Drept Administrativ

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 17456
Mărime: 70.04KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Corbeanu
rezolvarile subiectelor pentru examen de drept administrativ

Extras din document

1)CONCEPTUL DE ADMINISTRATIE PUBLICA

interesul public este influentat de regimul politic,forma de guvernamant,cond social-istorice,interne si internationale,apartenenta lor la ue si nato.

Acest interes trb analizat prin prisma reglementarilor cu character juridic realizate de catre stat la un mom dat prin care cerinte sociale majore sunt asumate ca sarcini pt stat pt admin .

Nu toate cerintele sociale pot fi incluse in notiunea de interes general ci trb facuta o analiza a impactului unei anumite cerinte asupra colectivitatii.

In concluzie,interesul public este motorul activitatii admin publice.

Admin publ are un scop bine definit :servirea intereului public,interersul general asa cum a fost acesta recunoscut de catre stat ca reprez o cerinta sociala majora.

Pt realizarea scopurilor sale,admin este beneficiara unor mijloace determinante in active sa si anume puterea publica si serv public.

Dc intre particulari funct principiul egalitatii juridice,in sist admin publice cu cei administrati se creaza raport de inegalitate juridical prin aceea ca admin impune un comportament celor administrati putend lua la un mom dat masuri de constangere morala,fizica sau materiala.

In acest sens,aut admin pot emite acte adminstratice de autoritate den generic:decizii admitive”.

Acestea sunt assimilate actelor autentice ,se executa din oficiu iar la nevoie,admin poate apela la constangere.

Acest regim de putere publica discretionara de care dispune administratia nu exclude intre stat stat de drept posib pt cei administrati de a se adresa aut judecatoresti cand considera ca admin a fost abuziva si le-a incalcat drepturi si interese recunoscute juridic.avem in vdere institutia Recursului Administrativ si a Recursului Judiciar(contenciosul administrativ) de cre dispun cetatenii impotriva deciziilor administratiei. Prerogativele de putere publica de cre dispune admin si aplicarea principiilor contenciosului admin nu trb private in mod antagonic ci ambele duc la desfasurarea corecta a relatiilor din societate si al responsabilizarea admin in tot ceea ce intreprinde.

Ca structura,admin publ cuprinde 2 mari categ de organe: autoritatea publica, care act la nivel local si central , si serviciile publice, pe cre le regasim in fiecare localitate la niv intregii tari.

Serviciile publice sunt instrum concrete prin care admin isi realizeaza sarcinile,adica interesul general.

Ori de cate ori in realitatea sociala apare o cerinta majora pt acea activitate pe care statul sau admin si-o asuma ca sarcina,statul,judetul,orasul sau comuna procedeaza la infiintarea unei structuri care sa realizeze aceasta actiune noua pe care o dateaza cu personalitate juridical,cu mijloace materiale si financiare,necesare realizarii scopului pt care s-a infiintat.

De-a lungul dezvoltarii sale, in soc romana a aparut probl organizarii rationale a adnim publice pt a putea face faca noilor cerinte sociale.

In Romania ,notiunea admin si studiul admin au inceput sa se manifeste dupa unirea de la 1859 cand atat in plan legislative cat si in plan doctrinar se introduce prin lege o materie de drept admin obligatory pt inv gimnazial,apoi superior.apar cursuri de drept admin,iar in prima jum a sec 20 cativa profesori de elita infiinteaza in 1925 institutul de stiinte admin al romaniei si revista de drept public care s-au impus inclusive in fata aut publice din Romania prin aceea ca nu puteai accede la o fctie publica dc nu erai absolvent al unor cursuri in cadrul institutului.

Admin act in regim de putere publica punand in aplicare dispozitii,legi sau alte acte normative.admin,aplicand acele dispozitii legale este beneficiara puterii de decizie,d impunere a acestor decizii,avand totodata posib constarngerii celor care nu se supun deciziilor dispuse prin lege.

Functionand p principiul autonomiei functioanle de decizie,aut admin publice au o putere discretionara care trb subsumata legii. Interesul public este influentat de regimul politic,forma de guvernamant,cond social-istorice,interne si internationale,apartenenta lor la UE si NATO.

Acest interes trb analizat prin prisma reglementarilor cu caracter juridic realizate de catre stat la un mom dat prin care cerinte sociale majore sunt asumate ca sarcini pt stat pt admin .

