Sisteme cu Microprocesoare

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 2 în total
Cuvinte : 2407
Mărime: 7.76MB (arhivat)
Publicat de: Bebe Mihail Gabor
Puncte necesare: 3

Extras din notiță

(1) Definiti notiunea de proces.

Proces: succesiune de transformari associate evolutiei spatio-temporale a diverselor obiecte

(2) Conducere manuala, conducere automata. Explicati.

Conducerea manuala presupune prezenta omului in adoptarea si materializarea deciziilor de conducere. Conducerea automata presupune inlaturarea partial sau totala a prezentei omului.

(3) Care sunt functiile automatizarii proceselor.

-cunoasterea starii proceselor; -reglarea proceselor in sensul mentinerii starii acestora; -conducerea optima in sensul mentinerii celei mai bune starii in raport cu un anumit domeniu;

-protectie automata a instalatiei, a personalului de operare si a mediului inconjurator.

(4) Elemente component ale unui sistem automat de masura.

-traductor, format din sensor si adaptor;

-linie de transmitere a informatiilor la distant;

-aparate de masura la distant.

(5) Cum se calculeaza gradul de libertate generalizat al procesului?.

F=L-M unde F- gradul de libertate generalizat al procesului

L- numarul de variabile independente

M- numarul de relati ce se pot scrie intre L variabile independente

F- exprima numarul de marimi ce trebuie masurate pentru cunoasterea procesului ; nu indica si care sunt marimile de masurat. F se masoara iar M se calculeaza.

(6) SRA abatere.

Schema principiala:

Elemente componente: i -referinta (intrare); m -masura; p -perturbatie; y -iesire; P -proces; DA -dispozitiv de automatizare.

DA=C+T+EE unde C -controler; T-traductor; EE -element de executie.

Caracteristici: -avantaj: abaterea este eliminata indiferent de cauza care a determinat-o; -dezavantaj: pe durata abaterii sistemul se gaseste intr-un regim tranzitoriu.

(7) SRA perturbatie.

Schema principiala:

Elemente componente: I -intrare; DA -dispozitiv de automatizare; m -masura; p -perturbatie; P -proces; y -iesire (marime reglabile).

Caracteristici: -avantaj: la modificarea perturbatiei considerate nu exista regim tranzitoriu pentru marimea reglata; -dezavantaj: nu pot fi luate in considerare toate perturbatiile.

(8) SRA combinat.

Schema principiala:

Elemente componente: I -intrare; DA -dispozitiv de automatizare; m -masura; p -perturbatie; P -proces; y -iesire.

Caracteristici: -avantaje: -pentru perturbatieiile considerate nu exista regim tranzitoriu; -dezavantaj: efectul celorlate perturbatii neluate in considerare este eliminat de sectiunea abatere.

(9) Prezentati rolul si functiile unui SPA (sist de prot automat).

Rolul SPA: asigura preintampinarea aparitiei unor anomalii in desfasurarea procesului sau limiteaza consecintele atunci cand anomaliile au aparut.

Functiile SPA: -avertizare: cu ajutorul SAA(sistem automat de avertizare); -interventie: -cu ajutorul SAB (sistem automat de avertizare); -cu ajutorul SAC (sistem automat de camanda).

(10) Prezentati schema bloc a unui ENCP prezentand elem componente.

Shema bloc:

Elemente componente: PG -periferice generale; UCP -unitate centrala de prelucrare; COP -consola operatorului de proces; SIP -sistem de interfatare cu procesul; ENCP -echipament numeric pentru conducerea procesului.

(11) PREZENTATI CERINTELE IMPUSE UNUI ENCP.

Acestea sunt: -siguranta in functionare; -prelucrarea informatiilor in timp real; -posibilitatea comunicarii cu procesul; -posibilitatea comunicarii cu operatorul.

(12) DEFINITI NOTIUNE DE FIABILITATE.

Fiabilitatea este aptitudinea unui produs de a indeplini corect functiile prevazute un anumit timp in conditiile de exploatare specificate.

(13) DEFINITI NOTIUNEA DE MENTENABILITATE.

Mentenabililatea este aptitudinea unui produs de a fi mentinut si repus in functiune in conditiile prescrise.

(14) DEFINITI NOTIUNEA DE DISPONIBILITATE.

Disponibilitatea este aptitudinea unui produs de a-si indeplini functiile specificate sub aspectul combinat al fiabilitatii si mentenabilitatii la un moment dat sau un timp specificat.

(15) EXPLICATI NOTIUNEA DE CONDUCERE IN TIMP REAL A PROCESELOR.

Functiile principale ale unui sist de conducere sunt: preluarea infornatiilor tehnologice, determinarea comenzilor pe baza informatiilor achizitionate, elaborarea si transmiterea catre proces a comenzilor.

Sistemul de conducere are comportare in timp real daca viteza de reactie la schimbarile din proces este in concordanta cu inertia acestora.

(16) Enumerati structurile tipice pt conducerea proceselor si prezentati caracteristicile uneia dintre ele la alegere.

Structuri tipice:

-structura total distribuita; -structura total concentrate;

-structura partial distribuita.

Caract structurii total distribuite:

-intreaga aparatura este concentrate pe panouri de comanda aflate in camera de comanda; -fiecare regulator contine un singur algoritm; -reconfigurarea sist de reglare este aproape imposibila (trebuiesc schimbate conexiunile electrice).

Preview document

Sisteme cu Microprocesoare - Pagina 1
Sisteme cu Microprocesoare - Pagina 2

Conținut arhivă zip

  • Sub scurte 1-35 Mici.doc
  • Teorie 1-8 Mici.doc

Te-ar putea interesa și

Sisteme cu Microprocesoare

ARGUMENT De la apariţie pînă în momentul actual, evoluţia calculatoarelor personale a cunoscut momente de cotitură, veritabile mutaţii. Primul...

Proiectarea Sistemelor cu Microprocesoare

Introducere in Microcontrolere. Circumstanţele în care ne găsim astăzi în domeniul microcontrolerelor şi-au avut începuturile în dezvoltarea...

Sisteme cu Microprocesoare - Porturile Paralele ECP și EPP

Sunt prezentate modurile de transfer specificate de acest standard, cu protocolul utilizat pentru fiecare. Se descriu metodele care pot fi...

Sisteme cu Microprocesoare - Centru Meteorologic

I. Prezentare proiect In ziua de azi, conceptul unui centru meteorologic nu mai este folosit doar pentru prognoza meteo, ci exista numeroase...

Sisteme cu Microprocesoare I

SISTEME CU MICROPROCESOARE (Calitatea si adevarul raspunsurilor nu sunt garantate.) 1. Ce se întelege prin notiunile de microprocesor,...

Sisteme cu microprocesoare - îndrumar de laborator

LUCRAREA NR. 1 COMPONENTELE MEDIULUI INTEGRAT C++ BUILDER 1. Obiectivele lucrării: a) Însuşirea modului de utilizare a celor mai importante...

Sisteme cu Microprocesoare

Structura generala a unui sistem cu microprocesor pentru conducerea proceselor Sistem cu microprocesor (SMP) Caracterizare din punct de vedere...

Microprocesoare - Sisteme cu Microprocesoare

1.1 Noţiuni generale Orice calculator, indiferent de mărime, incorporează trei componente de bază: - unitatea centrala de prelucrare (CPU),...

Ai nevoie de altceva?