Grile Drept Comercial

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 7022
Mărime: 69.14KB (arhivat)
Publicat de: Leopoldina Ifrim
Puncte necesare: 5
Subiectele pentru examenul de drept comercial, anul III Univ. Crestina D. Cantemir - MTC contine 6 bilete de examen

Extras din notiță

1. Calitatea de comerciant:

Dispoziţiunea art. 7 din C. com. român prevede că „Sunt comercianţi aceia care fac fapte de comerţ având comerţul ca profesiune obişnuită precum şi societăţile comerciale."

Din textul de lege menţionat rezultă că subiecte ale raportului juridic de drept comercial sunt comercianţii-persoane fizice precum şi soc comerciale în calitate de persoane juridice sau morale.

Pentru a avea calitatea de co¬merciant-persoană fizică trebuie îndeplinite două condiţii: săvârşirea de fapte de comerţ şi exer¬citarea comerţului ca profesiune obişnuită, iar pentru societatea comercială aceasta rezultă din însăşi actele de constituire

Dobandirea calitatii de comerciant:

Persoana fizica dobandeste calitatea de comerciant daca indeplineste in mod cumulative mai multe conditii:

• Conditii referitoare la persoana:

* capacitatea juridical prevazuta de lege: capacitatea de folosinta, capacitatea de exercitiu

* conditii necesare protejarii intereselor generale

• Conditii referitoare la activitate

• presupune sa aiba calificarea necesara desfasurarii activitatii economice a caror exercitare presupune o autorizare speciala (art9 din legea nr 507/2002)

Determinarea şi proba calităţii de comerciant

În caz de litigii, cel care invocă ori neagă calitatea de comerciant al unei per¬soane fizice sau juridice trebuie să administreze dovada în acest sens (actori incumbit probatio).

Dovada calităţii de comerciant se poate face cu orice mijloace de probă ad¬mise de legea comercială.

În cazul persoanelor fizice, întrucât calitatea de comerciant se dobândeşte prin săvârşirea faptelor de comerţ obiective, cu caracter profesional, această calitate se poate proba numai prin prezentarea unor dovezi din care să rezulte că persoana în cauză a săvârşit efectiv una sau mai multe fapte de comerţ prevăzute de art. 3 C.com. ca profesiune (obişnuită) şi în nume propriu.

Deci, în ceea ce priveşte comercianţii-persoane fizice, calitatea de comerciant nu se con¬sideră probată cu dovezi privind existenţa autorizaţiei administrative de exercitare a comerţului, a înmatriculării în registrul comerţului, titulatura de comerciant folosită în anumite înscrisuri, dobândirea unui fond de comerţ, plata unor impozite pe pro¬fit, etc. Acestea sunt doar prezumţii împotriva cărora se poate face proba contrară (prezumţii relative). De aceea, ele trebuie folosite împreună cu alte mijloace de probă din care să rezulte exerciţiul efectiv al comerţului, în condiţiile prevederilor art. 7 din Codul comercial (exercitarea de fapte de comerţ, ca profesiune obişnuită).

Probarea calităţii de comerciant fiind o chestiune de fapt, o hotărâre judecăto¬rească prin care s-ar constata această calitate, are şi ea o forţă probatorie relativă? Este o problemă asupra căreia trebuie reflectat.

În cazul societăţilor comerciale, regiilor autonome şi organizaţiilor co¬operatiste, calitatea de comerciant se dovedeşte cu actul constitutiv, respectiv prin actul înfiinţării lor, în condiţiile cerute de lege. Aceasta, întrucât scopul societăţilor comerciale este tocmai desfăşurarea unei activităţi comerciale, ele dobândind, aşa¬dar, calitatea de comerciant la data constituirii sau înfiinţării lor.