Nu toate cerintele sociale pot fi incluse in notiunea de interes general ci trb facuta o analiza a impactului unei anumite cerinte asupra colectivitatii. In concluzie,interesul public este motorul activitatii admin publice.

Admin publ are un scop bine definit :servirea intereseului public,interesul general asa cum a fost acesta recunoscut de catre stat ca reprez o cerinta sociala majora.

Pt realizarea scopurilor sale,admin este beneficiara unor mijloace determinante in active sa si anume puterea publica si serv public.

Ca structura,admin publ cuprinde 2 mari categ de organe: autoritatea publica, care activeaza la nivel local si central si serviciile publice pe care le regasim in fiecare localitate la niv intregii tari.

Serviciile publice sunt instrum concrete prin care admin isi realizeaza sarcinile.

Ori de cate ori in realitatea sociala apare o cerinta majora pt acea activitate pe care statul sau admin si-o asuma ca sarcina,statul,judetul,orasul sau comuna procedeaza la infiintarea unei structuri care sa realizeze aceasta actiune noua pe care o dateaza cu personalitate juridical,cu mijloace materiale si financiare,necesare realizarii scopului pt care s-a infiintat.

Functionand pe principiul autonomiei functioanle de decizie,aut admin publice au o putere discretionara care trb subsumata legii.

Preview document

Drept Administrativ - Pagina 1
Drept Administrativ - Pagina 2
Drept Administrativ - Pagina 3
Drept Administrativ - Pagina 4
Drept Administrativ - Pagina 5
Drept Administrativ - Pagina 6
Drept Administrativ - Pagina 7
Drept Administrativ - Pagina 8
Drept Administrativ - Pagina 9
Drept Administrativ - Pagina 10
Drept Administrativ - Pagina 11
Drept Administrativ - Pagina 12
Drept Administrativ - Pagina 13
Drept Administrativ - Pagina 14
Drept Administrativ - Pagina 15
Drept Administrativ - Pagina 16
Drept Administrativ - Pagina 17
Drept Administrativ - Pagina 18
Drept Administrativ - Pagina 19
Drept Administrativ - Pagina 20
Drept Administrativ - Pagina 21
Drept Administrativ - Pagina 22
Drept Administrativ - Pagina 23
Drept Administrativ - Pagina 24
Drept Administrativ - Pagina 25
Drept Administrativ - Pagina 26
Drept Administrativ - Pagina 27
Drept Administrativ - Pagina 28
Drept Administrativ - Pagina 29
Drept Administrativ - Pagina 30
Drept Administrativ - Pagina 31
Drept Administrativ - Pagina 32
Drept Administrativ - Pagina 33
Drept Administrativ - Pagina 34
Drept Administrativ - Pagina 35
Drept Administrativ - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Drept Administrativ.doc

Alții au mai descărcat și

Dreptul de Proprietate Privată

INTRODUCERE Conceptul de proprietate l-a însoţit pe om încă din geneza civilizaţiei, sub acea formă primitivă de stăpânire de atunci, el fiind...

Principiul Descentralizarii Administrative in Anglia si Franta

Capitolul I Noţiunea de descentralizare administrativă 1.1. Noţiuni generale. Centralismul reprezintă exercitarea de la nivel central a...

Dreptul Familiei

Capitolul II. Noţiuni gen despre dr. fam. Secţiunea I. Noţiunea, ob. şi izv. dr. fam. Def. Dreptul familiei reprezintă acea ramură a sistemului...

Principiul Legalității în Elaborarea Actelor Administrative de Către Organele Administrației Publice

CAPITOLUL 1 PRINCIPIUL LEGALITĂŢII CA DIMENSIUNE A STATULUI DE DREPT 1.1. Constituţionalizarea statului de drept Statele care îşi atribuie...

Fituici pentru Examen la Dreptul Administrativ

1. Conceptul de administraţie publică Termenul de administraţie provine din limba latină, fiind compus din prepoziţia ad cu semnificaţia la,...

Drept Administrativ

doctrinele franceza si germana cu privire la sfera relatiilor externe si a comenzii armatei? in optica autorilor germani, spre deosebire de optica...

Subiecte Rezolvate Drept Administrativ

1.Conceptul de adm publ Noţiunea de administraţie trebuie privită din două puncte de vedere, unul material ce include o activitate, faptul de a...

Drept Administrativ

1.Definitia administratiei publice locale. Administraţia publică locală este totalitatea autoritãţilor cu competenţã generalã sau specialã,...

Ai nevoie de altceva?