Burse și hârtii de valoare

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 9203
Mărime: 42.31KB (arhivat)
Publicat de: Valeria Avram
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tatiana Molesteanu

Extras din notiță

1. Notiunea si conceptul pietei de capital

Orice economie moderna indiferent de nivelul sau de dezvoltare este caracterizata de existenta si functionarea unor piete specializate unde se intilnesc cererea si oferta de active financiare necesare crearii de resurse pentru dezvltarea productiei de bunuri si servicii in cadrul firmelor. Intr-o economice circuitul activelor financiare au lor intre ofertantii de fonduri si utilizatorii acestor fonduri. Transferurile intre aceste doua categorii se realizeaza prin intermediul pietei de capital care este parte integranta a pietei financiare. Nu se poate face insa o delimitare stricta intre piata financiara si cea de capital, deoarece ele se includ si se completeaza reciproc. In literatura de specialitate exista mai multe definitii ale pietei financiare, cum ar fi:

• PF- o institutie care faciliteaza cumpararea/vinzarea de active financiare;

• PF- totalitatea relatiilor care vizeaza: emisiunea, circulatia, schimbul si stocarea nemijlocita a banilor in scopul sustinerii intregii activitati economico sociale cu capital necesar functionarii si dezvoltarii acesteia.

Din punct de vedere al activitatii care se negociaza PF este formata din 3 mari sectoare:

- P. Bancara- tranzactiile cu active bancare nonnegociabile al caror lichiditate este maxima. Societatile bancare au rol de intermediar intre posesorii de disponibilitati banesti si utilizatorii de fonduri in baza de relatii de creditare.

- P.monetara- czata prin tranzactiile cu active financiare pe termen scurt de catre societatile financiare. Tranzactiile includ depozitele bancare la vedere si la termen: bilet la ordin, cecurile, certificat de depozit, alte tipuri de titluri mobiliare pe termen scurt de pina la 1 an.

- P de capital- specializata in tranzactiile cu active financiare pe termen scurt, mediu si lung. Aceasta piata prezinta un grad de risc mai mare, iar instrumentele financiare sunt negociabile. Functia principala a unei piete de capital consta in plasarea valorilor mobiliare ale agentilor economici in cautarea de capital catre posibilii invetitori, detinatori de excedente de capital.

2. Care sunt componentele pietei de capital in functie de abordarea anglo-saxona si abordarea continental europeana?

In literatura de specialitate exista 2 moduri de definire a PF si a celei de capital:

1. conceptul anglo-saxon: potrivit acestuia PF cuprinde piata de capital, pentru capital pe termen scurt, mediu si lung, si piata onetara pentru atragerea capitalului pe termen scurt

2. conceptul continental-european: prin termenul de piata de capital se defineste ansamblul format din piata monetara (finantarea pe termen scurt), PF (finantarea pe termen mediu si lung) si piata ipotecara specifica constructiilor imobiliare.

3. Care sunt segmentele pietei de capital si caracteristicile acestora?

In cadrul pietei de capital au loc transferurile de capital disponibil de la cei care economisesc catre antreprenori.in aceasta ordine de idei, p de c se structureaza in:

1) Piata primara-asigura intilnirea cererii si ofertei de titluri de valoare. Pe aceasta piata emisiunile noi de valori mobiliare sunt negociate pentru prima data, deci are loc prima vinzare care se caracterizeaza printr-un singur vinzator. Piata primara permite finantarea agentilor economici si colectivitatilor publice.

2) Piata secundara- odata pusa in circulatie prin emisunea pe p.primara, vm fac obiectul tranzactiei pe p. secundara pe care s/t tranzact vm aflate deja in circulatie, avind rolul de concentrare a cererii si ofertei de asigurind lichiditatea si mobilitatea economiilor investite sau ofera posibilitatea schimbarii portofoliului inainte de scadenta. In cadrul p.secundare de c un rol important il joaca bursa de valori datoriat careia fara interventia statului poate fi colectat capital si orientat spre investire cu scopul obtinerii de profit. P.secundara asigura operatorilor urmatoarele avantaje: ofera inform referit la produs ce urmeaza a fi tranz; informat despre emitent sunt difuzate investitor si ofera informat priv nivelul si misc pretului pe p.

4. Care sunt functiile pietei de capital?

Funtiile p de c se impart in doua categorii: pricipale si secundare

1) 1.1Atragerea economiile populatiei 1.2 asigurarea particip pers fizice/juridice la capitalul firmelor: ceea ce se concretizeaza in difuzarea cappitalului social sub forma de actiuni pe p de c. Pers care cumpara titl de val devina actionari si influenteaza rezultatele F ale societatii de actiuni prin decizia AGA. 1.3 faciliteaza intilnirea cererii si ofertei de capital 1.4 reorientarea fluxurilor de capital si restructurarea sectoarelor economiei nationale 1.5 barometrul E nat si mondiale- ac funtie este sugerata de evolut preturile titl F si de adoptarea unor indicatori specif, numiti indici care reflecta prin evolut. trendul lor E

2) 2.1 facilitarea investitiilor 2.2 reducerea riscului investiilor 2.3 obtinerea de cistiguri la capitalul investit din evolutia preturilor la titl F.

