Expertiză merceologică

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 7080
Mărime: 31.21KB (arhivat)
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

1.EXPERTIZA MERCEOLOGICA-NOTIUNE,OBIECT,CLASIFICARE

In sens general notiunea de expertiza desemneaza un mijloc de proba constand in opinia sau parerea unui specialist intr-un anumit domeniu stiintific pe care specialistul o prezinta organelor judecatoresti,organismului arbitrajului comercial sau partenerilor unui contract economic.

Raportul de expertiza prezentat de specialisti este un mijloc de proba avand forta probanta ridicata,dar nu absoluta.Aceasta inseamna ca instantele judecatoresti si organismele arbitrajului commercial nu sunt obligate sa adopte solutii numai in baza opiniilor expertilor,trebuind sa-si formeze opinii proprii prin luarea in consideratie si a altor mijloace de proba.

Intr-o asemenea abordare notiunea de expertiza poate fi definite ca reprezentand activitatea de cercetare desfasurata pe baza unor temeiuri stiintifice in scopul elucidarii unor probleme controversate sau litigioase,rezulta deci ca expertizele sunt necesare atunci cand exista opinii divergente privind unele aspecte importante pt organele judecatoresti,organismele arbitrajului comercial sau pt. operatorii economici.

Expertiza merceologica repr activitatea de cercetare desfasurata,in baza unor temeiuri stiintifice in scopul elucidarii unor aspecte controversate sau litigioase care decurg din practica comertului cu marfuri alimentare sau nealimentare.

Expertiza merceologica este asimilata experizei tehnice intrucat deseori apeleaza la utilizarea tehnicilor de laborator ca si expertizele tehnice.

In prezent importanta atribuita expertizelor este evidentiata de faptul ca prin lege in anumite situatii instantele judecatoresti sunt obligate sa recurga la sprijinul expertizelor.

CLASIFICAREA EXPERTIZELOR

Marea varietate a domeniilor activitatii omenesti in care se efectueaza expertize a determinat numeroase incercari de clasificare a acestora.Dintre criteriile de clasificare mai important este domeniul in care se efectueaza expertiza continutul expertizei si organismul de care dispune efectuarea expertizei.

In functie de domeniul de activitate se deosebesc expertize:

-tehnice,in domeniul medical,in domeniul artistic,criminalistice,in domeniul economic etc

In functie de continut expertizele se clasifica in:

-expertize care contin date si constatari de stricta specialitate intr-un domeniu fara a contine elemenete de natura juridical.Din aceasta categorie fac parte: expertize din domeniul chimiei,biochimie,etc

-expertize care in afara datelor de stricta specialitate intr-un domeniu contin si elemente de natura juridica.

In functie de organele care solicita efectuarea expertizerlor,acestea se impart in:

-judiciare pot fi solicitate de instantele judecatoresti sau alte organism cu atributii jurisdictionale,ele presupun respectarea unor norme procedural stabilite prin acte normative.

-extrajudiciare au o frecventa de efectuare mai mare si pot aborda aspect diverse,ele pot fi solicitate de operatorii economici si se incredinteaza spre efectuare atat expertilor judiciari cat si expertilor extrajudiciari.

Categorii de expertize merceologice:

-preventive sunt expertise solicitate de furnizorii sau expeditorii marfurilor pt a proba printr-un document intocmit de specialist ca in momentul livrarii marfurile au avut calitatea corespunzatoare clauzelor contractual.

-post –factum sunt expertise care se efectueaza dupa introducerea marfurilor in consum.Se intalnesc in special in cazul marfurilor alimentare usor alterabile.

-de avarii sunt expertise care se efectueaza in marile porturi ale lumii in scopul stabilirii factorilor care au cauzat degradarea totala sau partial a unor loturi de marfuri in timpul transportului maritim.

OBIECTUL EXPERTIZEI MERCEOLOGICE

Problema centrala a expertizei merceologice este calitatea loturilor de produse abordata static sau dinamic si in relatie cu factorii care pot actiona asupra marfurilor pe intregul circuit al acestora.

In afara de problema calitatii produselor pot constitui obiect al expertizei merceologice structura sortimentala a produselor starea cantitativa a loturilor si sistemul de ambalare.

In privinta problemelor calitatii produselor expertiza merceologica poate fi dispusa in urmatoarele scopuri:

-pt stabilirea concordantei sau neconcordantei dintre calitatea reala a produselor si calitatea lor prescrisa sau contractata.

-pt reconstituirea calitatii initiale a unor produse (expertizele post-factum)

-pt stabilirea cauzelor degradarii totale sau partiale a unor mf si evaluarea prejudiciului rezultat.

In ce priveste structura sortimentala a mf. aceasta se investigheaza atunci cand exista neconcordante intre sortimentul contractat si cel livrat de furnizori.

Starea cantitativa a loturilor de mf se investigheaza daca exista neconcordante intre cantitatile inscrise in documentele insotitoare lotului si cantitatea reala de produs.

Sistemele de ambalare sunt mai rar investigate in expertizele merceologice,ambalajele fiind cercetate impreuna cu alti factori externi daca obiectul expertizei presupune stabilirea cauzelor degradarii.

