Fițuici Administrație Publică

Notiță
7/10 (1 vot)
Conține 15 fișiere: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 28903
Mărime: 144.17KB (arhivat)
Publicat de: Romi Timofte
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Gherghe
aceste fituici sunt bune pt. studentii de la facultatile de Administratie Publica. Materii: Buget public, Contecions adminsitrativ, Dreptul mediului, stiinta AP. anul 4...

Extras din notiță

Cursul nr. 1 - 19.02.2007

BUGET PUBLIC NATIONAL.ABORDARE TEORETICA SI ISTORICA

CONTINUTUL SI INTERPRET BUGETULUI PUBLIC

Fin pub reprezinta relatiile ec in forma baneasca ce apar in procesul repartit PIB cu ocazia constit si repartiz de fonduri centraliz la si de la dispozit statului si descentralizate la si de la disp age c in scopul satisf nevoilor publice.

Instrum cel mai imp de indep a funct finant pub il constit bug.

Bug publice pot fi consid rel ec in forma baneasca ce apar in repartiz venit national cu prilejul constit de fonduri la niv instit pub si utiliz lor pt satisf unor nevoi generale. El e definit ca ansamblu de conturi ce descriu pt un an financiar ansamblu resurselor si chelt statului. Realizat de Guv si aprobat de Parlam bug rep actul cel mai imp din viata pub pt ca el e expresia financiara al prog act al stat pt un an.

Interpretarea bug se poate face din 4 perspective :

-dpdv juridic, el reclama studierea normelor referit la continutul sau, la prezentarea sa, la adoptare de parlament, executia si controlul executiei sale. Ele sunt destinate organiz unei gestiuni contab, clare a finant si preciz autorit guv si parlam in sect bug. Potrivit legii notiunea de buget e prezentata ca document prin care sunt prevazute si aprobate veniturile si cheltuielile in functie de sist de finantare a instit pub .

-dpdv tehnic, intereseaza procesele de pregatire si elab a bug precum si metodele de previziune si eval a divers categ de venituri si chelt

-dpdv economic, se remarca faptul ca fondurile ce trec prin contul bugetar reprez o pondere semnificativa din PIB si ca prin imp prelevate si chelt efectuate statul dispune de instrum privileg in viata ec si soc.

-dpdv politic el consid ca expresie a obt Guv in ansamblu domeniilor ce releva compet sale. Aceste optiuni sunt relevate prin evolut venit si chelt si sunt det de factori multipli legati de doctrinele partid pol, de atitudinea opozit ca forta revendicativa, de ponderea constrang ec si internat de influenta trecutului.

Bugetul public reprez docum de baza avand putere de lege prin care se stab atat natura cat si venit ce se utiliz la dispozit statului pt a finanta diversele activit in cadrul exercitiului bugetar.

BUGETUL DE STAT

Este instrumentul principal prin intermed caruia se verifica si analizeaza :

-executia cheltuielilor in limitele si cond inpuse de legea bug anuala

-eficacit gestiunii activit publice prin utilize coresp a resurselor fin si umane existente

-proiectarea activit statului prin evol diferitelor planuri si prog de dezv pt perioadele urmat

FUNDAMENTE TEORETICE PRIVIND BUGETUL DE STAT

Definit drept act de stab si utiliz a venit si chelt anuale ale stat bug de stat e un procedeu tehnico fin de fixare si coord a venit si chelt din fiecare an si e un act de cond a gest fin a stat.

Sub aspectul naturii juridice a bug de stat lit de specialit vine cu o serie de teorii regasite in prima parte a sec 20 si anume :

-teoria bug de de stat, act conditiune de nat adm central ape faptul ca in stat moderne prin buget sunt conditionate veniturile si cheltuielile sub aspecte diferite comune actelor de acest fel.

-teoria naturii jurid de lege a bug de stat e fondata pe constat ca legea e orice deciziune urmata de la put legislativa iar in imprej in care bug de stat e o deciz a legiuit ea e o lege propiuzisa.

-teoria bug de stat, lege si acta dm sustine pornind de la deoseb dintre legea finala si materiala ca bug de stat e lege in partea lui creatoare de disp generale si act de adm in partea creatoare de acte individuale si concrete.

Mai exista unele teorii ce consid ca bug de stat e un act de planificare financiara ce in urma adopt de org suprem al put de stat printr-o lege

emisa doband natura jur specifica de lege sau princip plan financiar anual cu caract operatic al statului. Desi e un plan bug de stat are o pregnanta nat jur de lege, parlam adopt anual legea bug de stat.

Bugetul reprez o balanta fin a statului in care sunt trecute 2 categ de indicatori :

-veniturile

-cheltuielile

Ambii indicatori sunt trecuti a fel pt a se pune fata in fata destinat fondurilor constit cu sursele de finantare.

Inscrierea veniturilor in balanta se face in cifre minimale globale ce reprz limita minima a incasarilor ce trebuie realiz la bug. Chelt sunt scrise in cifre maximale adica pana la ce limite se pot cheltui.

Ca balanta financiara bug rep un document de act o lista de venit si chelt in care sunt consemntae marimile reale ale indic financiari intr-o evol dinamica.

Bugetul e utilizat nu numai in finante pub ci rep si un instrum f imp in conduc SC indif de forma lor de proprietate.

Preview document

Fițuici Administrație Publică - Pagina 1
Fițuici Administrație Publică - Pagina 2
Fițuici Administrație Publică - Pagina 3
Fițuici Administrație Publică - Pagina 4
Fițuici Administrație Publică - Pagina 5
Fițuici Administrație Publică - Pagina 6
Fițuici Administrație Publică - Pagina 7
Fițuici Administrație Publică - Pagina 8
Fițuici Administrație Publică - Pagina 9
Fițuici Administrație Publică - Pagina 10
Fițuici Administrație Publică - Pagina 11
Fițuici Administrație Publică - Pagina 12
Fițuici Administrație Publică - Pagina 13
Fițuici Administrație Publică - Pagina 14
Fițuici Administrație Publică - Pagina 15
Fițuici Administrație Publică - Pagina 16
Fițuici Administrație Publică - Pagina 17
Fițuici Administrație Publică - Pagina 18
Fițuici Administrație Publică - Pagina 19
Fițuici Administrație Publică - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Fituici Administratie Publica
    • Buget Public
      • Curs 1-2-8.doc
      • Curs 3-4.doc
      • Curs 5-6.doc
      • Curs 7-9.doc
    • Contencios Administrativ
      • Curs 1-3.doc
      • Curs 4-5.doc
    • Dreptul Mediului
      • Curs 1-2.doc
      • Curs 3-4.doc
      • Curs 5-6.doc
      • Curs 7-8.doc
      • Curs 9.doc
    • Stiinta A.P
      • Curs 1-2.doc
      • Curs 3-4-8.doc
      • Curs 5-6.doc
      • Curs 7-9.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Teoria științei administrative

Din punct de vedere al formei statului exista 4 tipuri de state : - statul unitar -sunt acelea care nu poseda decat un centru de putere...

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Ai nevoie de altceva?