Contencios Constitutional

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3921
Mărime: 25.47KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

1. Curtea Constituţională a României este un organ

a. politic

b. jurisdicţional

c. politico-jurisdicţional

ANS: C

2. Reguli specifice controlului exercitat printr-un organ jurisdicţional

a. deciziile au efecte inter partes litaiganes

b. deciziile sunt opozabile erga omens

c. se realizează de către instanţe specializate

ANS: A

3. Reguli specifice controlului exercitat printr-un organ specializat

a. autoritatea care efectuează controlul are o competenţă generală

b. deciziile sale au efecte numai inter partes litigantes

c. este independentă faţă de alte autorităţi

ANS: C

4. Modelul american

a. a fost impus pe cale pretoriană

b. este rezultatul evoluţiei modelului european

c. este prevăzut în Constituţia S.U.A.

ANS: A

5. Reguli specifice modelului european

a. a fost influenţat de concepţia şcolii normativiste a lui Hans Kelsen

b. controlul este descentralizat

c. efectele deciziilor nu sunt opozabile "erga omes";

ANS: A

6. Evoluţia controlului de constituţionalitate în România

a. a fost impus pentru prima dat prin Constituţia din 1866

b. autoritatea competentă sub Constituţia din 1923. era Curţii de Casaţie, în secţiuni reunite

c. în perioada comunistă, controlul a fost realizat de Curtea Supremă

ANS: B

7. Curtea Constituţională

a. este subordonată Parlamentului

b. face parte din puterea judecătorească

c. garantează supremaţia Constituţiei

ANS: C

8. Curtea Constituţională are o natură politică datorită

a. modului de numire a judecătorilor

b. atribuţiilor sale

c. componenţei sale

ANS: B

9. Preşedintele Curţii Constituţionale

a. nu poate fi reales

b. este numit de Preşedintele României

c. este ales de plenul Curţii

ANS: C

10. Preşedintele Curţii

a. este ales prin vot secret

b. poate fi judecător raportor

c. este ordonator principal de credite

ANS: A

11. Magistraţii asistenţi

a. sunt subordonaţi preşedintelui Curţii

b. nu pot participa la deliberări

c. sunt numiţi de către Parlament

ANS: A

12. Reguli specifice activităţii jurisdicţionale a Curţii

a. cvorumul de lucru este de 6 judecători

b. cuprinde o singură fază, cu carcter deliberativ

c. deciziile se iau întotdeauna cu votul a 5 judecători

ANS: A

13. Reguli privind statutul Curţii Constituţionale

a. organizare şi funcţionare sunt de natura legii organice a Curţii

b. competenţa şi componenţa sunt de natura regulamentului Curţii

c. statutul Curţii se defineşte prin raportare exclusiv la Constituţie

ANS: A

14. Reguli specifice numirii în funcţia de judecător la Curte

a. minim 18 ani vechime în muncă

b. numirea se poate face fără acordul prealabil al candidatului

c. candidatul să nu fi îndeplinit un mandat de judecător constituţional

Preview document

Contencios Constitutional - Pagina 1
Contencios Constitutional - Pagina 2
Contencios Constitutional - Pagina 3
Contencios Constitutional - Pagina 4
Contencios Constitutional - Pagina 5
Contencios Constitutional - Pagina 6
Contencios Constitutional - Pagina 7
Contencios Constitutional - Pagina 8
Contencios Constitutional - Pagina 9
Contencios Constitutional - Pagina 10
Contencios Constitutional - Pagina 11
Contencios Constitutional - Pagina 12
Contencios Constitutional - Pagina 13
Contencios Constitutional - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Contencios Constitutional.doc

Alții au mai descărcat și

Curtea Constituțională

Potrivit dispozitiilor constitutionale tratatele internationale privind protectia drepturilor omului ratificate de statul român fac parte din...

Uniunea Europeană - Federație sau Confederație

INTRODUCERE Dincolo de tratate şi de evoluţiile concrete care rezultă din semnarea acestora de către state, problema de fond a Uniunii Europene...

Tratatul de la Lisabona

CAPITOLUL I Istoria Uniunii Europene 1. Considerţii introductive Tentative de unificare a naţiunilor europene au existat încă dinaintea...

Controlul constituționalității legilor - prezentare comparată între modelul american și cel european

1.Apariţia controlului constituţionalităţii legilor în SUA şi Europa Democraţia s-a dezvoltat şi se dezvoltă numai în măsura în care relaţia...

Modelul european de justiție constituțională

Democraţia s-a dezvoltat şi se dezvoltă numai în măsura în care relaţia dintre guvernanţi şi guvernaţi se înclină în favoarea celor din urmă, când...

Drepturile Omului

INTRODUCERE Drepturile omului, democraţia şi statul de drept sunt valori esenţiale ale Uniunii Europene. Înscrise în tratatul său fondator,...

Organizarea si Competenta Curtii Constitutionale

Domnia legii, caracteristica esentiala a statului de drept, impune obligatia respectarii legii si a suprematiei Constitutiei, dar, in acelasi timp,...

Principiile Dreptului Constituțional European

1. PRINCIPIUL DREPTULUI EGAL LA LIBERTATE Articolul 6 alin. 1 din Tratatul Uniunii Europene, în continuare TUE, defineşte acest principiu ca fiind...

Te-ar putea interesa și

Președintele României și rolul său în sistemul administrativ român

INTRODUCERE Demersul fundamental urmat în această lucrare este centrat pe analizarea şi interpretarea unui set de neclarităţi referitoare la...

Curtea Constitutionala a Romaniei, Instanta de Contencios Electoral

CAPITOLUL 1 PREZENTARE GENERALĂ A CURŢII CONSTITUŢIONALE A ROMÂNIEI 1.1. Curtea Constituţională a României, valorificare a “modelului european”,...

Controlul Constitutionalitatii Legilor

İNTRODUCERE “Nevoia” de constituţionalism a apărut înca de la primele state suverane, care prin reguli scrise sau nescrise au considerat necesar...

Actele ce Derivă de la Guvernul României

1. Actele institutiilor publice Doctrina româna de drept public prezinta doua categorii de acte ce emana de la institutiile publice, acestea...

Controlul de Constitutionalitate al Legilor

CapI Controlul de constitutionalitate 1.1. Evolutia istorica a controlului constitutionalitatii legilor Controlul constitutionalitatii legilor,...

Controlul Constitutionalitatii Legilor

1. INTRODUCERE 1. 1. SCURTĂ PRIVIRE ISTORICĂ ASUPRA EVOLUŢIEI CONTROLULUI DE CONSTITUŢIONALITATE a) Modelul american A fost impus pe cale...

Proiect Contencios Administrativ

‘O lege proasta il sileste intotdeauna pe legiuitor sa faca multe altele, de obiei foarte rele si ele, ca sa preintampine urmarile sau macar sa...

Controlul Constitutionalitatii Legilor

Analizand definitia constitutiei putem remarca faptul ca aceasta constituie acel act juridic fundamental care se bucura de suprematie in raport cu...

Ai nevoie de altceva?