5. Ce reprezinta vm si care sunt caracteristice acesteia?

In situatia in care se face apel public la obtinerea resur F prin emisiunea de actiuni sau obligatiuni, societ emitente intra in sfera p de c, iar produsele oferite investitorilor se numesc vm. In liter de specialitate intilnim not de vm, hirtie de valoare si titluri financ. In baza legii RM cu privire PVM, titl F sint definite ca titl de proprietate sau de creanta care confirma dreptur patrimon/nepatrimon ale unei persoane in raport cu alat persoana. Acest drept nu poate fi realizat sau transmiuse fara prezentarea acestui titlu F si fara inscrierea respectiva in regitrul detinatorilor de VM.

VM- s/t instrum negociabile emise sub forma materializata sau prin inscrieri on cont care confera detinat lor dreptur patrimon si nepatrimon asupra emitentului cf legii si in conditiile specifice acestora. Trasaturile VM:

- Negociabilitatea: desemn posibilit trasmiterii VM altor pers la un pret stabilit in bz raportului cerer/oferta cu respectar legisl in vigoare.

- Literalitate: stipul drept si obligatiile detinator de VM

- Formalismul: reprez dreptul patrimon si nepatrimon ale detinat de titl F.

6. Cererea si oferta de capital.

Cererea de capital- provine de la citeva mari categorii de ag E cum ar fi: statul si colectivitatile locale, firmele se stat si cele private, societ F inclusiv si bancile. Din pnct de vedere al necesit de capital cerer de capital poate fi:

- Structurala: determ nevoia de F a unor actiuni E in diverse ramuri de activit (in scopul sustinerii si dezvoltarii companiei sau crearii de noi societati), patrunderea pe noi piete ce presupune atragerea de fonduri banesti.

- Conjuncturala- este generata de insuficienta sau indisponibil resurs F interne, restrictii excesive in acord creditelor, nevoilor F generate de deficitul bugetar si cel al balantei de plati externe.

Oferta de capital- provine din economisire, adica din tot ceea ce raminte in procesul detin de venit dupa ce isi satisfac necestit de consum. Pers fizice/juridice care dispun de astfel de economii pot efectua investit reale (achizit de bunuri, utilaje si altele) sau investitii F (achizit de titl de val, oper de arta, cr unor depoz bancare). Economiile devin oferta de capital numai in cazul in care p de c asig conditiile cerute de investitori.

Preview document

Burse și hârtii de valoare - Pagina 1
Burse și hârtii de valoare - Pagina 2
Burse și hârtii de valoare - Pagina 3
Burse și hârtii de valoare - Pagina 4
Burse și hârtii de valoare - Pagina 5
Burse și hârtii de valoare - Pagina 6
Burse și hârtii de valoare - Pagina 7
Burse și hârtii de valoare - Pagina 8
Burse și hârtii de valoare - Pagina 9
Burse și hârtii de valoare - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Burse si Hartii de Valoare.doc

Te-ar putea interesa și

Piețe financiare internaționale între liberalizare și reglementare

Capitolul I. Introducere în piețele financiare internaționale Pe piețele financiare actuale exista o gamă largă de instrumente financiare adaptate...

Contabilitatea investițiilor financiare pe termen scurt la SC Ethos SA

Argument In mod cert se poate face legatura intre dezvoltarea capitalismului si dezvoltarea contabilitatii.unul dintre cele mai semnificative...

Bursa de valori

CAPITOLUL I Piaţa de capital în România 1.1. Concept de piaţă de capital Despre piaţa de capital românească se poate vorbi în două registre...

Piața financiară din Paris

Termenul de bursă desemnează o instituţie cu putere de autoreglementare, specifică economiei de piaţă liberă - bursa - ca formă organizată de...

Analiza bursieră

INTRODUCERE Motivarea alegerii acestei lucrari este determinata de experienta acumulata de mine ca angajat in ultimi doi ani in sistemul bancar....

Piața Hârtiilor de Valoare din Republica Moldova

Introducere Un rol deosibit de mare în cadrul economiilor naţionale ale lumii revine pieţei de capital. De ce? În primul rând, piaţa de capital...

Piețe de Capital

I. Aspecte generale privind problematica pieţei financiare (a capitalurilor) Înclinaţia spre economii din veniturile obţinute de agenţii...

Bursa de valori

Bursa de valori Bursa este simultan piata valorilor mobiliare si locul de intalnire a intermediarilor insarcinati cu operatiuni de vanzare sau de...

Ai nevoie de altceva?