Comunicarea interumană, comunicarea managerială

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4945
Mărime: 26.47KB (arhivat)
Publicat de: Nechifor Grecu
Puncte necesare: 3
o parte din subiecte

Extras din notiță

1.Comunicarea interumana

a. definire- Din punct de vedere cronologic comunicarea interumana este primul instrument al omului in procesul spiritualizarii sale .Comunicam pentru a ne transmite ideeile ,sentimentele ,emotiile,pt a ne corela intre noi ,a ne influenta ,pt a putea muncii pt a socializa .Prin urmare toate procesele sociale implica si un proces de comunicare.

b. componente- La modul general comunicare este definita ca fiind procesul de trimitere si primire a mesajelor,proces care implica patru componente fundamentale :

1.un emitator 2.un canal/sau mai multe 3.informatia 4.un receptor .

Aceasta definitie aparent foarte simpla neccesita doua clasificari :

1.intentionalitatea :comunicarea nu se incheie odata cu receptarea informatilor deoarece informatia poate exercita o influenta efectiva asupra ideeilor ,opinilor sau comportamentului celui care o recepteaza .Procesul poarta numele de efect al comunicarii si implica intentia emitentului de a provoca un anumit efect .

2.finalitatea :pt ca informatia sa fie inteligibila receptorului ,emitatorul trebuie sa-si gaseasca cuvinte ,sa stabileasca modalittea cea mai buna de a se exprima pt a se face inteles .Aceasta inseamna codarea mesajului .La randul lui receptorul trebuie sa decodeze mesajul pt a-l intelege si interpreta .

c. particularitati- comunicarea fiind structurata pe patru zone iar fiecare persoana aduna in aceste zone informatii despre sine si despre lumea din jur :

Zona deschisa –zona al carei continut suntem constienti si pe care suntem dispusi sa o dezvoltam si altora ,si cuprinde informatii pe care le impartasim in comun (amintiri comune,discutii comune)

Zona ascunsa –al carei continut suntem constienti dar nu dorim sa-l dezvaluim si altora ,in aceasta zona pastram sentimente reactii sau impulsuri pe care le consideram antisociale in dezacord cu imaginea pe care o avem despre noi insine sau o carei exteriorizare ar putea fi periculoasa .

Zona oarba- de al carei continut noi nu suntem constienti dar care poate fi vazut de ceilalti –doar noi suntem orbi la el .In aceasta zona avem stocate sentimente si trasaturi pe care nu le recunoastem ,pt ca nu dorim sa admitem ca simtim asa .

Zona necunoscuta –contine date despre noi de care nici noi nici ceilalti nu suntem constienti ,ea poate contine sentimente reprimate ,talente complet necunoscute reactii caracteristice care apar doar in situatii critice deosebite .

2 Comunicarea organizationala

a. definire- se defineste ca fiind procesul prin care are loc schimbul de mesaje in vederea realizarii obiectivelor individuale si de grup ale membrilor organizatiei.

b.tipologie-

- comunicarea organizationala interna-se refera la schimburile de mesaje care au loc in interiorul organizatiei impicand persoane sau grupuri de la toate nivelurile ierarhice si din toate componetele structurii organizatorice.Care se imparte in:

a. functie de sensul comunicarii:

-comunicarea descendenta-fluxul informational circula dinspre conducerea superioara spre nivelul executiei

-comunicarea ascendenta –fluxul de informatii circula de la executanti catre conducere

-comunicarea organizationala (laterala) fluxul de informatie circula intre persoane sau departamente de acelasi nivel ierarhic

-comunicarea oblica(incrucisata)se realizeaza intre persoane sau grupari de pe niveluri ierarhice diferite (conferinte ,dezbateri ,discutii)

b. in functie de grdul de oficializare al comunicarii:

a .comunicare formala

b.comunicarea informala(neoficiala)-se manifesta prin zvonuri si barfe

c. in functie de maniera de desfasurare :

a. comunicarea directa(personala)-se poate realiza :unilateral si bilateral

b.comunicarea indirecta

-comunicarea organizationala externa –se constituie pe baza relatilor stabilite intre cei care sunt legati in vreun fel de organizatie si publicitate in general.

