Semiologie Medicala

Notiță
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 24422
Mărime: 100.25KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Paul Mitrut

Extras din document

1. Foaia de observatie clinica medicala

Foaia de observatie – document medico-legal, cu valoare medicala, juridica, stiintifica, care insoteste bolnavul internat intr-o unitate sanitara cu paturi.

Capitolele foii de observatie:

I. Datele personale: nume, prenume, sex, varsta, data si locul nasterii, domiciliul temporar si permanent

II. Datele calendaristice: data internarii, data externarii, perioada de repaus

III. Diagnosticul - in diferite faze: de trimitere, la internare, la 72h, la externare (definitiv); Dg. Anatomopatologic – in caz de deces.

IV. Anamneza (anamnesis - reamintire) reprezinta toate informatiile culese de medic in urma discutiei cu bolnavul. Se face cu tact, apropiindu-ti bolnavul, conducerea discutiei se face de catre medic si poate asigura peste 50% din diagnostic. Cuprinde:

- Motivele internarii: Simptome sau semne numai daca au fost descrise de bolnav, care au determinat internarea in spital. De obicei sunt maxim 3 si se ierarhizeaza valoric. Se specifica la simptomele majore – localizarea topografica si caracterul evocator al simptomelor.

- Istoricul bolii cuprinde toate manifestarile clinice de la debut pana in momentul prezentarii la medic, inclusiv eventualele tratamente efectuate in aceasta perioada. In istoric trebuie sa stabilim simptomul de debut la care trebuie sa precizam: modul de debut (acut, brutal sau lent insidios), evolutia in timp (boala acuta, boala cronica), localizarea (pentru durere), iradierea durerii, caracterul simptomului (durere colicativa, varsatura alimentara etc), intensitatea (suportabila, atroce etc), factori declansatori si de insotire

- Antecedentele

- Personale fiziologice – la femeie – evenimentele genitale din viata ei: menarha, menstruatia - caractere (regularitate, durata, abundenta, flux), ultima menstruatie, nasteri (greutatea copiilor la nastere), avorturi – spontane, provocate

- Personale patologice – afectiunile anterioare care au modificat modul de reactie al organismului sau au lasat sechele, notand data sau perioada cand au existat. Se insista pe afectiuni care au legatura cu boala actuala si pe interventiile chirurgicale (anul)

- Heredo-colaterale: boli determinate genetic (hemofilie), predispozitie genetica (HTA, ulcer, DZ), contagiune intrafamiliala (TBC, hepatita cronica, BTS)

- Conditiile de viata si de munca: locuinta, alimentatia (obligatoriu), alcool (cat, ce), cafea, alte toxice, fumat (cat, de cand), droguri (adolescenti tineri), profesie (loc de munca, noxe, efort, stres, orar profesional)

- Examenul clinic general se face complet intotdeauna, mai repede in cazurile grave cand se urmareste starea organelor vitale. Conditii de luminozitate, confort termic, examinare de obicei din dreapta, examinare cu blandete. Sunt 4 metode clasice:

Inspectia: generala, de ansamblu (tip constitutional, pozitie, stare de nutritie), specifica (fiecarui aparat)

Palparea se bazeaza pe simtul tactil. Poate fi:

- superficiala se aplica palma cu toata suprafata, se bazeaza numai pe simtul tactil

- profunda mano sau bimanuala se exercita o presiune mai puternica asupra zonei examinate. Este utila pentru ggl, ficat, splina, rinichi, vezica, uter.

- penetranta cu 1-2 degete, strict limitata in scopul detectarii unor puncte dureroase (sinusale, abdominale, nervoase)

- prin balotare – pentru rinichi, ficat, tumori (semnul bulgarelui de gheata din ascita)

- palparea prin reptatie manevra Rowssing antiperistaltica in procesele inflamatorii apendiculare sau ileocecale. Tuseul rectal obligatoriu.

Percutia pune in vibratie un anumit teritoriu – sunetele obtinute fiind variabile in functie de structura, elasticitatea si continutul in aer al organului sau zonelor vecine.

- Tipuri: directa (produce sunete cu intensitate redusa, difuze, punand in vibratie un teritoriu foarte mare – orientativa), digito - digitala Piorry (superficiala si profunda)

- Informatii: 3 - 4 cm diametru, 7 - 8 cm profunzime

- Tehnica: topografica (limite anatomice ficat, plaman, cord), comparativa (utila pentru delimitarea unui fenomen patologic)

- Dupa caracterele acustice sunetele pot fi: sonore (emfizem – hipersonoritate, pneumotorax – timpanism), mate (lichidiana, parenchimatoasa – normal ficat, rinichi sau patologic - tumora)

Auscultatia se face cu stetoscopul biauricular (monoauricular numai la ginecologi); utila la examinarea plamanului, cordului, vase (sufluri arteriale); pe sisteme si aparate (mai functionala pe segmente, mai comoda pentru pacient)

- Planul de explorari: explorari biologice (de triaj sau specifice bolii respective), explorari anatomopatologice, explorari paraclinice (invazive sau neinvazive)

- Fisa curbelor biologice cuprinde monitorizarea principalilor parametrii clinici: temperatura, pulsul, TA, greutatea (edeme, ascita), diureza, tranzitul intestinal

- Fisa de tratament

- Fisa de evolutie

- Epicriza

2. Febra: definitie, tipuri de curbe termice, etiologie

Febra – cresterea temperaturii corpului peste limita considerata normala de 37ºC.

