Drepturile Omului

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2741
Mărime: 14.87KB (arhivat)
Publicat de: Eugen Popovici
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

CONCEPTUL DE DREPTURI ALE OMULUI

Protectia drepturilor omului a existat la inceput ca domeniu al Dreptului International Public, mai tarziu desprinzandu-se si formand o stiinta de sine statatoare si anume Protectia Internationala al Drepturilo Omului. Pe plan international nu a fost adoptata pana in prezent o definitie a drepturilor omului,dar, in literatura nationala de specialitate, exista mai multe definitii in acest sens.Prof.univ.dr. Adrian Nastase le defineste ca fiinda »acele prerogative conferite de dreptul intern si recunoscute de dreptul international fiecarui individ, in raporturile sale cu colectivitatea si cu statul, ce dau expresie unor valori sociale fundamentale si care au drept scop satisfacerea unor nevoi umane esentiale si a unor aspiratii legitime, in contextul economico-social, politic ,cultural si istoric al unei anumite societati.

OBIECTUL DREPTURILOR OMULUI

Obiectul drepturilor omului il constituie drepturile si libertatile fundamentale ale individului, care reprezinta continutul relatiilor internationale din acest domeniu.Mentionam faptul ca, datorita evolutiei dinamice a relatiilor internationale din domeniul drepturilor omului, obiectul acestei discipline se afla intr-o expansiune continua.Aparitia unor noi relatii interumane determina necesitatea unei noi reglementari in domeniul drepturilor omului.

CLASIFICAREA DREPTURILOR OMULUI

Drepturile omului se clasifica in functie de criterii diverse, care de multe ori, sunt motivate politic. O prima clasificare a drepturilor omului a fost facuta in functie de evolutia istorica a acestora.Pornind de la acest aspect, drepturile omului se pot structura astfel :

-Prima generatie de drepturi au fost cele civile si politice, libertatea si egalitatea reprezentand caile de acces la guvernare.

-Cea de-a doua generatie a drepturilor fundamentale au fost cele sociale, economice si culturale.Ele au conferit caracterul sacru si inviolabil al dreptului de propietate.Aceasta categorie de drepturi s-a impus dupa adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

- In cea de-a treia generatie de drepturi specialistii includ categoria drepturilor de solidaritate :dreptul la pace, la dezvoltare, la mediul inconjurator sanatos.

Unii autori au impartit drepturile, in functie de criteriul numarului persoanelor in :

1.drepturi colective : *dreptul popoarelor la autodeterminare ;*dreptul de asociere in sindicate ;*egalitatea intre sexe, etc.

2.drepturi individuale –din categoria carora fac parte toate celelalte drepturi.Dar cea mai folosita clasificare este aceea fundamentata pe cele doua Pacte ale drepturilor omului.In functie de acestea, drepturile omului se impart in :

a) Drepturile civile.Din aceasta categorie de drepturi fac parte : dreptul la viata, la libertate, si la inviolabilitatea persoanei, dreptul de a se casatori, dreptula la egala ocrotire a legii, dreptul de a fi recunoscut ca subiect de drept, egalitatea in drepturi intre barbat si femeie, dreptul la o cetatenie, dreptul la propietate, dreptul de a nu fi supus une imixtiuni arbitrare sau ilegale in viata pariculara, in famile, in domiciliu sau in corespondenta sa, ori a unei atingeri ilegale aduse onoarei sau reputatiei.

b) DREPTURI POLITICE : dreptul la libertatea gandirii, constiintei si religiei, dreptul la intrunire pasnica,dreptul la libera circulatie9alegerea domiciliului, parasirea si reintoarcerea in tara), dreptul de a participa la conducerea statului (de a alege si a fi ales, de a avea acces la functiile publice), dreptul la azil.

c)DREPTURI ECONOMICE SI SOCIALE :dreptul la munca, dreptul la asigurare sociala, dreptul mamelor la ocrotire sociala, dreptul copiilor si adolescentilor la ocrotire speciala, dreptul de asociere, inclusiv in sindicate, dreptul la odihna si la timp liber, dreptul persoanei la un nivel de trai suficient pentru familia sa, dreptul la concediu platit, dreptul persoanei la realizarea drepturilor din domeniile vietii economice,sociale si culturale pentru mentinerea demnitatii sale, dreptul la sanatate.

d)DREPTURI CULTURALE : dreptul la educatie, dreptul de a participa la viata culturala, dreptul de a beneficia de progresul tehnic si de aplicatiile sale, dreptul persoanei de a beneficia de protectia intereselor morale si materiale decurgand din operle sale.

SURSE JURIDICE

La baza protectiei drepturilor omului stau o serie de documente internationale cu vocatie universala printre care putem mentiona :Carta O.N.U. ; Pactul privind drepturile civile si politice ; Pactul privind drepturile economice,sociale si culturale ;Conventia cu privire la prevenirea si pedepsirea crimei de genocid ; Conventia internationala privind eliminarea tuturor formeleor de discriminare rasiala ;Conventia internationala privind suprimarea si pedepsirea crimei de apartheid ;Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime,inumane sau degradante ; Conventia cu privire la eliminarea tuturor formelor de discriminare fata de femei ; Conventia privind drepturile copilului.

CARTA O.N.U.

A fost adoptata in perioada 25-26 iunie 1945 la San Francisco de catre Adunarea Generala O.N.U. si a intrat in vigoare la 24 oct.1945. Ea reprezinta primul document international cu caracter multilateral care face referire la drepturile fundamentale ale omului.Importanta acestui document international se deduce din scopul declarat la data infiintari O.N.U. de a feri generatiile viitoare de flagelul razboiului prin unirea fortelor membrilor sai in vederea mentinerii pacii si securitatii.

