Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 8038
Mărime: 45.80KB (arhivat)
Publicat de: Arcadian David
Puncte necesare: 5

Extras din notiță

1. Definirea şi caracterizarea marketingului.

MK reprezinta un fenomen economic multilateral, o structura specifica de conducere a pietei vinzatorului, un compartiment specific al stiintei economice ptr studierea legilor pietei. Conform asociatiei americane de MK, acesta presupune realizarea activitatilor economice care dirijeaza fluxul bunurilor si serviciilor de la producator la consumator sau utilizator. Totodata Institutul de Mk din MBrit. Promoveaza ideea ca MK reprezinta procesul managerial care asigura identificarea, anticiparea si satisfacerea, in mod profitabil, a cerintelor consumatorului. Conform opiniei altor specialisti americani, MK reprezinta un intreg sistem de activitati economice referitoare la programarea, stabilirea preturilor, promovarea si distributia produselor si serviciilor menite sa satisfaca cerintele consumatorilor actuali si potentiali. DEX`ul defineste MK drept o analiza permanenta a cerereii si stabilirea si punerea in actiune a mijloacelor de satisfacere a acesteia in conditiile unui profit optim. In cele din urma, parintele MK-P.Kotler sustine ca conceptul de MK se refera la activitatea umana indreptata in directia satisfacerii nevoilor si dorintelor prin intemediul schimbului.

2. Concept de marketing. Semnificaţiile marketingului

Conceptul de MK este descris in literatura de specialitate ca fiind arta de a crea si satisface cererea intr-un mod profitabil; satisfacerea nevoilor in conditii de rentabilitate; identificarea si indeplinirea dorintelor consumatorului; cuprinderea tuturor actvitatilor prin care o firma se adapteaza intr-un mod creative si profitabil la mediul in care se opereaza; satisfacerea nevoilor societatii in posibilitati de afacere profitabile. In cele din urma, MK este un concept fundamental, o noua optica economica, un nou mod de a gindi activitatea economica.

1.Din pct de vedere al econ.nation.->Mk e/e apreciat luind in calcul vechiul concept de MK, adica e/e privit ca activit.ce influent.deplasarea bunurilor de la producat.la consumator, indeplineste 2 functii:de promovare si de plasament.

2.din pct de vedere al firmelor de afaceri->MK e/e privit ca un amestec de activit.c/e incep mult inainte de producerea marfii sau prestarea serviciului,alaturi de f-tiile de mai sus,in firma de afaceri: de produs si de pret.

3.Din pct de vedere al clientului sau consumat->Mk e/e ceea ce are menirea de a satsiface consumator. final promovind o dezvoltare profitabila a intrepr.

3. Concept de marketing. Principiile şi funcţiile marketingului.

F-le MK : - maximizarea consumului (cu cit 1 pers. Cumpara si consuma mai mult, cu atit va fi mai multumita);

- maximizarea satisfacerii consumatorilor (adaptarea productiei la necasitatilor acestora);

- maximizarea posibilitatilor de alegere a consumatorilor ( prin diversificarea produselor si serviciilor oferite);

- maximizarea profitului.

F-ii specifice doar activitatii de MK: cercetarea complexa a pietei; informarea, convingerea si reamintirea prin actiuni promotionale; stimularea vinzarilor; formarea sortimentului comercial.

Scopul declarat al MK: crearea posibilitatilor de alegere a marfurilor.

Principiile MK: cunoasterea pietei, studierea multilaterala a necesitatilor; adaptarea la piata; influienta asupra pietei; Mk ptr firma si nu firma ptr MK.

4. Apariţia şi dezvoltarea marketingului(cazul SUA).

1. Orientarea spre productie (sf.sec.18-incep sec.19)-cerere acoperita partial; firmele cauta mijloace de a spori productia cu costuri cit mai reduse; rolul hotaritor ii revine producatorului.

2. Orientarea spre vinzari sau orientarea promotionala(1928-1950)-odata cu cresterea veniturilor populatiei creste si cererea ptr produse diferentiale; oferta devine mai mare; drept consecinta apare criza de supraproductie; se dezvolta modalitatile de sporire a vinzarilor precum: reclama, publicitatea,stimularea vinzarilor; rolul hotaritor raminind a fi cel al producatorului.

