Drept Maritim

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 11824
Mărime: 36.07KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra P.
Puncte necesare: 5

Extras din notiță

1.Nava. Defininie. Elemente de identificare. (pe larg despre primul element si despre nationalitate). Codul Comercial roman nu da o definitie navei, ci doar o incadreaza in categoria bunurilor mobile. Potrivit art. 490 din Codul Commercial "navele sunt bunuri mobile. Fac parte din vas si ambarcatiunile, uneltele, instrumentele, armele, munitiile, proviziile, precum si in general toate lucrurile destinate uzului sau permanent, chiar si in situatia in care se gasesc separate de vas pentru o anumita perioada."

O definitie a navei gasim in art.23 din OG 42/1997 cu modiicarile urmatoare: termenul de nava desemneaza navele maritime si de navigatie interioara de orice tip propulsate sau nepropulsate, care navigheaza la suprafata sau in imersie, destinate transportului de marfuri si/sau pasageri, pescuitului, remorcajului sau impingerii, aparatele plutitoare (ex.:macara plutitoare) cu sau fara propulsie, precum si instalatiile plutitoare care in mod normal nu sunt destinate deplasarii sau efectuarii de lucrari speciale (ex.:un ponton plutitor,farurile plutitoare si ambarcatiunile de agrement).

Potrivit art. 24 din OG 42/1997 fac parte din nava instalatiile, masinile si motoarele care asigura propulsia navei sau produc o alta actiune mecanica impreuna cu mijloacele si mecanismele necesare transmiterii acestei actiuni, toate echipamentele necesare navigatiei diferitelor manevre sigurantei navei, salvarii vietilor omenesti, prevenirii poluarii, comunicatiilor, exploatarii, precum si proviziile.

D.p.d.v. juridic, problema care se pune este aceea a incadrarii navelor in categoria bunurilor clasificate de art. 461 din Codul Civil in bunuri mobile si imobile. Desi exista o varietate da situatii in care navele sunt asimilate bunurilor imobile supuse regulilor privitoare la imobile, nu putem sa le incadram pe deplin in aceasta categorie intrucat s-ar incalca dispozitia expresa din art.490(1) din C.civil cf.careia navele sunt bunuri mobile.

ELEMENTE DE IDENTIFICARE

Fiecare nava tb.sa fie inmatriculata administrativ pt.a se putea distinge de celelate nave.In mod traditional,s-a considerat ca 4 elem.sunt necesare pt.identificarea unei nave,respectiv numele,tonajul,portul de inmatriculare si nationalitatea acesteia.In conformitate cu legislatia actuala,pt.stabilirea corecta a elem.de identificare tb.sa tinem seama de categoria careia ii apartine nava.

Navele maritime,navele de navigatie interioara propulsate,aparatele si instalatiile plutitoare cu propulsie proprie se individualizeaza printr-un nume propus de proprietar si aprobat de autoritatea navala romana (ANR).

Navele de navigatie interioara nepropulsate,navele de agrement si aparatele si instalatiile plutitoare fara propulsie se individualizeaza printr-un numar de inmatriculare acordat de ANR putand purta la solicitarea proprietarului si cu acordul capitaniei portului de inmatriculare,si un nume.

Primul element de identificare a navei este,dupa caz,numele sau nr.de inmatriculare,care va fi scris pe corpul navei si in evidenta.Evidenta navelor maritime sub pavilion roman se tine in Registrul matricol al navelor maritime de catre capitaniile de port stabilite in acest sens prin decizia directorului general al ANR.

Navele de navigatie interioara se inmatriculeaza in Registrul matricol al navelor de navigatie interioara de catre capitaniile de port stabilite in acest sens prin decizie al directorului general al ANR.

ANR tine evidenta a acestor nave in Registrul de evidenta centralizata.

Navele aflate in constructie sunt evidentiate in Registrul de evidenta al navelor in constructie tinut de catre capitania de port in a carui raza teritoriala se afla santierul naval.

