Geografie Economica

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2787
Mărime: 15.59KB (arhivat)
Cost: 3 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Talanga Cristian
Subiectele la Geografie economica la examenul de pe sem 1 la Universitatea Bucuresti / Cartografie

Extras din document

1. Conceptul de geografie economica?

Geografia economica este o componenta a geografiei umane care studiaza raspandirea spatiala a comunitatilor umane si relatiile dintre acestea si mediul natural. Ea include si elemente din alte stiinte: sociologie, demografie, economie, dar impune o viziune globala ce trebuie analizata în fiecare loc si moment în functie de jocul de forte care se opun între ordinea genezei si alte forme de ordine si are menirea de a sesiza toate elementele revolutionare nu numai pe plan cultural, social, politic, dar si în plan tehnologic. Geografia umana pastreaza grija pentru comparatie si explicatie, în scopul gasirii cauzelor, modalitatilor si efectelor actiunilor umane.

2. Etapele dezvoltării geografiei economice (subiectul se va referi la una din etape).

A. Mercantilismul este un sistem teoretic caracteristic secolelor XV-XVIII care consideră că statul este cel care trebuie să regleze viaţa economică pentru a urmări interesele naţionale apelând la protecţionism şi deţinerea monopolurilor. Statul este cel care trebuie să favorizeze un excedent comercial prin intermediul căruia să permită intrarea în ţară a metalelor preţioase.

Mercantiliştii identificau bogăţia cu banii şi considerau comerţul exterior principala sursă pentru sporirea avuţiei. Considerau că profitul se obţine din a vinde mai scump un produs. În realitate prin procesul de circulaţie a mărfurilor nu se creează plusvaloare, ci doar se repartizează plusvaloarea iniţială obţinuta prin producerea bunurilor.

Apariţia acestui curent a fost determinată de un complex de factori care au generat dezvoltarea comerţului: marile descoperiri geografice şi progresele spectaculoase în domeniul transporturilor. Acţiunea diferenţiată a acestor factori a determinat conturarea a trei arii geografice: centrală, mediană şi periferică (Wallerstein, 1974).

B. Fiziocatia sau ''guvernarea naturii'' este un curent promovat de scoala franceza incepand cu 1758, cand F. Quesnay publicat Analiza Tabloului economic in care a prezentat sub forma unei scheme doctrina fiziocrata care analizeaza posibilitatea reproducerii si repartitiei produsului social total in conditiile capitalismului. Tabloul reprezinta repartitia avutiei societatii franceze pe care autorul o impartea in 3 categorii: Producatorii

Proprietari

Industriasii si comercianti

Fiziocratii credeau ca fenomenele economice se desfasoara potrivit unor legi naturale deci independent de vointa oamenilor si a statului si ca unicul izvor al avutiei este productia agricola singura clasa productiva fiind arendasii si muncitorii salariati care lucreaza in agricultura.

C. Liberalismul

Perioada lib. economic clasic .Teoriile au fost elaborate de reprezentantiiscolii engleze la sf sec XVIII si incepututl sec XIX.

Studiaza productia circulatia si repartitia bogatiilor materiale axanduse pe rolul unei ordini naturale si pe finctia reglatoare a pietei si a liberei concurente .

Principalele caracteristici sunt :

 concentrarea atentiei pe productie si doar in plan secundar pe circulatie

 identificarea cauzelor care au condus la imbogatirea natiunilor prin abstractizare

 ordonarea societatii si economiei dupa legi naturale

D. Teoria marginalista

Emisa de scoala austriaca .Potrivit acestei teorii, valoarea este o categorie subiectiva , rezultata din aprecierile subiectelor economice izolate. Reprezentantii acesteii teorii sustin ca valoarea marfii nu este creata in procesul schimbului pe baza aprecierilor participantilor la actul vanzare cumparare . Aceste apreciari depind de raportul dintre intensitatea nevoilor individoale ce trebuie satisfacute si volumul de bunuri . Cu cat nevoia este mai mare cu atat utilitatea este mai mare.

3.Trasaturi ale economiei mondiale.

 economia mondialareprezinta un ansamblu al schimburilor reciproc de activitati

 un sistem de interdependente in care celulele de baza sunt inca economiile nationale a caror influenta asupra economiei mondiale este in functie de nivelul lor de dezvoltare .

 In diferite zone geografice ev aconomica este diferita , fazele de expansiune alternand cu cele de recesiune dar rezultanta globala este de crestere a produsului mondial brut

 Ec mon este un sistem eterogen, pt ca statele difera ca marime ,potential demografic si economic , dar se mai mentin diferente si inprivinta sist economic.

Preview document

Geografie Economica - Pagina 1
Geografie Economica - Pagina 2
Geografie Economica - Pagina 3
Geografie Economica - Pagina 4
Geografie Economica - Pagina 5
Geografie Economica - Pagina 6
Geografie Economica - Pagina 7
Geografie Economica - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Geografie Economica.doc

Alții au mai descărcat și

Judetul Timis

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Ai nevoie de altceva?