Drept Civil Subiecte

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 5301
Mărime: 24.37KB (arhivat)
Publicat de: Gherasim Manole
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Losneanu
Academia de politie

Extras din notiță

. Notiune si principalele clasificari ale contractelor

Criteriile de clasificare a contractelor. In literatura juridica au fost concretizate urmatoarele criterii de clasificare a contractelor :

a) dupa manifestarea de vointa a persoanelor;

b) in functie de modul de formare a contractelor ;

c) dupa modul in care se echivaleaza prestatia unei parti ;

d) dupa modul de executare ;

e) in functie de reglementarea legala ;

f) in functie de caracterul contractelor;

g) in functie de clauzele contractului;

a)Dupa manifestarea de vointa a persoanelor distingem:

Contracte1. Unilaterale

2. Sinalagmatice

1.Contractele unilaterale – sunt acele contracte in care numai una dintre parti isi asuma obligatii . Sunt doua sau mai multe parti contractante dar numai una isi asuma obligatii , spre deosebire de actul juridic unilateral care este incheiat de o singura parte ;- Ex.: imprumutul, comodatul, depozitul,donatiafara sarcina, mandatul gratuit.

Este diferit de actul unilateral, care este efectul unei singure vointe.(testamentul)

Utilitatea practica a distinctiei: numai in cadrul contractului sinalagmatic se pot pune probleme privind riscul contractual, exceptia de neexecutare. Pentru cele 2 forme sint diferite probele prin inscrisuri.

Cel mai des intalnit este contractul de donatie. Alte exemple de contracte unilaterale : imprumutul (una din parti se obliga sa dea ceva altei parti, bani, bunuri..); depozitul ( casuta de valori).

2.Contractul juridic sinalagmatic – danastere la obligatie reciproce intre partideoarece ambele parti au in acelasi timp si drepturi si obligatii,fiecare parte este totodata si creditor si debitor; Ex.: vinzarea-cumpararea, schimbul, locatiunea, contractul de asigurare.

(contractul de vanzare -cumparare in carevanzatorul este creditor al pretului si debitor al obligatiilor de a preda lucrul iar cumparatorul este debitor al pretului si creditor al obligatiei de a i se preda obiectul).

b) In functie de modul de formare a contractelordeosebim:

1.consensuale

Contracte2.reale

3.solemne

1. Contractele consensuale – sunt acele contracte care se incheie prin simplul acord de vointa al partilor , simpla lor manifestare de vointa , neansotita de nici un fel de forma , fiind suficienta pentru formarea valabila a contractului .

Actele consensuale sunt acele acte care iau nastere in mod valabil prin simpla manifestare de vointa a partilor, fara a fi necesar indeplinirea vreunei formalitati. In dreptul nostru civil functioneaza regula consensualitatii actelor juridice civile, in sensul ca ele sunt valabile prin simpla manifestare de vointa. Marea majoritate a actelor juridice civile sunt consensuale.

Sunt solemne sau formale actele pentru validitatea carora legea cere expres incheierea lor intr-o anumita forma.

Intra in aceasta categorie, testamentul, donatia,contractul de ipoteca etc.

Actele reale sunt acele acte in care manifestarea de vointa, este insotita de remiterea (predarea) bunului.

Intra in aceasta categorie contractul de imprumut, de depozit, gajul etc.

Utilitatea distinctiei dintre actele consensuale solemne si reale se manifesta in aceea ca nerespectarea formei la actele solemne (formale) este sanctionata cu nulitatea absoluta, in vreme ce actele consensuale sunt valabile indiferent de forma in care au fost incheiate.

Incheierea actelor juridice solemne prin mandatar presupune ca si procura sa fie facuta in forma solemna, ceea ce nu se cere in cazul actelor consensuale.

De asemenea, regimul probator este diferit pentru toate cele trei categorii de acte.

2.Contractele reale – se bazeaza pe consimtamantul partilor , dar pe langa acordul de vointa este necesara si remiterea bunului ( a obiectului contractului ) . Exemplu : contractul de gaj sau de amanet.

