Doctrine

Notiță
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 5233
Mărime: 18.49KB (arhivat)
Publicat de: Anatolie Szasz
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

1.Epoca lui Adam Smith:

Epoca lui Adam Smith (1723-1790) a avut la baza cartea sa ,,Avutia Natiunilor,, scrisa in 1776 ca multe alte mari lucrari. In ultimul sfert al sec 18 scena engleza era deja dominate de intreprinzatorul capitalist. Desi agricultura detinea inca rolul preponderant in economoie progresele facute in domeniul tehnic si in special in industria textile si metalurgica aveau sa se constituie in cea cenumim revolutie industriala.In lucrarea Avutia Natiunilor Adam Smith prezinta un atac la adresa principiilor si practicilor mercantiliste. Epoca lui Smith este marcata de profunde schimbari ale relatiilor sociale si politice.Ideile liberalismului politic se vehiculau in Anglia inca inainte de revolutia franceza(1789).Deasemenea lucrarea lui Kantillon,,Eseu asupra comertului,, si lucrarea lui James Stuart ,,Cercetarea asupra principiilor economico politice,, au constituit un serios effort in directia studiului sistematic al functionari economiei. Se inregistreaza deasemenea progrese in intelegerea naturii banilor si a importantei si a avantajelor comertului liber.Acesta este marele merit al lui Smith si al autorilor care l-au urmat in traditia clasica.

2.Fundamentele filozofice si psihologice ale lucrari Avutia Natiunilor:

In opinia lui Smith obiectul filozofiei morale era fericirea si bunastarea umana.Filozofi antici isi propuneau sa examineze fericirea si perfectiunea omului privit nunumai ca individ dar si ca membru al unei famili, al unui stat si al omeniri. Aceasta viziune era profound diferita de cea existenta in evul mediu cand se considera ca fericirea este incompatibila cu virtutea si ca singura virtute adevarata este jertfa de sine.Adam Smith a considerat sistemul de filozofie morala ca daunator in intregime deoarece parea a stergere cu totul distinctia dintre viciu si virtute. Smith a privit intr-o lumina complt diferita castigul lumesc si urmarirea inavutirii. Aceasta era numai un aspect al dorintei fiecarui individ de a-si imbunatati propria situatie. Aceasta dorinta ne urmareste din leagan si pana in mormant operand in toate domenile vieti noastre.

3.Teoria productiei in gandirea lui Adam Smith:

Munca anuala a fiecarei natiuni este sursa satisfaceri tuturor nevoilor de viata ale oamenilor ea constand fie in produsul indicat al muncitorului fie in ceea ce se cumpara de la alte popoare cu acel produsu. Aceasta este afirmatia cu care Adam Smith isi incepe cercetarea naturii si cauzelor avutiei natiunilor. Ea arata ca tema centrala a lucrari,,Avutia Natiunilor,, este cresterea avutiei nationale. In opinia lui Smith bunurile si nu aurul sau metalele pretioase constituie avutia unei natiuni. Acest fapt apare cu claritate in cartea a 4 a ,,Avutia natiunilor,, care trateaza pa larg mercantilismul. Desi a servit pt a-si distinge pozitia de cea a fiziocratilor acceptul lui Smith asupra factorului munca a lasat teren pt ulterioare interpretari eronate. Astfel s-aconsiderat ca potrivit lui Smith munca este singura care reprezinta sursa avutiei desi nicaieri nu exclude capitalul si pamantul ca factori productivi. Accentul sau asupra muncii nu viza negarea importantei capitalului si a pamantului ci atragerea atentiei asupra muncii ca opusa fortelor naturii ca prim motor al productivitati.

4.Conceptia lui Adam Smith despre diviziunea muncii:

Diviziunea muncii apare spontan fara a necesita intelepciunea umana, planificarea sau interventia. Ea este consecinta inclinatiei de a face troc si de a schimba un lucru pa altul. Aceasta inclinatie catre schimb se gaseste numai la om si reprezinta expresia comportamentului animat de interesul propriu. Observatia psihologica a lui Adam Smith referitoare la inclinatia omului catre schimb este urmatoarea: Omul nu are mijloace de a-i determina pe confratii sai sa actioneze potrivit dorintelor lui, acesta incearca prin atitudine servile sa le cucereasca bunavointa. Omul nu are timp insa sa faca de fiecare data acest lucru. ,,In societatea civilizata el are mare nevoie de cooperare si de ajutor in vreme ce intrega sa viata ii ajunge doar castigarea prieteniei a putine personae,,