3 Strategii de comunicare organizationala

a. Strategia de control (autoritate)utilizata mai ales in situatii de urgenta ,cand managerul isi exercita autoritatea impunand restrictii severe.

b. Strategia de structurare folosita in procese de restructurare si de organizare completa ori de modernizare .

c. Strategia dinamica practicata cu succes in medii aflate in schimbare rapida fiind orientata spre activitate imediata.

d. Strategia participativa (egalitara)-presupune transfer bilateral de informatii cu influientare reciproca.

e. Strategia de acceptare vizeaza acceptarea opiniei partenerului.

f.Strategia de evitare aplicata doar in situatii speciale ce impun restrictii la furnizarea informatiei

4 Comunicarea manageriala

a. definire- Este un proces fundamental de interactiune reciproca, bazata pe feed-back in care managerii de la orice nivel transmit ideii, sentimente,decizii subordonatiilor cu posibilitate de verificare a manierei de receptare a mesajului de catre acestia din urma.

b.semnificatii -Principalele semnificatii ale comunicarii manageriale se reflecta in faptul ca:

1. creeaza o conexiune de comportamente si interese care faciliteaza intelegerea obiectivului organizatiei si impulsioneaza integrarea organizatiei.

2. confera managerului contributie partial pozitiva.

3. constitue un element dinamizatoral activitatii manageriale.

4. devine un elememt integratorsi un mecanism de coordonare si de control ce asigura un climat generator de siguranta economica si sociala.

c.continut-

1 . de informare –vizeaza monitorizarea informatiilor interne si externe obtinute prin orice mijloace posibile.

2. de comanda si istruire-vizeaza asigurarea unitatii si continuitatii actiunilor colectivuluiorganizationalin directia obiectivelor stabilite.

3.de influentare si convingere/ indrumare si sfatuire-vizeaza asigurarea controlului asupra informatiilor si comportamentului angajatilor.

4.de integrare si mentinere a informatiilor vizeaza asigurarea eficentei activitatii organizationale.

Preview document

Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 1
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 2
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 3
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 4
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 5
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 6
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 7
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 8
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 9
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 10
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 11
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 12
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 13
Comunicarea interumană, comunicarea managerială - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Comunicarea Interumana, Comunicarea Manageriala.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul Comunicării Manageriale în Motivarea Angajaților

Introducere În procesul amplu de transformare şi restructurare pe care îl traversează economia naţională, un rol fundamental îi revine activităţii...

Comunicarea Managerială

INTRODUCERE Comunicarea face parte din “infrastructura” organizaţiei. Orice efort de dezvoltare a unei organizaţii trebuie să aibă în vedere cu...

Comunicarea Managerială

INTRODUCERE: Actualitatea temei: Comunicarea managerială nu poate fi privită în afara managementului, ea reprezintă o componentă...

Comunicare Managerială

1. CARACTERISTICI ALE COMUNICĂRII MANAGERIALE Comunicarea managerială nu poate fi privită în afara managementului. Ea reprezintă o componentă...

Comunicare managerială

I. Consideratii programaticesi introducerein universul cercetarii 1.Tema Comunicarea manageriala in situatii de conflict in Academia Fortelor...

Managementul Comunicării

Introducere Comunicarea în mod general cât și comunicarea managerială în mod deosebit, este o caracteristică fundamentală a existenței fiind...

Managementul Comunicării în Organizația Militară

Comunicarea manageriala in organizatia militara „A conduce oameni înseamnă să-i cunoşti şi să ştii să comunici cu ei” Napoleon Comunicarea...

Evoluția gândirii manageriale

Comunicarea si evolutia gandirii manageriale Managementul are o tripla semnificatie: activitate practica (proces), factor de decizie (echipa sau...

Ai nevoie de altceva?