Mecanismele Cartei O.N.U. sunt urmatoarele :

a) Consiliul Economic si Social ;

b) Comisia pentru Drepturile omului ;

c) Subcomisia pentru Lupta Impotriva Discriminarii si pentru Protectia Minoritatilor ;

d) Comisia pt Conditia Femeii ;

e) Comitetul pt Eliminarea Discriminarii Rasial ;

f) Centrul O.N.U. pt Drepturile Omului ;

g) Inaltul Comisar pt Drept. Omului ;

h) Inaltul Comisariat pt Refugiati.

PACTUL PRIVND DREPTURILE CIVILE SI POLITICE

-adoptat de Adunarea Generala O.N.U.(16.12.1966), si intrat in vigoare in 1976, Romania ratificandu-l in noiembrie 1974. Pactul cuprinde o serie de drepturi civile si politice printre care se evidentiaza : dreptul la viata, dreptul la libertate si securitate personala, dreptul de a participa la viata politica, dreptul la sufragiu universal,egal si secret,egalitatea in drepturi a femeii cu barbatul,libertatea de gandire,libertatea constiintei etc.Din continutul pactului lipsesc o serie de drepturi precum :dreptul de propietate,dreptul de a solicita si de a primi azil politic,dreptul la o cetatenie,deoarece statele cui regimuri totalitare s-au opus.Pactul mai cuprinde si o clauza care permite ca « in timp de pericol public amenintand existenta natiunii » sa se poata suspenda o parte din dreptur.Pentru a asigura respectarea prevederilor Pactului a fost infiintat Comitetul Drepturilor Omului, care este compus din 18 experti, ce au un mandat de 4 ani.(Ex. Atributii : * administrarea sistemului de rapoarte ;*administrarea mecanismului de plangeri inter-state)

PACTUL PRIVIND DREPTURILE ECONOMICE, SOCIALE SI CULTURALE

-adoptat de Ad.Gen. O.N.U. la 16.12.1966, si a intrat in vigoare in 1976, Romania ratificandu-l in noiembrie 1974.Deosebirea fata de Pactul anterior consta in aceea ca Pactul privind Drepturile Economice,Sociale si Culturale nu numai ca enunta categoriile de drepturi specifice ci le si descrie amanuntit,aratand totodata ce masuri se impun pt a se realiza respectarea lor

Drepturi cuprinde de acest Pact :dreptul la munca,dreptul la odihna,dreptul la salariu egal pt munca egala, dreptul la protectia muncii,dreptul la asigurari sociale,dreptul la invatatura,dreptul la protectia speciala pt femei si copii,dreptul de a participa la viata culturala,dreptul de a se bucura de cea mai buna sanatate fizica si mintala.Pentru respectarea prevederilo Pactului a fost infiintat in 1985 Comitetul Drepturilor Economice,Soc, si Cult. Format din 18 membrii, cu un mandat de 4 ani.Atributiile comitetului constau in :

-supravegherea modului de indeplinire a obligatiilor pe care statele-parti la Pact si le-au asumat ;

-atragerea atentiei cu privire la standardul minim de indeplinit.

Preview document

Drepturile Omului - Pagina 1
Drepturile Omului - Pagina 2
Drepturile Omului - Pagina 3
Drepturile Omului - Pagina 4
Drepturile Omului - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Drepturile Omului.doc

Alții au mai descărcat și

Război informațional

Razboiul mediatic este nou aparut în marele cadru al razboaielor informationale ( razboiul informational, razboiul psihologic, razboiul electronic,...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Te-ar putea interesa și

Rolul Instituțiilor și Organismelor Europene în Protecția Drepturilor Omului

2.2. Sistemul institutional de consacrare si protectie a drepturilor omului în cadrul Uniunii Europene Uniunea Europeana este o structura...

Sistemul de protecție a drepturilor omului în plan european și internațional

Am ales această temă deoarece pe parcursul acestor ani de Master în domeniul Ştiinţelor Administrative, materia faţă de care am dezvoltat cel mai...

Drepturile omului în epocă contemporană

Capitolul I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND DREPTURILE OMULUI 1.1 IMPORTANŢA DREPTURILOR OMULUI ÎN EPOCA CONTEMPORANĂ Fiind una dintre temele cele...

Rolul Instituțiilor și Organismelor Europene în Protecția Drepturilor Omului

INTRODUCERE Problematica drepturilor omului reprezintă una dintre temele dominante ale vieţii social-politice actuale fiind supusă tot mai...

Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului

CAPITOLUL 1 CONSIDERATII GENERALE SECTIUNEA 1.1. Definirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, evolutia si importanta acestora...

Consiliul Europei

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND PROTECŢIA JURIDICĂ A DREPTURILOR OMULUI I.1.Apariţia şi evoluţia istorică a protecţiei drepturilor...

Libertatea de Exprimare în Cadrul Convenției Europene a Drepturilor Omului

INTRODUCERE Elaborată în cadrul Consiliului Europei şi semnată la Roma, la 4 noiembrie 1950, Convenţia pentru apararea drepturilor omului şi...

Rolul Instituțiilor și Organismelor Europene în Protecția Drepturilor Omului

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE CU PRIVIRE LA DREPTURILE OMULUI “Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi”...

Ai nevoie de altceva?