Economie generală

Notiță
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 24 fișiere: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 31636
Mărime: 211.03KB (arhivat)
Publicat de: Manole Trifan
Puncte necesare: 3

Extras din notiță

I.Sistemele economice contemporane Cap.1 Continutul, structura si rolul activitatii economice

Activitatea economica cuprinde un sistem de activitati desfasurate de catre agentii ec. în legatura cu productia, distributia si consumul de bunuri materiale si servicii. Diviziunea sociala a muncii este procesul obiectiv de diferentiere, separare si combinare a diferitelor genuri de activitate umana. Pe baza diviziunii sociale a muncii activitatea economica cuprinde urmatoarele componente: productia, circulatia, repartitia si consumul.

Productia este activitatea economica principala care consta în combinarea si utilizarea resurselor economice în scopul obtinerii de bunuri materiale si servicii. Structura productiei cuprinde 3 sectoare: sectorul primar (agricultura si silvicultura precum si industria extractiva), sectorul secundar (industriile prelucratoare si cea a constructiilor) si sectorul tertiar (transporturile, telecomunicatiile, comertul, serviciile financiar-bancare si cele casnice).

În structura productiei moderne se includ activitati de cercetare-dezvoltare precum si cele de întretinere si reparatii.

Circultia cuprinde acele activitati care asigura deplasarea bunurilor materiale precum si depozitarea si pastrarea marfurilor.

Repartitia este distribuirea bunurilor materiale în funtie de structura cererii de bunuri si servicii precum si repartizarea veniturilor între participantii la activitatea economica.

Consumul înseamna utilizarea efectiva a bunurilor si a serviciilor conform cu structura necesitatilor sociale.

Nivelurile activitatii economice. În conditiile organizarii sociale, activitatea economica are 3 niveluri de desfasurare:

-microeconomia = cuprinde ansamblul de activitati ce se desfasoara la nivelul firmelor. La acest nivel se rezolva problemele esentiale ale productiei: stabilirea structurii productiei, alegerea tehnologiei de fabricatie precum si distribuirea veniturilor financiare ale activitatii economice.

-macroeconomia = înseamna raportul de interdependenta dintre agentii economici care compun economia nationala. Problemele macroeconomice sunt în competenta Institutiilor Centrale la Statului si constau în stimularea agentilor economici pentru cresterea si diversificarea productiei precum si în masuri de protectie a mediului ecologic.

-mondoeconomia = raporturile de interdependenta dintre agentii economici si dintre natiuni în cadrul relatiilor economice internationale.

Rolul activitatii economice. Activitatea economica constituie forma principala de activitate sociala din 2 motive: asigura obtinerea de bunuri si servicii care conditioneaza existenta si progresul societatii si asigura baza materiala pentru toate celelalte domenii de activitate sociala: învatamânt, arta, cultura, aparare nationala etc.

I.Sistemele economice contemporane Cap. II Evolutia istorica a sistemelor economice

Activitatea economica se desfasoara în cadrul fiecarei economii nationale în functie de volumul resurselor economice de care dispune precum si în functie de numarul populatiei si structura necesitatilor speciale. Sistemul economic cuprinde principiile si normele generale de organizare a activitatii economice în limitele cadrului economic national. În evolutia istorica a activitatii economice au existat 2 tipuri de sisteme economice: -sistemul economiei naturale

-sistemul economiei de piata

Economia naturala este acel sistem economic în care necesitatile de consum sunt satisfacute din rezultatele activitatii economice proprii a producatorilor, fara a se recurge la schimburi de produse la schimburi de produse. Sistemul economiei naturale a functionat într-o perioada istorica relativ îndelungata, de la începuturile organizarii sociale pâna în sec. XIV-XV. Economia naturala a constituit un sistem economic primitiv care a fost posibil numai în conditiile existentei unei populatii reduse ca numar si în care necesitatile de consum au fost foarte restrânse.

Economia de piata constituie acel sistem economic în cadrul caruia agentii economici specializati produc bunuri sau servicii destinate vânzarii si obtin prin schimbul de marfuri alte bunuri si servicii pentru satisfacerea necesitatilor de consum.

Trecerea de la economia naturala la cea de piata a fost impusa de cresterea numarului populatiei si a fost favorizata de dezvoltarea mijloacelor de trasport care a permis circulatia bunurilor la distante relativ mari.

Trasaturile economiei de piata

-diviziunea sociala a muncii = specializarea agentilor economici în producerea anumitor bunuri sau servicii. Avantajele economice ale diviziunii sociale a muncii sunt cresterea nivelului de calificare a fortei de munca, crearea de unelte specializate si cresterea productivitatii muncii.

-Autonomia agentilor economici = dreptul de decizie de care dispune fiecare agent economic în legatura cu stabilirea structurii productiei si repartizarea rezultatelor financiare.

-Toate activitatile economice precum si alte activitati neeconomice sunt dependente de mecanismul pietei.

