Subiecte Rezolvate la TGD

Notiță
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 7137
Mărime: 39.83KB (arhivat)
Publicat de: Arian Dragu
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

1. ACCEPTIUNILE NOTIUNII DE DREPT

Cuvantul drept este folosit in mai multe acceptiuni. El deriva de la latinescul “directus” luat in sens metaforic (dirigo dirigere), ce inseamna drept.

Cuvantul drept semnifica stiinta dreptului – ansamblul de idei, notiuni, concepte si principii, care explica dreptul si prin intermediul carora dreptul poate fi gandit.

Dreptul nu este numai stiinta, el este si tehnica si arta.

Dreptul ca ansamblu de norme care organizeza viata in comun, este o tehnica a convietuirii umane, destinata sa disciplineze comertul uman si sa apere societatea de excese.

Dreptul imbina necesitatea si libertatea.

Necesitatea, ca un domeniu specific dreptului, rezulta din scopurile generale ale vietii sociale, scopuri prefigurate in ansamblul normelor legale. Acest ansamblu alcatuieste dreptul obiectiv.

Dreptul este principiul de directie, de coeziune sociala, el da societatii caracterul de definit, de coerenta.

Cuvantul drept mai semnifica si facultatea unui subiect de a-si valorifica sau de a-si apara impotriva tertilor un anumit interes, legalmente protejat. Acesta este dreptul subiectiv si el implica categoria de libertate.

In vorbirea curenta, oamenii au in vedere in special sensul de drept ca un drept subiectiv (dreptul la vot, dreptul la concediu etc).

Totalitatea normelor juridice in vigoare (active) dintr-un stat poarta denumirea de drept pozitiv, un drept aplicabil imediat si continiuu, obligatoriu si susceptibil a fi adus la indeplinire printr-o forta exterioara, ca o indreptatire legitima a unor instante sociale special abilitate.

Dreptul este insa si o arta, adica un ansamblu de mijloace pe care le intrebuinteaza organele care creeaza dreptul sau care aplica dreptul.

Legiuitorul trebuie sa stie sa selecteze din ansamblul trebuintelor sociale pe cele care raspund unor nevoi reale.

Judecatorul trebuie sa posede arta de a aplica legea in conformitate cu litera si spiritul sau, la fel si procurorul, avocatul sau organul administrativ. In afara termenului de drept se intrebuinteaza si termenul de juridic.

Juridicul este un fenomen complex care functioneaza obiectiv pe un fundal social, constituind unul din modurile de reflectare pe plan social al existentei umane. Are un caracter unitar, desi are o compunere complexa.

Juridicul defineste o parte componenta a realitaii sociale, alaturi de politic, etic, economic.

Toate fenomenele juridice pot fi privite ca fenomene sociale, insa nu toate fenomenele sociale sunt si juridice.

2. DIMENSIUNEA SOCIALA A DREPTULUI

Dreptul este un produs complex al societatii; normele sale intervin in procesul productiv, stabilind reguli generale pentru actul zilnic, repetat al producerii, al repartitiei si al schimbului de produse si activitati.

Abordarea dimensiunilor sociale ale dreptului implica analiza locului dreptului si a realitatii juridice in societate, sistemul legaturilor sale cu celelalte evenimente (realitati) ale societatii.

Realitatea juridica (juridicul) este o dimensiune inalienbila a realitatii sociale in conditii istorice determinate.

Realitatea juridica sau juridicul este uneori denumita si sistem juridic sau suprastructura juridica. Are un continut bogat in care este cuprins: dreptul ca fenomen normativ (dreptul pozitiv).

Astfel componentele juridicului sunt: constiinta juridica, dreptul si relatiile juridice.

Constiinta juridica: joaca rolul unui receptor a al unui tampon.

Constiinta juridica se structureaza pe doua paliere: o componenta rationala (ideologia juridica) si o componenta psihica (psihologia juridica).

Partea institutionala – dreptul, ca sistem de reglemantarii si institutii. Aceasta parte alcatuieste miezul juridicului, continutul sau, cadrul sau substantial.

Dreptul: ca fenomen normativ, da expresie cerintelor structurilor sociale – conducatoare sau conduse. Norma juridica nu este decat o sinteza intre ceea ce este si ceea ce trebuie sa fie.

Relatiile juridice: elemente relationale, sociologice. Sunt cuprinse aici raporturi juridice si situatiile juridice, cele care probeaza eficienta dreptului.

Oamenii individualh sau colectiv participa in calitate de subiecte de drept, valorificandu-se si aparandu-si pe cale legala interese si drepturi.

Rezulta ca dreptul ca sistem de norme si institutii, are o sfera mai restransa decat juridicul, ca parte componenta a realitatii sociale. Insa el apartine acestei realitati, are determinatii calitative ce tin de esenta socialului.

3. FACTORII DE CONFIGURARE A DREPTULUI

Plecand de la examinarea rolului acestor factori, acestia sunt grupati in trei mari categorii: cadrul natural, cadrul social-politic si factorul uman.

Cadrul natural: factor de configurare a dreptului. In toate componentele sale, mediul geografic, factori biologici, fiziologici, demografici acest factor influenteaza dreptul.

Mediul geografic reprezinta un ansamblu de factori, care influenteaza viata sociala, dezvoltarea economica, posibilitatile dezvoltarii politice.

Dreptul nu poate sa fie influentat de actiunea mediului fizic in care oamenii isi urmaresc si isi valorifica anumite interese si drepturi.

Factorul demografic exercita, influenta asupra reglementarilor juridice.In desfasurarea circuitului juridic legiuitorul este nevoit sa ia in consideratie calitatile specifice bunurilor materiale, carora le acorda tratament juridic.

Preview document

Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 1
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 2
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 3
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 4
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 5
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 6
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 7
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 8
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 9
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 10
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 11
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 12
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 13
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 14
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 15
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 16
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 17
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 18
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 19
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 20
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 21
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 22
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 23
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 24
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 25
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 26
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 27
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 28
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 29
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 30
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 31
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 32
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 33
Subiecte Rezolvate la TGD - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Subiecte Rezolvate la TGD.doc

Alții au mai descărcat și

Drept Civil

CONDITIILE ACTULUI JURIDIC Prin conditiile actului juridic civil se întelege elementele din care este alcatuit un astfel de act. Art. 948 cod...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Teste drept - științe economice

1. Pot fi asigurate la nevoie prin forta coercitiva a statului: a) normele organizatiilor sociale nestatale b) normele morale c) normele de...

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?