Dreptul Institutiilor Comunitare

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 2 în total
Cuvinte : 4245
Mărime: 17.29KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

2 Regulament.Decizii.Directiva – Comparatii ( sub 2 )

Sursele derivate ale dreptului comunitar le reprezinta ACTELE COMUNITARE ( orice manifestare de vointa provenita de la istitutiile comunitare).

DIRECTIVA : act specific comunitar emis de Consiliul UE dar si de Comisia Europeana, directive este obligatory pt statele member in privinta rezultatului ce trb atins, lasand organelor statale alegerea mijloacelor si a formei de realizare efectiva.

Directivele sunt adresate numai statelor member astfel nuami acestor le pot fi impuse obligatii. Directiva poate fi : NORMATIVA sau INDIVIDUALA.

Obligativitatea directivei : Directiva fixeaza doar cadrul pe care fiecare din statele member trb sa-l aplice prin mijloace nationale ( legi,acte administrative) intr-un anumit termen.

Metodele si formele de implementare a directivei trb alese a.i sa asigure efectiva implementare a directivei si functionarea acesteia.

Implementarea directivei : trb avuta in vedere diferenta intre directive si masurile de executare alea acesteia.

Aplicabilitatea directivei: Curtea de Justitie Europeana a recunoscut aplicabilitatea directa a directivelor ca fiind texte obligatorii, particularii avand dreptul sa le invoce in fata jurisdictiei nationale sau comunitare.

Conditiile necesare pt ca DIRECTVA sa aiba effect direct :

- continutul directivei sa fie précis formulat si neconditionat

- invocarea directivei sa poate face numai ca modalitate de sanctionare a netranspunerii sau a transpunerii ei defectuoase in normele nationale de catre statul membru.

Aplicabilitatea directa a Directivei nu este completa, dc. Directivele ce sunt adresate statelor nu pot avea effect direct orizontal( nu pot fi invocate in raporturile dintre particulari) cid oar direct vertical ( in rel cu statul membru).

Aplicabilitatea imediata a directivelor : pp probleme in modalitatea de receptare a directivei in dreptul intern al statului membru.

Suprematia Directivelor in fata dreptului national : existenta unei obligatii pt administratia si justitia statelor member de a interpreta legislatia nationala in conformitate cu dispozitiile drectivelor.

DECIZIA : e obligatory pt toti destinatarii ei, indifferent dca cestia sunt state, ps.jd, sau pf.fz. Act comunitar cu character individual, prin care institutiile comunitare (consiliul UE, Comisia Europeana) reglementeaza situatii concrete. Prin decizie se impugn obligatii, se pot autoriza actiuni, se poate refuza initierea unei actiuni in justitia comunitara etc.

Decizia e obligatory in intregime : se aseamana cu regulamentul dar se indeparteaza de directive.

Decizia are aplicabilitate imediata si directa :

- decizia se integreaza in dreptul intern din momentul adoptarii ei

- nu sunt necesare masuri nationale de receptare

- are effect direct in persoana destinatariilor ei si a tertilor care se pot prevala de ea.

REGULAMENTUL : act specific comunitar emis de Consiliul UE dar si de Comisia Europeana, are aplicabilitate generala, este obligatoriu, este direct aplicabil in toate statele member si forta sa juridical este superioara celei de care beneficiaza actele normative interne.

Aplicabilitatea generala : trasatura caracteristica a regulamentului de a fi formulat in abstract in vedrea aplicarii sale la un nr. Determinat de personae

Regulamentul poate fi de exemplu : actul comunitar prina care sunt reglementate preturiile unei categorii de produse.

Curtea Europeana de Justitie are menirea de a interpreta in mod adecvat continutul unui regulament si de a valida calificarea ca atare a acesti act comunitar.

Obligativitatea regulamentului : este o caracteristica a acestuia prin care se diferentiaza de directive ( care e obligat.numai in privinta rezultatului obt. Nu si in privinta mijloacelor de realizare a acestuia)

Regulamentul patrunde cu acc, forta juridical in toate sistemele de drept nationale, concomitant.

Ex : dc regulam a fost emis pt o situatie existenta la un moment dat intr-un stat, aplicarea sa se va extnde la toate situatiile similare ce pot aparea in oricare stat membru.

Aplicabilitatea directa a regulamentului:

- aplicarea sa in dreptul intern al statelor membre se face direct. Este interzisa preluarea dispozitiilor regulamentului in normele juridice interne ( dc aplicarea regulametului nu ar fi uniforma in toate statele membre)

- regulamtul are effect direct : este susceptibil de a conferi drepturi si de a impune obligatii celor vizati prin dispozitiile sale.

Preview document

Dreptul Institutiilor Comunitare - Pagina 1
Dreptul Institutiilor Comunitare - Pagina 2

Conținut arhivă zip

  • Dreptul Institutiilor Comunitare.doc

Alții au mai descărcat și

Caracteristicile Dreptului Comunitar

Fiind instrument de interes comun, pentru toate popoarele si statele Comunitatilor, dreptul emanat din surse comunitare nu este un drept strain,...

Alternative Institutionale si Comunitare in Combaterea Criminalitatii

CAPITOLUL I INSTITUŢII NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE ŞI ROLUL LOR ÎN COMBATEREA CRIMINALITĂŢII Dinamica fenomenului infracţional din ultimii ani şi...

Specificul Dreptului Comunitar al Concurenței

„Retihabitio mandato aequiparatur” Capitolul I. ELEMENTE INTRODUCTIVE Una din condiţiile de bază pentru existenţa unei economii de piaţă...

Notiunea de Infractiune Internationala

1. CONCEPTUL DE INFRACTIUNE INTERNATIONALA. APARITIA SI DEZVOLTAREA ACESTUIA. Dreptul penal ,este structurat ,in totalitate in jurul a 3...

Sistemul Institutional Comunitar

1. ORGANE REPREZENTATIVE Comitetul consultativ al CECO ( Comunitatea europeana a carbunelui si otelului ) este un organ constituit in baza...

Principiile Dreptului Comunitar

Principiul protectiei drepturilor fundamentale ale omului În faţa Curţii de justiţie au fost puse în discuţie problemele privind protecţia...

Sursele Dreptului Comunitar

1. Consideraţii generale 1.1. Ce este Uniunea Europeană ? Uniunea Europeană (U.E.) reprezintă cea mai complexă structură politică şi...

Formarea Profesionala in Dreptul Comunitar

Formarea profesională a lucrătorilor constituie un obiectiv foarte important al Comunităţii Europene, art. 125 al Tratatului de instituire a...

Ai nevoie de altceva?