-Raporturile dintre agentii economici se desfasoara prin tranzactii bilaterale libere astfel încât fiecare agent economic îsi poate alege în mod liber partenerii de afaceri, respectiv furnizorii si beneficiarii.

-Rezultatele productiei devin marfuri si trec de la producator la consumator numai prin vânzare-cumparare.

-Marfurile se schimba prin intermediul banilor, iar circulatia baneasca devine o componenta esentiala a mecanismului economiei de piata.

Preview document

Economie generală - Pagina 1
Economie generală - Pagina 2
Economie generală - Pagina 3
Economie generală - Pagina 4
Economie generală - Pagina 5
Economie generală - Pagina 6
Economie generală - Pagina 7
Economie generală - Pagina 8
Economie generală - Pagina 9
Economie generală - Pagina 10
Economie generală - Pagina 11
Economie generală - Pagina 12
Economie generală - Pagina 13
Economie generală - Pagina 14
Economie generală - Pagina 15
Economie generală - Pagina 16
Economie generală - Pagina 17
Economie generală - Pagina 18
Economie generală - Pagina 19
Economie generală - Pagina 20
Economie generală - Pagina 21
Economie generală - Pagina 22
Economie generală - Pagina 23
Economie generală - Pagina 24
Economie generală - Pagina 25
Economie generală - Pagina 26
Economie generală - Pagina 27
Economie generală - Pagina 28
Economie generală - Pagina 29
Economie generală - Pagina 30
Economie generală - Pagina 31
Economie generală - Pagina 32
Economie generală - Pagina 33
Economie generală - Pagina 34
Economie generală - Pagina 35
Economie generală - Pagina 36
Economie generală - Pagina 37
Economie generală - Pagina 38
Economie generală - Pagina 39
Economie generală - Pagina 40
Economie generală - Pagina 41
Economie generală - Pagina 42
Economie generală - Pagina 43
Economie generală - Pagina 44
Economie generală - Pagina 45
Economie generală - Pagina 46
Economie generală - Pagina 47
Economie generală - Pagina 48
Economie generală - Pagina 49
Economie generală - Pagina 50
Economie generală - Pagina 51
Economie generală - Pagina 52
Economie generală - Pagina 53
Economie generală - Pagina 54
Economie generală - Pagina 55
Economie generală - Pagina 56
Economie generală - Pagina 57
Economie generală - Pagina 58
Economie generală - Pagina 59
Economie generală - Pagina 60
Economie generală - Pagina 61
Economie generală - Pagina 62
Economie generală - Pagina 63
Economie generală - Pagina 64
Economie generală - Pagina 65
Economie generală - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • VIII.2.doc
  • VIII.1.doc
  • VII.2.doc
  • VII.1.doc
  • VI.doc
  • V.3.doc
  • V.2.doc
  • V.1.doc
  • IX.2.doc
  • IX.1.doc
  • IV.3.doc
  • IV.2.doc
  • IV.1.doc
  • III.3.doc
  • III.2.doc
  • III.1.doc
  • II.2.doc
  • II.1.doc
  • I.4.doc
  • I.3.doc
  • I.2.doc
  • I.1.doc
  • ECONOMIE FITUICI.doc
  • cuprins copiute.doc

Te-ar putea interesa și

Politică economică - obiective, concept

Introducere Cercetarile întreprinse asupra economiei reale au aratat ca atât economia unei tari, indiferent care ar fi aceasta, cât si economia...

Metode de comparație a sistemelor economice din Danemarca și Suedia

Introducere Termenul de “sistem” semnifică, în general, un ansamblu complex de elemente ordonate şi interconectate având o anumită structură şi...

Contribuția Scolii Neoclasice în Gândirea Economică

INTRODUCERE Prin cercetare, oamenii urmaresc sa-si sporeasca eficienta activitatilor desfasurate, sa se integreze tot mai benefic în mediul...

Politica financiară a statului - obiectivele principale ale politicii financiare în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei. Apariţia şi evoluţia finanţelor sunt strâns legate de apariţia şi consolidarea statului. Finanţele publice, în...

Proiect economie europeană - Irlanda

1. Scurt istoric Republica Irlandeza este o tara în Europa de vest care ocupa aproximativ 80% din insula Irlanda, cealalta paret fiind ocupata de...

Marketing internațional - raport de țară - Columbia

Harta oficială a Columbiei I. Prezentarea pe scurt a ţării I. 1. Scurt istoric În perioada pre-columbiană, spaţiul acum numit Columbia a fost...

Irlanda - Raport de Țară

Cap. 1 Irlanda – prezentare generala Irlanda este situata în nord-vestul Europei; vestul Marii Britanii si are capitala la Dublin. Suprafata...

Etiopia

Cap. 1 Prezentarea generală a țării Scurt istoric Cunoscută sub numele de Abyssinia, poporul etiopian este cel mai vechi popor independent din...

Ai nevoie de altceva?