3. Contractul solemn – e acela care necesita pe langa acordul de vointa al partilor si indeplinirea unor forme solemne , prevazute de lege.

Exemplu : contractul de ipoteca , sau de donatie ( incheiate in forma autentica ).

Acest contract necesita forma solemna ca o conditie sine qua non .

c)Dupa modul in care se echivaleaza prestatia unei parti deosebim intre :

contractele1. cu titlu oneros

2. cu titlu gratuit

Contractul oneros este acela in care fiecare parte voieste a-si procura un avantaj; iar contractul cu titlu gratuit sau de binefacere este acela in care una din parti voieste a procura , fara echivalent , un avantaj celeilalte.

1. Contractele oneroasepot fi impartite in : 1.1. contracte comutative

1.2. contracte aleatorii

1.1. Contractele comutative- sunt acelea unde prestatia partilor este de la bun inceput cunoscuta .

1.2. Contractele aleatorii – la aceste contracte este implicat riscul, intinderea partilor ne fiind cunoscuta de la bun inceput, deoarece depinde de un eveniment viitor incert ( ex. contractul de asigurare ).

2. Contractele cu titlu gratuit pot fi impartite in :contracte dezinteresate

liberalitatile

d) Dupa modul de executaredistingem: contracte cu executare imediata

contracte cu executare succesiva

Spre deosebire de contractile cu executare imediata , a caror executare se produce intr-un singur moment, contractele cu executare succesiva se executa treptat, in timp (in mai multe etape, fie sub forma unei prestatii periodice, ex. contractul de inchiriere, fie sub forma unei succesiuni de prestatii ,ex. contractul de furnizare.

Preview document

Drept Civil Subiecte - Pagina 1
Drept Civil Subiecte - Pagina 2
Drept Civil Subiecte - Pagina 3
Drept Civil Subiecte - Pagina 4
Drept Civil Subiecte - Pagina 5
Drept Civil Subiecte - Pagina 6
Drept Civil Subiecte - Pagina 7
Drept Civil Subiecte - Pagina 8
Drept Civil Subiecte - Pagina 9
Drept Civil Subiecte - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Drept Civil Subiecte.doc

Te-ar putea interesa și

Conținutul și Obiectul Raportului Juridic Civil Drept Civil

INTRODUCERE Viaţa socială fiind eminamente o viaţă colectivă presupune existenţa unei mari diversităţi de raporturi, interacţiuni între agenţii...

Persoana ca subiect de drept civil - persoană fizică

INTRODUCERE Lucrarea de față își propune să prezinte principalele aspecte ale persoanei fizice ca subiect de drept civil. Persoana fizică este...

Legi Aplicabile Persoanelor Fizice și Juridice

ARGUMENT În lucrarea de faţă încercam să dezbatem problema legată de legile ce se aplică asupra persoanelor fizice şi juridice, accentuând ideea...

Persoana juridică - subiect colectiv de drept civil

PERSOANA JURIDICA – SUBIECT COLECTIV DE DREPT CIVIL 1.Conceptul de persoana juridica Se cunoaste opinia precum ca dezvoltarea si crearea notiunii...

Principiile Dreptului Civil

CAP. I. DREPTUL CIVIL – RAMURĂ ÎN SISTEMUL DREPTULUI 1.1 Noţiunea de drept civil român Etimologic, expresia „drept civil” îşi are sorgintea în...

Drept Civil - Ramură de Drept

Introducere Actualitatea temei Prezentarea cît mai largă a dreptului, ca totalitate a normelor juridice, i-a preocupat din cele mai vechi...

Persoană fizică - subiect individual de drept civil

Orice raport juridic isi are izvorul in acte de ratiune.Dreptul nu poate fi,deci,decat o ordine rationala introdusa in societate prin...

Subiectele Raportului Juridic de Drept Civil

În cadrul unui raport juridic civil pot participa două categorii de subiecte de drept:persoanele fizice şi persoanele juridice. Calitatea de...

Ai nevoie de altceva?