Merceologie

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 9322
Mărime: 38.65KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Anul 1, Facultatea de turism

Extras din document

In comertul international, mai ales pentru intocmirea tarifelor vamale se folosesc mai multe tipuri de clasificari care poarta denumirea de nomenclatura.

Nomenclaturile sunt clasificari sistematice folosite mai ales in darile de seama statistice. La ora actuala se utilizeaza 3 tipuri de clasificari:

Nomenclatura consiliului de operare vamala

Clasificarea tip pentru comertul international

Nomenclatura sistemului armonizat al descrierii si codificarii marfurilor

Aceasta ultima nomenclatura este acceptata de majoritatea tarilor pentru stabilirea tarifelor vamale de import. Are instructiuni de utilizare care explica trecerea de la primele 2 nomenclaturi la nomenclatura armonizata si asigura indicarea marfurilor in aceeasi pozitie.

Standardizarea marfurilor si serviciilorPrimele incercari de standardizare au aparul in antichitate cand s-a resimtit nevoia tipizarii unor materiale din care se confectionau produsele si cladirile.

Dezvoltarea economica, mai ales in domeniul industriei, transportului si comertului, a impus necesitatea unor reglementari tehnice si calitative obligatorii pe plan national si international.

Standardizarea are ca obiect elaborarea de standarde, documente de referinta cuprinzand solutii ale unor probleme tehnice si comerciale care au un caracter repetitiv in relatiile dintre partenerii economici.

Organizatia (ISO) defineste standardizarea: - "o specificatie tehnica sau alt document accesibil publicului, elaborat cu cooperarea, consensul sau aprobarea generala a partilor interesate, bazat pe rezultate conjugate ale stiintei si tehnologiei vizand avantahul optim al comunitatii in ansamblul sau, si aprobate de un organism calificat, drept national, regional sau international.

Obiectivele standardizarii sunt:

Ridicarea calitatii produselor si serviciilorin corelatie cu protectia consumatorilor si a mediului inconjurator

- in standarde se precizeaza nivelul minim al principalelor caracteristici de calitate, metode de incercari si analiza, modalitatile de receptie calitativa a loturilor de marfuri, prin a caror respectare se asigura premisele realizarii acestui obiectiv. Relatia dintre calitatea produselor si serviciilor si protectia consumatorilor precum si a mediului inconjurator este reflectata prin acele prescriptii ale standardelor care se refera la nivelul maxim admis de nocivitati ale produselor si proceselor. Asigurarea si ridicarea calitatii prin standarde este posibila numai daca continutul acestora este permanent corelat cu modificarile ce survin in productia si comercializarea marfurilor. In toate tarile exista un decalaj intre progresul tehnic si activitatea de elaborare a standardelor. Pentru ca standardele sa nu devina o frana in calea progresului, ele trebuie revizuite periodic sau reelaborate.

Tipizarea si unificarea marimilor si dimensiunilor astfel incat sa fie posibila o interschimbabilitate dimensionala sau functionala.

- acest obiectiv are drept scop scaderea costurilor proiectarii si manoperei si cresterea productivitatii muncii.

Facilitarea schimburilor de marfuri si informatii pe piata interna si internationala.

- standardizarea creeaza un limbaj comun in relatiile contractuale prin terminologia adoptata, prin simbolizarile si codificarile prevazute. Deoarece standardele contin conditii de calitate, dispar eventualele litigii contractuale s-ar datora inexistentei unor sisteme unitare de referinta

Tipuri de standarde:

- standardizarea priveste toate domeniile activitatii umane: industrie, constructii, comert, transporturi, cercetare stiintifica.

-standardele difera prin continutul lor putandu-se referii la: definitia unor termeni, clasificari, sisteme de codificare sau simbolizare, specificatii privind calitatea unor materiale, instrumente sau aparate de lucru, metode de analiza pentru determinarea caracteristicile unui produs. Toate aceste subiecte pot fi luate in considerare pentru fiecare din domeniile mentionate rezultand tot atatea variante posibile de standarde.

Din punct de vedere al nivelului la care se aplica, standardele se pot clasifica in:

Standarde generale

- se refera la probleme de interes general aplicabile unor produse sau domenii diferite: unitati de masura, terminologii, codificari stat-matem. De control al calitatii.

Standarde de produs

-se refera la un produs concret si pot reglementa toate problemele de standardizare legate de acesta (standard complet de produs) sau numai unele din problemele de standard al unui produs (partial).

Preview document

Merceologie - Pagina 1
Merceologie - Pagina 2
Merceologie - Pagina 3
Merceologie - Pagina 4
Merceologie - Pagina 5
Merceologie - Pagina 6
Merceologie - Pagina 7
Merceologie - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Merceologie.doc

Alții au mai descărcat și

Expertiza Merceologica

1.EXPERTIZA MERCEOLOGICA-NOTIUNE,OBIECT,CLASIFICARE In sens general notiunea de expertiza desemneaza un mijloc de proba constand in opinia sau...

Vinurile

Generalitati Suprafata europeana cultivata cu vita de vie reprezinta 45% din suprafata mondiala, iar Franta, Italia si Spania realizeaza cel mai...

Pastrarea Marfurilor

1. Factorii ce influenteaza pastrarea marfurilor Pastrarea este o etapaa circuitului tehnic al marfurilor de la furnizor la beneficiar si depinde...

Subiecte Logistica

1. Cele 7 nivele de ierarhizare a unei game de produs: 1. familia de nevoi- cuprinde acele prod care satisfac nevoia primara(siguranta) 2....

Caracterizarea Merceologică a Mobilei

3.1 Obtinerea mobilei si influenta ei asupra calitatii În obtinerea mobilierului se folosesc numeroase materii prime si auxiliare. Dintre...

Bazele merceologiei - Subiecte Examen

1. Ce este merceologia si care sunt sarcinile ei? Merceologia este ştiinţa care, studiază proprietăţile mărfurilor, sortimentele, calitatea,...

Marfuri Alimentare si Securitatea Consumatorului

19.Eliminarea apei legate în proporţii mai mari decât este necesar nu determină: c) denaturarea grăsimilor; 20.Umiditatea relativă de echilibru...

Ai nevoie de altceva?