulterioare. În consecinta,. continutul activitatii de comert cu ridicata consta în achizitionarea de marfuri în partizi mari si desfacerea acestora în partizi mici, dar într-un sortiment comercial, catre comertul cu amanuntul si, în unele cazuri, catre unitati care cumpara diferitele produse în vederea prelucrarii lor ulterioare. La organizarea procesului de achizitionare o importanta deosebita o are cercetarea surselor de achizitionare a marfurilor de catre intreprinderea de comert cu ridicata. Intreprinderea de comert cu ridicata organizeaza tinerea evidentei achizitionarii de marfuri pe furnizori si intr-o structura sortimentala adecvata.

Procesul de achizitionare a marfurilor poate fi divizat pe grupe de operatiuni:

1) Operatiuni preliminare procesului de achizitionare( studierea cererii, alcatuirea comenzilor)

2) Operatiuni nemijlocit de achizitionare( incheierea contractelor de livrare)

3) Operatiuni de incheiere a procesului de achizitionare a marfurilor( evidenta si controlul indeplinirii lucrarilor).

6.Tipuri si forme de intreprinderi de comert angro.

1) Comerciantii cu ridicata clasici sunt firme independente care detin dreptul de proprietate asupra marfurilor. Ei se împart, la rândul lor, în trei categorii:

• Comerciantii care ofera servicii complete.- Comerciantii de tip "cash & carry", Comerciantii camionagii, "truck jobber", Agentii de expeditie, Comerciantii cu ridicata care lucreaza pe baza de comenzi trimise prin posta.

• Comerciantii cu ridicata care ofera servicii limitate.

• Comercianti care aprovizioneaza rafturile detailistilor

2) Agentii si brokerii

• Agentii - Agentii sau reprezentantii producatorilor, Agentii de vânzari, Comisionarii

• Brokerii

3) Auxiliarii producatorului

• Filialele de vânzari

• Birourile de vânzari

7.Evolutia comertului cu ridicata.Tendinte. Organizarea comertului la bursele de marfuri si licitatii.

a devenit un sector economic foarte dinamic, comertul cu ridicata a cunoscut si va cunoaste în continuare multiple transformari, aparând astfel o serie de trasaturi bine conturate cu privire la viitoarea sa evolutie. Respectivele tendinte pot fi împartite în trei mari categorii:

- o prima grupa cuprinde diferite aspecte prin care se încearca consolidarea actualelor pozitii de intermediar ale comertul cu ridicata;

- o a doua categorie are în vedere preocuparile pentru cautarea unor noi solutii cu privire la perfectionarea circulatiei marfurilor cu ridicata si asigurarea unei fluiditati rationale a fluxului de produse de la producator catre consumator;

- o a treia tendinta se refera la crearea unor mari întreprinderi de comertul cu ridicata, capabile a prelua fluxul de marfuri generat de amplele modificari ce vor interveni în economia mondiala.

bursa este o piata unde se intalnesc comerciantii pentru a incheia afaceri pe baza de cerere si oferta Operatiunile la bursa se incheie fie pt.mf.care nu sunt prezente fie pt.mf.viitoare. La bursa se vand de regula produsele fungibile, hartiile de valoare si valutele. Astfel, bursele se impart in burse de marfuri(comert) si burse de valori(de efecte si de devize).

Functiile - constitue o piata principala pt.unele marfuri sau valori ; faciliteaza incheierea rapida a tranzactiilor ; asigura acoperirea din timp a nevoilor de materii prime; permite transmiterea sau divizarea riscurilor; inlesneste realizarea operatiunilor speculative; influenteaza nivelul preturilor care se formeaza in afara burselor; reprezinta un izvor de informatii cu caracter economic si juridic.

Vanzarea prin licitatii - in raport cu bursele licitatiile prezinta unele caracteristici in sensul ca : marfurile sau mostrele se gasesc la locul unde se desfasoara licitatia si programul de functionare a licitatiei nu este continuu.

Preview document

Comerț exterior - Pagina 1
Comerț exterior - Pagina 2
Comerț exterior - Pagina 3
Comerț exterior - Pagina 4
Comerț exterior - Pagina 5
Comerț exterior - Pagina 6
Comerț exterior - Pagina 7
Comerț exterior - Pagina 8
Comerț exterior - Pagina 9
Comerț exterior - Pagina 10
Comerț exterior - Pagina 11
Comerț exterior - Pagina 12
Comerț exterior - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Comert Exterior.doc

Alții au mai descărcat și

Aprovizionarea și relația cu furnizorii

Capitolul I Aprovizionarea si relatia cu furnizorii. 1.1 Aprovizionarea este componenta a functiunii comerciale a intreprinderii....

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea operațiunilor de import-export

INTRODUCERE Scurt istoric al comertului international. Teorii ale comertului international. Comertuli international a aparut din necesitatea mai...

Strategia relațiilor economice externe ale României în condițiile aderării la U.E.

INTRODUCERE Colapsul regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est si optiunea ferma a acestor state de a adopta modelul economiei libere a...

Studiu privind comerțul exterior al României înainte și după 1989

CAPITOLUL I. COMERŢUL EXTERIOR ŞI ROLUL LUI ÎN ECONOMIA NAŢIONALĂ Tranzacţiile de comerţ exterior reprezintă o componentă a sferei afacerilor sau...

Evoluția comerțului românesc

O privire de ansamblu asupra situatiei Romaniei la inceputul celei de a doua jumatati a secolului al XX-lea ne conduce la constatarea ca tara...

Tranzacții comerciale externe

CAPITOLUL 1: TRANZACTIILE COMERCIALE EXTERNE ALE ROMANIEI DUPA ADERARE LA U.E 1.1. Conceptul de tranzactie comerciala internationala Tranzactia...

Comerțul exterior al României

Comertul Exterior al Romaniei I. Definire. Modalitati de exprimare si calcul Comertul exterior al Romaniei cuprinde toate bunurile materiale care...

Comerțul Exterior al Greciei

1. INTRODUCERE Grecia sau Republica Elenă este o ţară din sud-estul Europei membră a Tratatului Nord-Atlantic, Uniunii Europene şi a zonei...

Evoluția comerțului exterior românesc după 1989 până în prezent

1. Evolutia situatiei economice a Romaniei dupa anii 1989 Dupa revolutia din decembrie 1989, in Romania a inceput un proces ireversibil de trecere...

Ai nevoie de altceva?