Drept Administrativ

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2661
Mărime: 15.82KB (arhivat)
Cost: 3 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vasilica Negrut

Extras din document

Analiza dr. administrativ impune anumite notiuni si concepte:statul, administratia,faptul administrativ administratia publica si altele.

STATUL cea mai importanta institutie a societatii are 2 acceptiuni a)acceptiune largita, statul este constituit din 3 elemente : teritoriul ,populatia (notiunea),suveranitatea. b) acceptiune restransa prin stat se intelege forma organizata a puterii poporului.

Strict juridic-statul este un ansamblu sistematizat de organe de stat (autoritati) ce cuprinde parlamente, guverne si alte autoritati executive, organe judecatoresti, armata, politie si inchisori. Desi structurile si fuctiile statului au evoluat statul a ramas acelasi –o putere de comanda sau in societatile pluraliste si democratice –un instrument de organizare si conducere a societatii. Statul de drept este statul a carui activitate este determinate si luminata de drept.

Administratie= totalitatea organelor care administreaza o institutie sau o intreprindere. Faptul administrativ este un fapt social care nu poate exista decat in cadrul unei grupari sociale statale stabilite. Faptul administartiv se caract. prin organizarea (cu ajutorul mijloacelor materiale,umane,financiare)unor actiuni care conduc la indeplinirea intereselor. Notiunea de administratie publica are 2 acceptiuni-formal organica :notiunea de administratie publica desemneaza autoritatile publice care actioneaza in regim de putere publica prin satisfacerea intereselor publice.-funcional material:activitatile pe care sunt insarcinate a le realiza aceste autoritati publice.

Def administratia publica =ansamblul activitatilor desfasurate de catre autoritatile publice prin care in regim de putere publica se executa legea in vederea satisfacerii unui interes public. Scopul administratiei este unul altruist, moral.

FUNCTIILE ADMINISTRATIEI PUBLICE

Administratia publica indeplineste urm functii principale:

-de executie,-de informare,-de pregatire,-de prevedere: se mai adauga si –de conservare a valorilor materiale si spirituale ale societatii.-functia de organizare si coordonare a adoptarilor ce se impugn datorita transformarilor ce se produc in evolutia diferitelor componente ale societatii. Ea mai indeplineste si o functie politica dar si o functie cu caracter de ocrotire a colectivitatilor umane.

Functia de executare= determinate de pozitia pe care o are adm. In raport cu puterea publica si anume de organizare a executarii deciziei politice concretizata in legi si de asigurare a executarii acesteia.

Functia de informare= are ca scop informarea ritmica a puterii politice asupra (mersului in ansamblu) a sistemului adm pub.

Notiunea de adm pub poate fi inteleasa pornind de la trasaturile faptului adm care –este un fapt social; -determina caracterul administratiei;-“slujeste” interese care nu-i apartin;-organizeaza actiuni care conduc la realizarea intereselor.

Obiectul adm pub. Il reprez realizarea valorilor publice, care exprima interesele generale ale societatii organizate in stat.

DR ADMINISTRATIV –ramura distincta de drept

Def. ramura a sistemului de drept care cuprinde un ansamblu de norme juridice care reglementeaza raporturile sociale nascute din activitatea de organizare a executarii legii de executare a acesteia.

Trasaturi proprii: -caracterul de disciplina;-reglementeaza o diversitate de domenii ;-are un caracter pronuntat de mobilitate;-raporturile de dr. adm se fundamenteaza pe principiul inegalitatii partilor.;-actele administrative sunt supuse controlului autoritatilor care realiz sarcinile altei puteri de stat –puterea judecatoreasca.

IZVOARELE DR ADMINISTRATIV.

Prin izvoarele dr adm intelegem formele in care se exprima normele dr.adm, prin care se nasc, modifica sau sting raporturi de dr. adm.

Izv. Dr. adm sunt:

a) Constitutia Romaniei

b) Legile

c) Hotararile si Ordonantele Guvernului

d) Ordinele si instructiunile ministrilor si ale conducatorilor celorlalte organe de adm pub.centrale de specialitate(cu caracter normativ sau individual)

e) Actele juridice emise de conducatorii serviciilor publice

f) Ordinele prefectilor

g) Actele juridice adoptate de autoritatile adm pub judetene si locale

h) Tratatele internationale

i) Jurisprudenta sau practica judecatoreasca

j) Doctrina juridica

k) Cutuma (obiceiul juridic)

Preview document

Drept Administrativ - Pagina 1
Drept Administrativ - Pagina 2
Drept Administrativ - Pagina 3
Drept Administrativ - Pagina 4
Drept Administrativ - Pagina 5
Drept Administrativ - Pagina 6
Drept Administrativ - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Drept Administrativ.doc

Alții au mai descărcat și

Penal General

INFRACTIUNEA a. Notiuni generale :Dreptul penal are trei institutii juridice : . infractiunea ;. raspunderea penala ; . sanctiunea. Între cele...

Criminalistica

Subiectul nr. 1 Notiunea, obiectul, sarcinile criminalisticii: 1. Notiunea criminalisticii 2. Obiectul criminalisticii 3. Principiile...

Comerțul Electronic

1.1. Dezvoltarea tehnologiei: Ultimii ani au stat marturie unei adevarate explozii a atentiei acordate în plan international rolului crescând al...

Drept Administrativ

1)Cum apreciati rolul executivului in dreptul public contemporan? Rolul executivului in dr publ contemporan nu e nici secundar, nici subordonat,...

Drept Administrativ

1)CONCEPTUL DE ADMINISTRATIE PUBLICA interesul public este influentat de regimul politic,forma de guvernamant,cond social-istorice,interne si...

Subiecte Drept Financiar

1. Principalele categorii de venituri ale statului in perioada domniei lui Al.I.Cuza(+categorii de contribuabili). Sursele principale de venituri...

Spalarea Banilor

I. NOTIUNEA DE „SPALAREA BANILOR” SI ACCEPTIUNEA EI IN DREPTUL INTERNATIONAL Într-un moment al evolutiei societãtii în care "spãlatul" constituie...

Fituici pentru Examen la Dreptul Administrativ

1. Conceptul de administraţie publică Termenul de administraţie provine din limba latină, fiind compus din prepoziţia ad cu semnificaţia la,...

Ai nevoie de altceva?