Incetarea calitatii de comerciant:

Încetarea calităţii de comerciant este strâns legată de modul în care această calitate a fost dobândită. Ca atare:

- în cazul persoanei fizice, întrucât calitatea de comerciant se dobândeşte prin săvârşirea unor fapte de comerţ obiective, cu caracter profesional, încetarea ca¬lităţii de comerciant, în mod firesc, are loc în momentul în care nu se mai săvârşesc fapte de comerţ ca profesiune obişnuită. Dar trebuie să se ţină seama că încetarea săvârşirii faptelor de comerţ trebuie să fie efectivă şi din ea să rezulte intenţia de a renunţa la calitatea de comerciant; de exemplu, radierea din registrul comerţului sau retragerea autorizaţiei administrative trebuie să fie însoţite de încetarea efectuării unor fapte de comerţ cu caracter profesional.

În ceea ce priveşte efectele juridice ale calităţii de comerciant se pot produce şi după încetarea acestei calităţi, situaţie în care, potrivit art. 707 C. corn., comer¬ciantul retras din comerţ poate fi declarat în stare de faliment pentru datoriile con¬tractate anterior retragerii.

- în cazul societăţilor comerciale, întrucât dobândirea calităţii de comer¬ciant este legată de constituirea lor ca persoană juridică, această calitate se pierde în momentul când societatea încetează să mai existe ca persoană juridică.

Potrivit art. 222 din Legea nr. 31/1990, societatea comercială îşi încetează exis¬tenţa prin dizolvare, care poate avea loc: prin trecerea termenului stabilit pentru furata societăţii; imposibilitatea realizării obiectului societăţii sau realizarea acestuia; hotărârea adunării generale; faliment etc.

Dizolvarea societăţii nu atrage, automat, pierderea personalităţii juridice; so¬cietatea nu mai poate face operaţiuni noi, dar poate face operaţiunile necesare lichi¬dării (personalitate juridică reziduală). Practic, personalitatea juridică a societăţii încetează o dată cu ultima operaţiune de lichidare.

Preview document

Grile Drept Comercial - Pagina 1
Grile Drept Comercial - Pagina 2
Grile Drept Comercial - Pagina 3
Grile Drept Comercial - Pagina 4
Grile Drept Comercial - Pagina 5
Grile Drept Comercial - Pagina 6
Grile Drept Comercial - Pagina 7
Grile Drept Comercial - Pagina 8
Grile Drept Comercial - Pagina 9
Grile Drept Comercial - Pagina 10
Grile Drept Comercial - Pagina 11
Grile Drept Comercial - Pagina 12
Grile Drept Comercial - Pagina 13
Grile Drept Comercial - Pagina 14
Grile Drept Comercial - Pagina 15
Grile Drept Comercial - Pagina 16
Grile Drept Comercial - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Grile Drept Comercial.doc

Te-ar putea interesa și

Competența instanțelor judecătorești - proiectul codului de procedură civilă

Notiunea de competenţă Compeţenţa reprezintă aptitudinea recunoscută de lege unei instanţe judecătoreşti sau unui alt organ cu activitate...

Casatoaria în dreptul român

INTRODUCERE În lucrarea de faţă, ne-am propus să abordăm din punct de vedere legislativ, teoretic şi practic unele efecte patrimoniale pe care le...

Grile Drept Comercial

1. A.P. (persoanã fizicã) si SC „MM” SRL (persoanã juridicã) au hotãrât sã constituie societatea în nume colectiv „A.P.-MM”. A.P. s-a obligat sã...

Drept - teste grilă

1. Analiza notiunii de comert se poate face din mai multe puncte de vedere: a) etimologic,economic si juridic b) stiintific c) juridic si...

Tranzacții Comerciale Internaționale

II. Conditionãri si cunostinte prerechizite Disciplina Tranzactii economice internationale asigurã informarea si pregãtirii studentilor de la...

Drept Comercial - Grile Rezolvate

1. Codul comercial român reglementeaza: a) numai acte juridice de comert; b) numai fapte juridice (stricto sensu) propriu- zise; c) faptele de...

Drept Civil

CARACTERIZARE GENERALĂ A DREPTULUI CIVIL ROMÂN I : Notiunea si obiectul dreptului civil 1. Dreptul civil ca stiintă juridică • Stiinta ca sistem...

Ai nevoie de altceva?