5.Teoria valori si a schimbului in opera lui Adam Smith:

In lucrarea sa ,,Avutia Natiunilor,, Adam Smith formuleaza cea ce este cunoscut sub numele de paradoxul valorii sau poradoxul apa diamante. In viziunea lui Smith cuvantul valoare are doua intelesuri diferite exprimand uneori utilitatea unui obiect si alteori puterea pe care o ai daca deti acel obiect(putere financiara). Prima poate fi numita putere de intrebuintare iar cealalta valoare de schimb. ,,Nimic nu este mai folositor decat apa dar puterea ei de cumparare este foarte saraca. Un diamante din potriva are o mica valoare de intrebuintare dar in schimbul lui poate fii obtinuta o cantitate foarte mare de alte bunuri,,.Adam Smith a aplicat un standard moral personal afirmand ca un diamante nu are valoare de intrebuintare. Faptul ca un individ nu aproba consumul unui anumit bun s.au il considera nociv sau chiar illegal nu poate anula utilitatea bunului respective. Simplu fapt ca un bun poate avea un pret este o dovada suficienta a utilitatii sale.

6.Prezentarea generala a operei si a epocii lui Ricardo:

Traditia clasica si.a atins apogeul dezvoltarii odata cu opera lui David Ricardo. Desi in in tinerete a fost orientat catre o cariera de afaceri si nu catreu una academica el si-a adus o contribuitie remarcabila la dezvoltarea stiintei economice. Primul contact cu analiza economica a fost citirea lucrarii lui Smith,,Avutia Natiunilor,,. Preocuparile lui Ricardo au reflectat transformarile economice ale Angliei in perioada celor 40 ani scursi de la aparitia celebrei lucrari scrisa de Smith. Primele scrieri ale lui Ricardo au vizat problema monetara. Sistemul monetar englez suferise o schimbare substantiala cum se intamplase si cu restul economiei. In epoca lui Smith banii constau in monezi si bani de hartie, trasformabili in aur emisi de banca Angliei si de cateva banci din provincie.Cresterea pretului de piata al lingoului de aur si scaderea cursului de schimb care au avut loc au reprezentat pt Ricardo un stimul pt o cercetare riguroasa. Ricardo si-a extins cercetarile asupra acestui subiect intr-un tratat intitulat ,,Pretul inalt al lingoului de aur: Odovada a deprecieri bancnotelor,,. Aceasta lucrare trateaza problema puternicei deprecieri a banilor de hartie si cresterea corespunzatoare a preturilor. Ricardo a gasit cauza acestor fenomene in emiterea prea mare de bani de hartie.

7.Teoria lui Ricardo despre comertul international:

Contributie lui Ricardo la dezvoltarea teoriei comertului international e strans legata de analiza saprivind val. si distributia. El explica foarte detaliat relatia inversa dintre salarii si profituri respectiv imposibilitattea cresterii profiturilor fara scaderea salariilor. Avantajele comertului international fusesera deja subliniate de Adams Smith care a remarcat ca in conditii de comert liber o natiune se va specializa in producerea bunurilor in care are cea mai mare productivitate.

Aceasta observatie nu tine insa cont de toate aspectele pe care le comporta specializarea geografica. Se poate intampla ca o singura natiune sa detina superioritate naturala in producerea multor marfuri sau poate chiar a tuturor marfurilor sau invers.

Asta inseamna ca exista alti factori care det. Aria de specializare a unei tari

Doctrina avantajelor comparative a lui Ricardo e o imbunatatire a argumentelor cuprinse in scrierile antimercantiliste din sec. al XVIII-lea. Acestea din urma evidentiau avantajele unei tari in a importa acele bunuri care nu puteau di produse in interiorul tarii sau care puteau fi produse numai cu un cost absolute mai mare decat in strainatate.

Adams Smith nu a mers nici el mai departe decat atat cu argumentarea in favoarea comertului liber. Ricardo a acceptat insa avantajele comparative in locul celor absolute ca baa pt specializarea in comertul international. Exemplificarea sa devenita clasica se refera la 2 tari si 2 bunuri.

8.Rolul lui Ricardo in istoria gandirii economice.