2.CALITATEA DE EXPERT

a)Notiunea de expert

In situatia in care judecatorii si arbitrii comerciali in activitatea lor au de solutionat cauze avand la baza probleme controversate ei recurg la sprijinul expertilor.Cuvantul expert desemnand specialisti de inalta calificare intr-un domeniu provine din termenul latinesc”experior”-cel care incearca,probeaza.

In activitatea organelor judiciare expertii sunt considerate drept auxiliari tehnici ai instantelor pe care le sprijina in adoptarea unor decizii corecte.

Ei nu sunt martori intrucat n-au perceput prin intermediul organelor de simt unele situatii de interes pentru clasificarea spetelor.

In tara noastra calitatea de expert se atribuie pe baza de examen de catre Ministerul Justitiei prin organul sau de specialitate:Biroul Central pt Expertize Tehnico-Judiciare.

b)Candidatii care solicita atribuirea calitatii de expert trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

-sa fie cetatean roman

-cetatean al unei tari din U.E. sau din Federatia Elvetiana care sa ii permita sa rezolve in bune conditii problemele expertizei

-sa aiba o reputatie nestirbita

-sa fie apt d.p.d.v al starii de sanatate

c)Indatoririle expertilor

-sa accepte sa efectueze expertiza incredintata

-sa efectueze personal expertiza fara a o incredinta altei personae

-sa efectueze expertiza cu constiinciozitate si obiectivitate prin folosirea celor mai moderne metode de investigare

-sa depuna la termenul stabilit raportul de expertiza

-sa se prezinte la solicitatea organului care a desemnat expertul pt a prezenta explicatii suplimentare,a efectua un supliment de expertiza daca este cazul.

-sa pastreze secretul professional.

d)Drepturile expertilor

-de a avea acces la dosarul cauzei pt a-si programa programa activitatii ulterioare

-de a putea consulta alti specialisti,chiar experti daca expertiza necesita consultare

-de a beneficia de acordarea timpului liber pt a putea efectua investigatiile

-de a primi o indemnizatie pt activitatea depusa,cuantumul acesteia fiind stabilit in functie de complexitatea expertizei

-expertii beneficiaza de dreptul de ocrotire juridica,legislatia prevazand sanctiuni severe pt incercarile de a determina expertii sa actioneze impotriva realitatii prin mita,daruri sau fagaduieli

e)Desemnarea

Potrivit legislatiei tarii noastre,expertii sunt desemnati de catre judecatori din lista oficiala a expertilor.

Partile in litigiu pot solicita ca la efectuarea expertizei sa participe alaturi de expertul official specialisti desemnati de parti pe cheltuiala acestora

Preview document

Expertiză merceologică - Pagina 1
Expertiză merceologică - Pagina 2
Expertiză merceologică - Pagina 3
Expertiză merceologică - Pagina 4
Expertiză merceologică - Pagina 5
Expertiză merceologică - Pagina 6
Expertiză merceologică - Pagina 7
Expertiză merceologică - Pagina 8
Expertiză merceologică - Pagina 9
Expertiză merceologică - Pagina 10
Expertiză merceologică - Pagina 11
Expertiză merceologică - Pagina 12
Expertiză merceologică - Pagina 13
Expertiză merceologică - Pagina 14
Expertiză merceologică - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Expertiza Merceologica.doc

Te-ar putea interesa și

Raport de Expertiză Merceologică

Judecatoria Bucuresti Dosar nr. 730886/24.10.2007 Termen: 24.01.2008 1. Preambul Subsemnatul Constantinescu Armand Corneliu, cu domiciliul n...

Merceologia și Expertiza Ceaiului

CAPITOLUL I DESCRIEREA PRODUSULUI AGROALIMENTAR,CEAIUL Capitolul I. 1. Istoria ceaiului „Ceaiul” şi toate variaţiile de ortografie şi pronunţie...

Expertiză merceologică

EXPERTIZA MERCEOLOGICA Expertiza este activitatea de cercetare efectuata de un specialist, care are calitatea de expert, cu sensul de a stabili...

Raport de expertiză tehnico-merceologică

Tribunalul Braşov Dosar nr. 12345/15.02.2010 RAPORT DE EXPERTIZARE SI EVALUARE 1. Preambulul Subsemnatul Ilie Iulian, cu domicililu în...

Expertiza merceologică a medicamentelor

Capitolul 1. Descrierea medicamentelor. Primul capitol se concentrează pe apariția,definirea și descrierea medicamentelor. Medicamentul este o...

Sistematica mărfurilor alimentare și particularitățile compoziției lor surse de litigii generatoare de expertize merceologice

Argument Falsificarea produselor s-a practicat din cele mai vechi timpuri, fiind o sursă de venit ilicită. Falsificarea produselor este o manoperă...

Raport de Expertiză Merceologică

1. Preambulul Subsemnata, Blaj Nicoleta, expert tehnic jurist şi evaluator de bunuri mobile, atestată de către Ministerul Justiţiei – Biroul...

Expertiză merceologică - aflatoxina

Micotoxinele sunt substante chimice produse de anumite specii de mucegaiuri (Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Trichothecium etc.). Ele pot fi...

Ai nevoie de altceva?