Nationalitatea navei este cel de-al doilea element de identificare.

2.Nationalitatea navei.Cond.de acordare a nationalitatii romane. Nationalitatea romana si conditii de acordare.

In conformitate cu OG42/1997,navele au nationalitatea statului in care au fost inmatriculate si al carui pavilion sunt autorizate sa abordeze.

Nationalitatea navei reprez.particularitatea acesteia de a apartine unui anumit stat al carui pavilion il poarta,de a carui protectie se bucura si sub a carui jurisdictie se afla.Pt.acordarea nationalitatii romane,tb.indeplinite 2 cond.:

1.navele sa fie inmatriculate in Romania.

2.sa fi obtinut dreptul de a arbora pavilion roman.

3.Procedura de acordare a dr.de a arbora pavilion roman. Dreptul de a arbora pavilion roman se acorda in numele Guvernului de Ministerul Transporturilor care isi exercita autoritatea in domeniul transportului naval prin ANR.Potr.art.45(2) din OG 42/1997,dreptul de a arbora pavilion roman se acorda:

1.navelor maritime si de navigartie interioara proprietate a pers.fiz.sau jur.romane;

2.navelor maritime proprietate a pers.fiz.care au cetatenia unui stat membru al UE sau apartinand spatiului economic european care au filiale,sucursale sau agentii in Romania.

3.navelor maritime proprietate a pers.fiz.strainecu domiciliul in Rom.sau a filialelor din Rom.ale pers.jur.straine,altele decat cele mentionate anterior.

4.navelor maritime sau de navigatie interioara proprietate a pers.fiz./jur.straine,inchiriate prin contracte tip Bare-boat ori leasing pe perioade mai mari de un an,de pers.fiz.sau jur.romane.

In toate situatiile,tb.sa se faca dovada ca navele sunt conforme normelor tehnice obligatorii de constructie a navelor care arboreaza pavilion roman.Dovada se face cu certificat emis de ANR sau de o alta organizatie recunoscuta.De asemenea,navele tb.sa fie conforme cerintelor tehnice prevazute in acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.

Orice nava construita in strainatate care urmeaza sa arboreze pavilion roman tb.supravegheata in timpul constructiei de catre ANR sau de o organizatie recunoscuta cu care ANR a incheiat un contract de mandat special.

Dupa acordarea dreptului de arborare a pavilionului roman,capitaniile de port inmatriculeaza nava in Registrele matricole si emit actul de nationalitate al navei care atesta acest drept.

Dupa emiterea actului de nationalitate ,capitania de port comunica autoritatii navale romane datele din registrul matricol spre a fi inregistrate in Registrul de evidenta centralizata.

Actul de nationalitate este valabil 5 ani si poate fi prelungit cu conditia indeplinirii normelor tehnice obligatorii.

Navele care arboreaza pavilion roman avand nationalitate romana nu pot naviga sub pavilionul altui stat si sunt obligate sa aibe la bord urmatoarele:

-documentul care atesta dreptul de a arbora pavilion roman;

-certificatul de conformitate cu normele tehnice obligatorii;

-certificat care atesta conformitatea cu acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.

4.Suspendarea si retragerea dr.de a arbora pavilion roman. Legea (OG 42/1997) prevede posibilitatea de suspendare a acestui drept pt.navele inchiriate in sistem Bare-boat sau aflate in leasing pe o perioada mai mare de un an.

Suspendarea se acorda la solicitarea proprietarului navei care va depune o cerere in acest sens la capitania portului de inmatriculare in care se va mentiona pavilionul pe care urmeaza sa-l arboreze nava.

Daca nava este grevata de sarcini,inscrise in Registrele matricole,la cerere,se va anexa acordul scris al creditorilor navei pt.inmatricularea acesteia in alt registru pe perioada contractelor de Bare-boat sau leasing.