Preocuparea teoretica fundamentala a lui Ricardo a fost legata de diviziunea produsului natiunii intre cele 3 clase sociale sub forma salariilor, profitului si rentei. In viziunea sa tendinta pe termen lung a nivelului acestor venituri este guvernata de costul asigurarii subzistentei factorului munca. Avand in vedere ca el a pornit de la ipoteza unui nivel dat al tehnologiei agricole si a unei populatii constant crescande legea randamentelor descrescatoare ale solului obliga la atragerea in cultura a terenurilor inferioare ducand prin urmare la costuri tot mai mari ale alimentelor. Tocmai prin faptul ca preocuparea centrala a lui Ricardo a fost problema distributiei se explica incercarea sa de a analiza modificarile valorilor de schimb de-alungul unei perioade de timp. Pretul unui bun va reflecta costul sau de productie incluzand nu numai rata curenta a salariilor dar si rata curenta a profiturilor. De aceea teoria ricardiana a valorii poate fi interpretata ca o teorie a valorii munca intr-un sens f. Special.

Preview document

Doctrine - Pagina 1
Doctrine - Pagina 2
Doctrine - Pagina 3
Doctrine - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Doctrine.doc

Alții au mai descărcat și

Doctrine Economice

INSTITUTIONALISMUL -apare la sf sec al XX-lea în SUA, Fondatorul fiind Thorsten Veblen -sursele de inspiratie ale lui Veblen sunt: a) achizitiile...

Doctrine Economice

1. Obiectul de studiu si metodologia cercetarii doctr. econ. Doctrinele econ de baza si reprezent. Obiectul doctrinelor economice оl constituie...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Mercantilismul ca Doctrină Economică

In secolele XV-XVII predominau inca valorile religioase si conceptiile medievale ale primatului supranaturalului. In opozitie si in spirit...

Istoria Gândirii Economice

Introducere În acest capitol sunt prezentate notiunile fundamentale care permit întelegerea doctrinelor economice, si anume: ideea economica,...

Doctrine Economice

29 EVOLUTIA LIBERALISMULUI CLASIC ECONOMIC 1. CONTRIBUTIA LUI DAVID RICARDO (1772 – 1823) LA EVOLUTIA LIBERALISMULUI CLASIC ECONOMIC Ca si A....

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Biserica și statul ca doctrine politice

1. INTRODUCERE Există o criză integrală şi integratoare, un fel de „black hole”, care înghite, modifică şi apoi anihilează. Dinăuntrul vârtejului”...

Procesul investițional - doctrină și realitate în România, în perioada 1951-2000

INTRODUCERE Lucrarea pe care o prezint îsi propune sa aduca în dezbatere unul dintre factorii dezvoltarii economico-sociale si anume...

Fiziocrația ca Doctrină Economică

Tema numărul 1 FIZIOCRAŢIA – “ŞTIINŢA ORDINII NATURALE” Doctrina fiziocrata a aparut in Franta secolului XVIII si trebuie inteleasa ca o reactie...

Doctrina și Practica Botezului după Faptele Apostolilor

ARGUMENT Botezul este Taina - şi încă cea dintâi şi cea mai mare dintre cele şapte Sfinte Taine - deoarece prin scufundarea omului în apă în...

Keynesismul și doctrina ofertei

Capitolul I. KEYNESISMUL A fost numit redactor șef la Economic Jurnal, unde va consuma; cu folos, o mare cantitate de energie până în. 1945....

Doctrina Socială a Bisericii

I. INTRODUCERE ÎN DOCTRINA SOCIALĂ A BISERICII 1. Conţinutul conceptului Doctrina socială a Bisericii (DSB) nu reprezintă o colecţie de...

Probleme concrete ivite și soluționate în doctrina și în hotărârile judecătorești definitive pronunțate de secția penală sau completul de 9 judecători de la I.C.C.J. în materia complicității

CAPITOLUL I Complicitatea. Forma a participatiei penale 1.1. PRELIMINARII Orice activitate umana este efectuata atat de o singura persoana, care...

Doctrina Trinitară la Sfântul Augustin

INTRODUCERE Păstrând întâietatea pentru Sfântul Pavel, Apostolul Neamurilor şi figura centrală din extinsa arie a creştinismului, Sfântul...

Ai nevoie de altceva?