Operatori

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 9 fișiere: doc, docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 9229
Mărime: 121.53KB (arhivat)
Cost: 2 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Negrei Costel
Academia de Studii Economice

Extras din document

Categorii de operatori si contributia acestora la gestionarea capitalului natural.

Proiectarea si operationalizarea in conditii de eficienta a institutiilor cu atributii directe/indirecte in gestionarea CN pp un efort de identificare la scara de spatiu si timp a principalelor problem de mediu (cresterea gazelor cu efect de sera, eroziunea solului, inrautatirea calitatii apei) precum si a activitatilor ce vor trebui derulate pentru solutionarea acestora.

Una din principalele premise ale proiectarii si operationalizarii sistemului operational in gestionarea CN o reprezinta asumarea abordarii realitatii in concordanta cu teoria generala a sistemelor, respectiv asumarea unei abordari de tip holistic.

In afara unui astfel de demers putem inregistra o utilizare nerationala a resurselor pe fondul riscului de substituire a unor probleme ec-ecologice si sociale cu altele. De ex, o politica rapida in domeniul conformarii cu restrictiile de mediu poate sa se concretizeze in reducerea emisiilor poluante, in reducerea presiunii asupra CN, dar cu pretul reducerii locurilor de munca, a surselor de venituri pt populatie.

In acest fel substituim o problema de mediu(poluarea)cu o prob ec-sociala. De asemenea, rezolvam prob deficitului de apa pentru agricultura la scara de spatiu si timp procedand la dezvoltarea sistemului fara a tine cont de rezultatele sol-apa-aer de la nivelul CN. Ceea ce inseamna ca substituim pb crizei de apa din agricultura cu pb ale degradarii solului si ale res de apa. In aceste conditii este de dorit ca proiectarea si punerea in practica a sistemelor operationale in manag CN sa se realizeze in contextual identificarii si definirii complexelor socio-ecologice, respectiv a sist care reunuesc structural si functional componente ale CN si ale activitatii ec-sociale la diferite scari spatio-temporale.SCHEMA

Derularea activit la nivelul subsist productiei materiale si de servicii are ca suport, pe de o parte subsist pop, iar pe de alta parte subsist avutiei nationale. Subliniem insa si relatiile de feedback dintre subsist Q nat si de servicii si cele 2 subsist suport via S PIB VN. Performanta SPMS este cuantificabila sub forma unor indicatori intre care si cei macroeconomici respectiv PIB,VN.

Valorificarea rezultatelor activit ec-sociale se reflecta in modul de sustinere, de consolidare a avutiei nationale, respectiv a bunastarii.

Modelul operational al compelxului socio-ecologic trebuie dublat de modelul algortimului pentru proiectarea si institutionalizarea manag CN la nivelul dif activit ec-sociale.

SCHEMA

Analiza si imbunatatirea performantei ecologice a activit X are ca suport, pe de o parte SNM si PNAPPM, iar pe de alta parte ZDA in legatura cu care se procedeaza la o analiza de mediu. Retele si info acestor 3 elemente suport permit fundamentarea prob de mediu si a planului de actiuni cu scopul cresterii performantei ecologice a activitatii X. Institutionalizarea manag de mediu la nivelul activ X pp, pe de o parte stabilirea nivelului ierarhic la care se iau decizii de mediu, iar pe de alta parte asigurarea resurselor umane calificate in acest scop.(deciziile de mediu la nivelul unei firme pot fi asumate de managerul general, de responsabilul unui compartiment specializat/de o alta persoana care are atributii de aplicare a politicii de mediu si a politicilor de actiune).

Exista o preocupare tot mai consistenta pentru asigurarea transparentei in ceea ce priveste perfectionarea ecologica a unei activit si aceasta din mai multe motive:

Evolutia la un pret cat mai real a firmei pe piata

Evitarea situatiilor conflictuale cu cei care cumpara firma

Castigarea increderii firmelor finantatoare

Realizarea parteneriatului cu populatia locala

Din aceste considerente monitorizarea aplicarii SNM se realizeaza si pentru un AM. Auditul si analiza de mediu reprezinta instrumente indispensabile in derularea si eficientizarea comunicarii in man mediului atat cu autoritatile de mediu/locale, cat si cu populatia.

Preview document

Operatori - Pagina 1
Operatori - Pagina 2
Operatori - Pagina 3
Operatori - Pagina 4
Operatori - Pagina 5
Operatori - Pagina 6
Operatori - Pagina 7
Operatori - Pagina 8
Operatori - Pagina 9
Operatori - Pagina 10

Conținut arhivă zip

 • Operatori
  • Curs 10- 08.12.docx
  • curs 11 - 15.12.doc
  • Curs 12 - 12.01.docx
  • Curs 2 - 13.10.doc
  • Curs 3 - 20.10.doc
  • Curs 4 - 27.10.doc
  • Curs 5 - 03.11.doc
  • Curs 7 - 17.11.docx
  • Curs 8 - 24.11.doc

Alții au mai descărcat și

Braila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?