Drept Financiar

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1733
Mărime: 10.64KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Extras din document

1. finante publice -definitie si caracteristici

Finantele publice : exprima relatii economice de repartizare a venitului national (a PIB)

Finantele publice –sunt formate din totalitatea relatiilor sociale de natura economica ce apar in procesul realizarii si repartizarii in forma baneasca a resurselor necesare statului ptr asigurarea functiilor si sarcinilor sale.

2. continutul ec. al finantelor publice

Constituirea fondurilor financiare publice se face prin transferuri de putere de cumparare de la diversele pers fizice si pers juridice catre stat.

Utilizarea fondurilor financiare publice se face tot prin transferuri de putere de cumparare intre stat si beneficiarii acestor fonduri astfel incat au loc fluxuri de resurse banesti in dublu sens catre si de la fondurile publice.

Sfera finantelor publice cuprinde numai relatiile banesti care exprima un transfer de valoare sub forma unui transfer de putere de cumparare nu si pe cele care exprima o schimbare a formelor valorii.

Transferul de valoare,intrucat se face fara contraprestatie are intotdeauna caracterul unui transfer de putere de cumparare.

3. functia de repartitie si control

Functia de repartitie cuprinde 2 etape inseparabile :

- constituirea fondurilor

- distribuirea fondurilor

Constituirea fondurilor – consta in formarea fondurilor publice de resurse banesti,la ea contribuind toate pers fizice si pers juridice care fie poseda bunuri impozabile,fie realizeaza venituri de natura impozabila.

Distribuirea fondurilor – inseamna practic repartizarea acestora in functie de aportul diferitelor clase sociale la realizarea acestora.

Redistribuirea fondurilor presupune atat reimpartirea unei parti a veniturilor catre cei ocupati in sfera neproductiva,iar apoi prin prelevarea unei importante parti din aceste venituri la B.S sub forma I.T

Pe langa I.T ,fondurile publice de resurse banesti se mai constituie si din alte forme: contributiile,amenzile,penalitatile,varsamintele din profiturile inregistrate statului,venituri din confiscarea bunurilor fara stapani .

La constituirea fondurilor fondurilor publice participa toate sectoarele sociale precum si populatia in proportii insa diferite potrivit puterii contributive a fiecaruia.

A doua faza a repartitiei repartitiei finantelor publice consta in repartizarea fondurilor banesti astfel constituite catre beneficiari.Repartitia propriu-zisa este procedata de inventarierea nevoilor sociale existente,iar cand acestea sunt mai mari se ajunge la o triere a lor si la stabilirea unor prioritati.

Functia de repartitie a FP au un caracter obiectiv determinat de necesitatea constituirii fondurilor banesti la dispozitia statului, totusi aceasta are si un oarecare caracter subiectiv derivat din interesele partidului de guvernamant si care nu intotdeauna concorda cu nevoile reale ale societatii.

Functia de control a FP

Statul are intotdeauna un interes major in a controla modul in care resursele banesti alocate prin buget sunt cheltuite. Controlul statului se exercita practic in toate domeniile vietii soc.care tin de sectorul public.

F.de control vizeaza in principal modul de utilizare a res.banesti puse la dispozitia statului:controlul financiar-un control nemijlocit de bani.

In Romania controlul financiar se exercita in principal de MFP si de aceea si de catre organe specializate ale BS. Acesta este un control administrativ. Exista si un control politic si anume controlul Parlamentului.

In Romania se mai exercita si un control jurisdictional de catre Curtea de Conturi care verif.modul de utilizare a banului public de catre institutiile publice. In urma acestui control, Curtea de conturi poate sesiza potrivit competentelor sale legale, institutele sale legale in a stabili raspunderea juridica a pers.care se par vinovate de producerea de prejudicii BS si BL.

In prezent acest control tinde a fi mai degraba un control de performanta de audit decat un control de legalitate.

4. Mecanismul ec. -aparitie si dezvoltare

Mecanismul economic= totalitatea relatiilor de natura economica si care reprezinta modalitati de legatura intre fenomenele econ.raportate unele la altele.

In evolutia sociala se observa mai multe forme, fiecare fiind caracterizata de un anumite tip de economie.

Formele de mecanism economic:

1. primitiv

2. deschis

3. liberal

4. interventionist

1. I-a corespuns economia naturala. Nevoile persoanelor erau asigurate din productie proprie, nu aparuse statul, nu se distingeau cu claritate tipuri de forme de propr., bunurile erau libere de stapan si nu era dezvoltat schimbul.

2. I-a corespuns economia de schimb. Ea pp.: diversificarea produselor, dezvoltarea schimbului, aparitia propr.devalmase si germenii unui dr. de propr.exclusiv.

3. Ii corespunde tot economia de schimb, dar evoluata fata de cea anterioara: se disting forme de propr.publica si privata, dominatia propr.prv.asupra celei publice, dezvoltarea relatiilor monetare si de credit, existenta la conducere a unui stat neinterventionist.

4. Este caracterizat de 3 tipuri de economie:

a. de piata

b. centralizata

c. sociala de piata

a. Este o economie de credit. Se caracterizeaza prin liberatea de actiune a ag. econ., libera concurenta, dominatia propr.prv. asupra celei publice, protectie sociala relativ limitata.

b. Dominatia propr.publicve asupra celei prv., caracterul planificat al econ., lipsa concurentei, lipsa de transparenta in rel.econ., existenta unui grad de protectie sociala.

c. Este o forma de economie intalnita in tarile nordice ale Europei care a incercat sa imbine aspectele pozitive care caracterizeaza cele 2 tipuri de economie anterioare. S-a realizat o economie de credit cu o dezvoltata propr.prv., concurenta si libertatea ag.econ., norme severe de protectie a mediului si o reala protectie sociala.

Preview document

Drept Financiar - Pagina 1
Drept Financiar - Pagina 2
Drept Financiar - Pagina 3
Drept Financiar - Pagina 4
Drept Financiar - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Drept Financiar.doc

Alții au mai descărcat și

Drept Fiscal

1 Dreptul fiscal. Definitie. Principii. Izvoaree. Norme. Definiţia Dreptului fiscal Dreptul fiscal, ca ramură a dreptului public, reglementează...

Drept Financiar și Fiscal

Etapele bugetare 1. elaborarea sau intocmirea bugetului de stat-sarcina elaborarii acestui proiect ii revine puterii executive nu exista derogari...

Drept Financiar

1. DREPT FINANCIAR. NOTIUNE, IZVOARE, NORME, RAPORTURI NOTIUNE: - Dr financiar e una din disciplinele fundamentale care apartin dr public. -...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Drept Financiar

I. NOŢIUNI GENERALE 1. Noţiunea şi obiectul de studiu al dreptului finanţelor publice Dreptul financiar public reprezintă ansamblul normelor...

Drept Financiar

Dreptul financiar poate fi definit ca reprezentand ansamblul normelor juridice care reglementeaza, in regim de drept public,relatii de constituire,...

Intrebari si Raspunsuri Drept

1. SISTEMUL DREPTULUI.CONCEPT.COMPONENTE. DEFINIREA CONCEPTULUI „DREPT” In dreptul român contemporan termenul de drept este folosit în sens...

Dreptul Transporturilor

1. Noţiunea, trăsăturile şi locul Dreptului transportului în sistemul dreptului Dreptul transporturilor reprezintă ramura de drept formată din...

Ai nevoie de altceva?