- Valori normale ale temperaturii: - dimineata orele 7-9; normal: 36,5-36,8 ºC

- seara orele 16-18; normal: 36,8-37 ºC

- Trepte valorice ale starii febrile: stare subfebrila (37-38ºC), febra moderata (38-39ºC), febra mare (39-41ºC), hipertermie (peste 41ºC, fiind depasit centrul de control hipotalamic).

In functie de etiologie si caractere, febra se insoteste de manifestari generale nespecifice ca inapetenta, mialgii, artralgii, cefalee, astenie fizica si o stare de rau general.

Dupa aspectul curbei termice – tipuri semiologic de febra:

- Febra in platou sau continua – nu are diferente mai mari de 1 ºC intre temperatura matinala si vesperala; temperatura se mentine ridicata mai multe zile succesive

- Febra remitenta – diferente > 1ºC intre temperatura matinala si cea vesperala

- Febra intermitenta – alternarea unor perioade febrile cu unele afebrile, care se poate produce neregulat sau la intervale fixe. Tipuri:

- febra recurenta - perioade febrile de 5-8 zile urmate de perioade de afebrilitate. Apare in TBC, limfoame, leptospiroze si unele boli virale sau bacteriene.

- febra ondulanta - ascensiune progresiva a temperaturii, urmata de scaderea treptata, dupa care ciclul se reia. Apare in Boala Hodgkin, neoplasme sau bruceloza.

- Febra de tip invers – temperatura matinala este mai mare decat cea veperala. Apare in: forme grave de TBC, supuratii inchise.

- Febra neregulata – cea mai frecventa in practica.

Preview document

Semiologie Medicala - Pagina 1
Semiologie Medicala - Pagina 2
Semiologie Medicala - Pagina 3
Semiologie Medicala - Pagina 4
Semiologie Medicala - Pagina 5
Semiologie Medicala - Pagina 6
Semiologie Medicala - Pagina 7
Semiologie Medicala - Pagina 8
Semiologie Medicala - Pagina 9
Semiologie Medicala - Pagina 10
Semiologie Medicala - Pagina 11
Semiologie Medicala - Pagina 12
Semiologie Medicala - Pagina 13
Semiologie Medicala - Pagina 14
Semiologie Medicala - Pagina 15
Semiologie Medicala - Pagina 16
Semiologie Medicala - Pagina 17
Semiologie Medicala - Pagina 18
Semiologie Medicala - Pagina 19
Semiologie Medicala - Pagina 20
Semiologie Medicala - Pagina 21
Semiologie Medicala - Pagina 22
Semiologie Medicala - Pagina 23
Semiologie Medicala - Pagina 24
Semiologie Medicala - Pagina 25
Semiologie Medicala - Pagina 26
Semiologie Medicala - Pagina 27
Semiologie Medicala - Pagina 28
Semiologie Medicala - Pagina 29
Semiologie Medicala - Pagina 30
Semiologie Medicala - Pagina 31
Semiologie Medicala - Pagina 32
Semiologie Medicala - Pagina 33
Semiologie Medicala - Pagina 34
Semiologie Medicala - Pagina 35
Semiologie Medicala - Pagina 36
Semiologie Medicala - Pagina 37
Semiologie Medicala - Pagina 38
Semiologie Medicala - Pagina 39
Semiologie Medicala - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Semiologie Medicala.doc

Alții au mai descărcat și

Nasterea Distocica - Particularitati de Ingrijire a Pacientei cu Operatie Cezariana

Motto: Argument Dacă nu se poate vorbi despre un istoric al naşterii din motive lesne de înteles, se poate vorbi în schimb de o evoluţie a...

Îngrijirea pacienților cu pancreatită acută gravă

Іntroducеrе Motto: ”Viața e formată dintr-o întreagă gamă de cicluri care creează o adevărată simfonie. Totul în jurul nostru se repetă:...

Îngrijirea paciențiilor cu diabet zaharat de tip II

ARGUMENT Pentru a se bucura de viaţă şi pentru a da maximum de randament, omul în activitatea sa, are nevoie în primul rând de sănătate. Această...

Insuficiența renală cronică

PARTE GENERALĂ CAPITOLUL I NOȚIUNI DE ANATOMIE ȘI FIZIOLOGIE A APARATULUI RENAL I.1. NOȚIUNI DE ANATOMIE Aparatul urogenital este format din...

Pancreatita Acuta

INTRODUCERE Bolile digestive ocupa un rol important in patologia medicala,ocupand locul al II-lea in morbiditatea generala si locul II-III in...

Ingrijirea Pacientului cu HIV

I. Argument HIV (virusul imunodeficienţei umane) este un agent patogen care afectează sistemul imunitar al organismului. Scopul prezentului...

Hepatită Acută

ARGUMENT Hepatitele acute constituie un grup de boli ale ficatului, caracterizate prin leziuni predominant inflamatorii, difuze, în ficat şi care...

Respiratia

1) Respiraţia este totalitatea proceselor care asigură consumul O2 şi eliminarea CO2 de către organism. - Etapele respiraţiei: 1. Ventilaţia...

Ai nevoie de altceva?