3. Orientarea spre piata sau orientarea de MK(1950-1970)-are loc segmentarea pietei; se face analiza pietelor; rolul hotaritor ii revine consumatorului.

4.Orientarea spre piata si societate(1970-prezent)-se bazeaza pe principiul:nu intotdeauna ceea ce este bun ptr consumatorul individual este indicat si ptr societate.

5.Apariţia şi dezvoltarea marketingului (cazul Japoniei).

1.etapa: etapa preMK(1946-1953)-perioada asigurarii populatiei cu principalele produse alimentare si nealimentare(probl.MK este plasata la nivel de Guvern);are loc realizarea importului de tehnologii si tehnici de MK din SUA;se fac primele incercari de a cerceta piata dupa metodele americane.

2.etapa:etapa de studiere a MK(1954-1963)-cresterea rapida a volumului de productie; liberalizarea comertului;se cerceteaza piata; se stimuleaza vinzarile. Incepind cu 1963 la universitati incepe a se preda cusrul de MK.

3.etapa:etapa de popularizare a MK(1964-1973)-cresterea capacitatii de plata a populatiei, a cererii ptr bunurile de lunga folosinta; incepe activitatea de export.

4.etapa:etapa MK global(1974-prezent)-concentarea asupra competitivitatii pe piata externa, segmetarea externa.

6. Apariţia şi dezvoltarea marketingului (cazul R. Moldova).

o Dezvoltarea extensiva: extinderea opticii MK si activitatilor specifice la un nr mare de intreprinderi si in tot mai multe domenii de actvitate;

o Dezvoltarea intensiva: consolidarea MK la intreprinderile care l-au implementat.

In RM este dificil sa evidentiem anumite etape in constituirea si dezvoltarea MK, deoarece ne gasim la faza incepatoare a acestuia.

-1990-la facult.Comert din cadrul USM a fost predat 1ul curs de MK;

-1991-deschiderea facultatii de MK in cadrul ASEM ;

-actualmente disciplina MK este inclusa in planurile de invatamint ale tuturor institutiilor superioare de invataimint cu profil economic si in unele colegii ;

- printre primele intreprinderi din RM care au creat sectia de MK se numara : SA Ionel, SA Bucuria, SA Zorile, Televiziunea Nationala.

7. Domeniile de specializare a marketingului

La baza specializarii MK stau urmatoarele criterii:

1.Dupa profilul activitatii ec-ce:

- MK bunurilor de consum ;

- MK industrial ;

- MK serviciilor.

2. Dupa criteriul teritorial :

- MK intern ;

- MK international.

3. Dupa nivelul de organizare ec-ca :

- microMK ;

- macroMK.

Preview document

Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 1
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 2
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 3
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 4
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 5
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 6
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 7
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 8
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 9
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 10
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 11
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 12
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 13
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 14
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 15
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 16
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 17
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 18
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 19
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 20
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 21
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 22
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 23
Întrebări și răspunsuri - examenul de marketing - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Intrebari si Raspunsuri - Examenul de Marketing.doc

Te-ar putea interesa și

Asigurarea Motivației și Motivării pentru Performanță a Resurselor Umane

Introducere Individul, prin structura sa, prin sentimente, mentalitate, cultura, motivaţie, dorinţe şi în special prin conştiinţa de sine,...

Libertatea de a decide versus Neuromarketing

Abstract S-au făcut cercetări în ultimii ani, pentru a se vedea dacă există anumite zone în creierul uman, care să raspundă specific la anumiți...

Marketing

TEMA NR. 1 INTRODUCERE ÎN MARKETING Concept cu conotaţii adânci, cu rezonanţă şi atracţie deosebite; Un INTERES special, a manifestat la...

Marketing Social-Politic

Apariţia şi dezvoltarea marketingului social-politic Momentul şi condiţiile ce au determinat apariţia marketingului clasic A apărut la începutul...

Tehnici de Vânzări

Unitatea de învatare 1 CONSIDERATII GENERALE PRIVIND VÂNZAREA SI MANAGEMENTUL VÂNZARILOR ÎN MARKETING Cuprins Pagina 1.1. Obiectivele unitatii...

Sisteme Informatice în Marketing

Aspecte teoretice Internetul este un uriaş depozit de informaţii. Informaţiile sunt localizate în cele peste 1,5 miliarde de site-uri existente în...

Ai nevoie de altceva?