Suspendarea se acorda pe o perioada de maxim 2 ani.In cazul in care contractul de Bare-boat sau de leasing este incheiat pe o perioada mai mare de 2 ani,proprietarul navei poate solicita prelungirea suspendarii.

Retragerea dreptului de arborare a pavilionului roman poate interveni fie la solicitarea proprietarului navei,fie ca o sanctiune atunci cand nu mai sunt indeplinite cond.de arborare a pavilonului roman sau cand sunt incalcate in mod repetat cerintele prevazute in conventiile internationale la care Rom.e parte..In prima sit.,proprietarul va depune o cerere in care va mentiona pavilionul pe care urmeaza sa-l arboreze nava,acordul scris al creditorilor pt.scoaterea din evidente a navei daca aceasta este grevata de sarcini si actul de nationalitate al navei.

Preview document

Drept Maritim - Pagina 1
Drept Maritim - Pagina 2
Drept Maritim - Pagina 3
Drept Maritim - Pagina 4
Drept Maritim - Pagina 5
Drept Maritim - Pagina 6
Drept Maritim - Pagina 7
Drept Maritim - Pagina 8
Drept Maritim - Pagina 9
Drept Maritim - Pagina 10
Drept Maritim - Pagina 11
Drept Maritim - Pagina 12
Drept Maritim - Pagina 13
Drept Maritim - Pagina 14
Drept Maritim - Pagina 15
Drept Maritim - Pagina 16
Drept Maritim - Pagina 17
Drept Maritim - Pagina 18
Drept Maritim - Pagina 19
Drept Maritim - Pagina 20
Drept Maritim - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Drept Maritim.doc

Alții au mai descărcat și

Transporturile Maritime

INTRODUCERE În cadrul activităţilor de navigaţie civilă, transporturile maritime deţin ponderea principală. Stricto sensu, sfera transporturilor...

Regimul Juridic al Mării Teritoriale

CAPITOLUL I DREPTUL MĂRII – PREOCUPĂRI ALE COMUNITĂŢII INTERNAŢIONALE CU PRIVIRE LA MARE 1.1. Importanţa economică şi strategică a mărilor şi...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Transport Maritim

1. Transportul naval, apărut încă din antichitate, a cunoscut o dezvoltare deosebită în secolul nostru datorită avantajelor pe care le are în...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Principiul Libertății Mărilor

CAPITOLUL I. - INTRODUCERE CU PRIVIRE LA DREPTUL MĂRII Problema libertăţii mărilor este comentată în cel puţin două locuri: în primul rând, în...

Transporturile Maritime

INTRODUCERE În cadrul activităţilor de navigaţie civilă, transporturile maritime deţin ponderea principală. Stricto sensu, sfera transporturilor...

Contractul de Navlosire - Contracte Maritime

I.CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND DREPTUL MARITIM ŞI TRANSPORTURILE MARITIME Comerţul maritim se caracterizează prin reguli şi norme juridice...

Contribuția României la formarea și fundamentarea dreptului mării

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.INTRODUCERE 1.1.Definiţia dreptului marii Dreptul internaţional al mării face parte din dreptul internaţional...

Zone maritime - supuse juridic statelor

CAPITOLUL I TERITORIUL DE STAT. NOŢIUNE, NATURĂ JURIDICĂ, DELIMITARE, COMPONENŢĂ. 1.1. Noţiune. Suveranitate teritorială. Teritoriul prezintă...

Contractul de transport maritim

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. În cadrul activităților de navigație civilă, transporturile maritime dețin ponderea principală....

Învățatura despre Sfințenia Bisericii

PREFAŢĂ Sfântul Apostol Pavel ne învaţă că Biserica este Trupul lui Hristos şi Hristos este Capul ei. (Efes. I, 23; V, 23), iar Trupul are mai...

Contractul de Navlosire și Efectele Lui

CONSIDERATII INTRODUCTIVE I. Scurt istoric al Dreptului maritim Comerţul maritim, ramură a economiei, se caracterizează prin reguli şi norme...

Ai nevoie de altceva?