Calitate - Protectia Mediului

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2974
Mărime: 71.70KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Extras din document

1.Ramuri ale ecologiei in evolutia istorica Ecologia teoretica-istoric-autecologie= studiaza relatiile unei specii(organismele cu mediul inconjurator); demecologia=ecologia populatiiilor(de plante, animale); sinecologia(sin=impreuna)=studiaza o asociatie sau o comunitate; urmareste distributia pe glob a unitatilor sinecologice; holistica=studiul ecosferei in ansamblu.

2.Ramuri aplicative ale ecologiei. Ecologia forestiera(se ocupa cu exploatarea si administrarea padurilor. ) ,agricola (arta sau practica care se ocupă cu procesul producerii de hrană vegetală și animală, fibre, respectiv diverse materiale utile prin cultivarea sistematică a anumitor plante și creșterea animalelor.),acvacultura(este o ramură a agriculturii care se ocupă cu creșterea peștilor, creveților, algelor.), juridica, zoologica , a industriilor si agroecologia.

3 Ramuri ale ecologiei dupa mediile majore de viata? Mediul de viata = este un concept strict biologic, este o parte a mediului geografic, a naturii, care înconjoara un organism viu si are un permanent contact cu acesta, este acea parte a planetei care satisface necesitatile fiziologice ale vietii (hrana, apa, nutrienti) Medii majore de viata: ecologie terestra, ecologia marină sau oceanologia, este, alături de ecologia apelor continentale (limnologia) și ecologia terestră, o ramură a ecologiei. Ecologia marină studiază interdependența și interacțiunea dintre animalele, a căror mediu este unul marin.limnologie(o ramură a hidrologiei care se ocupă cu studiul fenomenelor care au loc în apele interioare stătătoare: lacuri și bălți, atât cele naturale cât și cele artificiale )

4. Clasificarea sistemelor dupa schimburile de materie, energie cu exteriorul. Din punct de vedere al relatiilor cu mediul sistemele pot fi izolate, inchise sau deschise. Sistemele izolate nu au schimburi materiale si nici energetice cu mediul, asemenea sisteme nu exista in natura si sunt doar postulate teoretic. Sistemele inchise-au doa schimburi energetice cu mediul. De pilda un vas cu apa inchis ermetic cedeaza sau primeste caldura mediului inconjurator, in natura nu se gasesc sisteme absolut inchise.Sisteme deschise- intretin cu mediul atat schimb de materiale cat si energetice, practic toate sistemele din natura fie lipsite de viata, fie vi fac parte din aceasta categorie.

5.Definitia ecositemului. Ansamblu format din biotop si biocenoza, in care se stabilesc relatii stranse atat intre organisme, cat si intre acestea si factorii abiotici. Ecosistemul sau sistemul ecologic reprezinta ceea ce ecologii numesc unitatea organizatorica elementara a biosferei. Principala caracteristica a acestuia consta in faptul ca la nivelul sa se realizeaza productia biologica. Ecosistemele sunt foarte variate ca dimensiune si complexitate. Conceptia ecologica moderna stabileste mai multe categorii de structuri ale ecosistemului. Acestea sunt determinate de o varietate de factori care se manifesta interrelational, dintre care cele mai importante componente sunt solul, atmosfera, radiatia solara, apa - toate acestea caracterizand biotopul si organismele vii care ocupa acest biotop.Exemple de ecosisteme: reciful de corali, desertul, savana, tundra, padurea tropicala, zona litorala, ecosistemul acvatic, ecosistemul urban etc.

Totalitatea ecosistemelor formeaza ecosfera sau biosfera.

6.Ce intelegeti prin biocenoza?Compartimentul viu al ecosistemului adica suma populatiilor apartinatoare diferitelor specii formeaza un subsistem care in literatura ecologica a fost denumit biocenoza.Populatiile constituente ale biocenozelor sunt legate intre ele prin relatii sau interactiuni reciproce formand o retea mai mult sau mai putin densa de interactiuni.Intr-o biocenoza 2 specii nu pot sa ocupe in acelasi timp una si aceeasi misa ecologica.Dajoz defineste biocenoza ca un grup de vietuitoare reunite in virtutea diversilor factori de mediu.

7. Ce intelegeti prin biotop?

Odum defineste Biotopul ca locul de trai al unui organism sau al unei comunitati Prin biotop se desemnează totalitatea factorilor abiotici (lipsiţi de viaţă): vânt, precipitaţii, umiditate, căldură etc. BIOTOP- componenta fara viata a tuturor ecosistemelor. Este format din totalitatea factorilor Abiotici. FACTORII ABIOTICI nu au valori constante. Ei variaza in timp si spatiu. Majoritatea factorilor abiotici se produc cu regularitate. Cand variatiile factorilor abiotici sunt mici organismele se adapteaza.Aceste limite se numesc LIMITE DE TOLERANTA. Exista limite de larga toleranta (omul) si de mica toleranta (viermele de matase). Factorii periodici care NU se produc constant sunt inundatiile, seceta, incendiul.

Preview document

Calitate - Protectia Mediului - Pagina 1
Calitate - Protectia Mediului - Pagina 2
Calitate - Protectia Mediului - Pagina 3
Calitate - Protectia Mediului - Pagina 4
Calitate - Protectia Mediului - Pagina 5
Calitate - Protectia Mediului - Pagina 6
Calitate - Protectia Mediului - Pagina 7
Calitate - Protectia Mediului - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Calitate - Protectia Mediului.doc

Ai nevoie de altceva?