Subiecte Drept

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5336
Mărime: 42.33KB (arhivat)
Cost: 2 puncte

Extras din document

CONDITIILE REPREZENTARII IN DREPT COM:

1.Existenta imputernicirii de reprezentare :Este conditia principala a reprezentarii pt ca reprezentantul sa incheie acte juridice in numele sip e seama

Reprezentat.Imputernicirea data de reprezentant este un act unilateral

(apartine comerciantului)

Aceasta imputernicire poate fi constatata printr-o procura.

2.Intentia de a reprezenta :

Numai atunci cind exista intentia se produc efecte juridice.Daca reprezentantul nu a actionat cu intentia de a reprezenta sin u a facut cunoscuta calit.de reprezentant a altei pers.el va deveni obligat fata de tert. Intentia poate fi expresa sau tacita.Este expresa cind rezulta din din declaratia expresa a reprezentantului si este tacita cind se deduce dintr-o animita parte sau imprejurari.

3.Vointa expresa si valabila a reprezentantului.

NOTIUNEA DE COMERT

Pt a intelege sensul dreptului afacerilor este necesara o analiza a notiuni de comert din p.d.v.etimologic,econ si juridic..

ETIMOLOGIC: termenul de comert provine din latina “comercium”care-i o justapunere a cuvintelor “cum”si “mers” ceea ce inseamna “cu marfa”.Conform etimologiei cuv. de comert ar constitui totalit operat. cu marfurile.

ECONOMIC: comertul este acea activ.care are ca scop circulatia bunurilor de la produc.la consumator.Prin urmare comertul consta in operatiunile efectuate din momentul producerii marf. si a intrari lor in circulatie pina la ajungerea la consumator.Aceste operatiuni sunt realizate de comercianti (participanti la faptele de comert).Acestia pot fi ag. econ., pers.juridice sau fizice.

JURIDIC: notiunea de comert cuprinde: -operatiunile de interpunere in circuatia marf pe care le realizeaza comercianti

-oparatiuni de producere a marf si executarea de lucrari si prestare de servicii.

In sens juridic ne intereseaza totalitatea raporturilor juridice care se realiz prin aceste operatiuni.Solutia o da codul comercial romin care califica drept fapte de comert atit cele de interpunere in circulatia marf cit si activ de producere a marf si servicilor.Dreptul comercial reglementeaza o activ comerciala definite ca o activ de interpunere in circulatia marf,o activ de producere a marf, de executare de lucrari si prestari de serv.Finalitatea active comerciale este ajungerea efectiva a marf la consumator, executarea de lucrari si prestari de serv.pt consumator.Acest proces cuprinde o tesatura de relatii sociale in care intra comerciantul cu alti participanti in activ de comert, relatii sociale care sunt reglementate de diferite norme juridice ce apartin diferitelor ramuri de drept.Aceste relatii sociale se concretizeaza in raporturi juridice care se nasc se modifica si se sting prin acte si fapte juridice ale participantilor la aceste raporturi juridice.Pt concretizarea dreptului afacerilor se considera ca partea centrala este comerciantul si active pe care acesta o realizeaza.Astfel desfasurarea unor active comerciale presupun raporturi juridice de drept comercial, de drept al muncii, de drept fiscal, penal.

Dreptul afacerilor poate fi definit ca reprezentind ansamblul normelor de drept privat si public aplicabile raporturilor juridice izvorite din actele juridice si faptele juridice ce sustin active de comert,precum si a raporturilor juridice la care participa pers.ce au calit de comerciant.

CUMPARAREA SI VINZAREA COMERCIALA CA

OPERATIUNE DE INTERPUNERE IN SCHIMB SAU CIRCULATIE

Este o operat asemanatoare contractului de vinz-cump civila deoarece ambele transmit un drept de proprietate asupra unui bun in schimbul unui prêt.Dincolo de aceasta asemanare codul commercial prevede anumite conditii speciale privitoare la :

FINALITATEA: Este trasatura caracteristica vinz-cump comerciale si consta in intentia de revinzare,prin urmare cumpararea este facuta in scop de revinzare sau inchiriere.Intentia de revinzare sau inchiriere trebuie sa fie cunoscuta la data cumpararii, trebuie exprimata de comparator, cunoscuta contractantului cu care incheie actul, sis a priveasca in principal bunul cumparat nu accesoriile lui.In caz de indoiala cu privire la intentia de revinzare actul e considerat civil.

OBIECTUL OPERATIUNII: Conform Art.3pct.1 si 2 cod commercial,vinz-cump comerciala poate avea ca obiect numai bunuri mobile.Marfurile sunt produse ale muncii destinate schimbului prin vinz-cump.Titlurile de credit sunt inscrisuri in baza carora titularii lor au calit. De a exercita drepturile incorporate in ele.Bunurile immobile nu pot face obiectul vinz-cump.

Preview document

Subiecte Drept - Pagina 1
Subiecte Drept - Pagina 2
Subiecte Drept - Pagina 3
Subiecte Drept - Pagina 4
Subiecte Drept - Pagina 5
Subiecte Drept - Pagina 6
Subiecte Drept - Pagina 7
Subiecte Drept - Pagina 8
Subiecte Drept - Pagina 9
Subiecte Drept - Pagina 10
Subiecte Drept - Pagina 11
Subiecte Drept - Pagina 12
Subiecte Drept - Pagina 13
Subiecte Drept - Pagina 14
Subiecte Drept - Pagina 15
Subiecte Drept - Pagina 16
Subiecte Drept - Pagina 17
Subiecte Drept - Pagina 18
Subiecte Drept - Pagina 19
Subiecte Drept - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Subiecte Drept.doc

Alții au mai descărcat și

Bunurile Imobile - Obiect al Contractului Comercial

Dreptul comercial este o parte a dreptului privat, ca si dreptul civil. Dreptul civil este dreptul comun, iar dreptul comercial este un drept...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Dreptul Afacerilor

Actul juridic Actul juridic civil reprezintă o manifestare de voinţă făcută cu intenţia de a produce efecte juridice, respectiv de a naşte,...

Ai nevoie de altceva?