Transportul de Mărfuri

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 17677
Mărime: 83.39KB (arhivat)
Publicat de: Iulian Ciobotaru
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

1. Noţiuni generale despre transportul de mărfuri.

Progresul societatii umane e indespensabila de istoria dezvoltarii transportului . Daca prin cuvintul “transport” subintelegem procesul de permutare , deplasare, apoi putem incuviinta ca fara deplasarea uneltelor de munca , a obiectului muncii si chiar a omului este imposibila dobindirea hranei , imbracamintei, a locuintei sau a altei activitati. In timpurile preistorice necesitatilede transport se satisfaceau prin caratul pe sine , tiriitul , impins. Un pas enorm in dezvoltarea transportului si a producerii in asamblu a fost imblinzirea si folosirea animalelor

Cu aparitia proprietatii private si a statului insemnatatea transportului a crescut simtitor. Stabilirea popoarelor pe teritorii intinse , construirea oraselor , cresterea schimbului comercial, necesitatea de a colecta biruri, impozite si razboaele de cucerire si aparare au adus la dezvoltarea rapida a transportului.

Primele civilizatii au aparut pe malurile Nilului, tigrului , Eufratului,Indului, Huan-Gu si pe malurile Marii Mediteraniene. Inflorirea acestor civilizatii se datora paminturilor bogate si transporturilor dezvoltate . Depilda Egiptul cu 5 mii ani de ani pina la epoca noastra avea o flota unde erau angajati 700 mii de oameni, o flota puternica avea la timpul sau Grecia Antica care-i facilitau dezvoltarea comerciala si schiburile culturale.Roma Antica a inceput sa se dezvolte virtiginos numai dupa ce a cucerit flotele Greciei si Catarginei.

Vizavi de flotele maritime o insemnatate predominanta in dezvoltarea economica si militara a statelor su avut transportul fluvial si cel terestru, un imbold colosal a dat inventia rotii, care nu avea analog in natura si care serveste omenirii si pina in zilele noastre . Transportul terestru la inceput se efectua cu ajutorul caravanelor , dar deacum in sec 3 p.e.n in Mesopotamia se folosea caruta, urmatorul pas in dezvoltarea transportului terestru a fost construirea drumurilor . De exemplu in China progresul economic sa dezvoltat in baza “Drumului Mare” .

Imperiul Roman ocupa un teritoriu mare pe 3 continente si avea circa 75mii km de drumuri. Unul din principalele drumuri era drumul lui Traian aparat de Valul lui Traian . Care ducea pe malul Dunarii pina la Dacia. Feudalismul care a inlocuit orinduirea sclavagista a creat noi conditii de dezvoltare a producerii materiale si prin urmare necesitatea amplificarii transportului. Se largea dobindirea metalelor, a unor minerale , se perfectiona tehnica de producere se dezvolta agricultura .

Dar de rind cu conditiile ce facilitau dezvoltarea transporturilor si a comertului in general , feudalismul a creat si piedici serioase , care frinau aceste procese . Feudalii pentru trecerea prin paminturile lor incasau diferite taxe , uneori chiar confiscau marfa. Drumurile terestre mai ales in timpul ploios erau teribile , osiile carurilor se faramau. Iar pe drumuri misunau o multime de hoti, pe mare pirati . Comerciantii solizi angajau paznici si toate acestea frinau considerabil dezvoltarea comertului si transportului.

Revolutia industriala ce s-a inceput prin veacul ‘8 a acordat o influenta considerabila asupra producerii si comertului. Dezvoltarea industriei si mecanizarea transporturilor era frinata de transportul bazat pe corabiile cu pinza si visle , de carute , caravane etc. Deacea de rind cu dezvoltarea industriei s-a produs si dezvoltarea transportului pe o baza tehnica total noua. Aceasta baza a fost masina cu abur , care punea in miscare corabii locomotive si chear carute cu abur. Au inceput sa apara companii de transport specializate care cu timpul au creat o ramura sinestatatoare de transport .

In veacurile 19-20 transportul mondial a cunoscut o dezvoltare nemaivazuta atit in ceea ce priveste mastabul de transporturi cit si baza tehnico-materiala , s-a dezvoltat transportul aerian de marfuri. In transportul feroviar se foloseste locomotive cu tractiune electrica si trenuri magnetice. S-au incheat o multime de acorduri mondiale si locale care regleaza relatiile dintre beneficiarii si executori in transport. Se perfectioneaza tehnica de incarcare si descarcare. Apar asa modalitati ca transportul in containere, transportul prin conducte , supertanchere etc. Insa mereu cresc si problemele sistemului modern de producere care cere folosirea multor operatiuni complicate iar productia finita trebuie impachetata, transportata la depozit , expusa la vitrina vinduta si insfirsit adusa in locurile de folosinta. Asa dar transportul asigura legatura necesara dintre producere si consum intre care exista discordanta . Economistii deosebesc 2 tipuri de discordanta:

Discordanta temporala reiese din faptul ca marfurile produse astazi pot fi necesare numai miine, peste o luna , peste un an. Aceasta discordanta se inlatura prin folosirea depozitelor specifice si a mijloacelor de protectie.

Dicordanta geografica e cauzata de faptul ca boabele de cacao din Africa sunt folosite in Anglia, SUA iar automobilile Volvo, Mercedes se folosesc in lumea intreaga si transportul este acel ce inlatura barierile geografice.

E curios faptul ca transportul, care are scopul de” apropiere” a producatorului de consumator de fapt este factorul, care largeste discordanta dintre ei.

2.Tarifele pentru transportul feroviar (cod).

Tarifele pentru transportul de călători, mărfuri, bagaje şi mesagerii pe calea ferată se stabilesc de către organul de specialitate al administraţiei publice centrale în baza politicii de stat a preţurilor şi tarifelor, care constituie prerogativa Guvernului. Tarifele pentru transportul în trafic internaţional se stabilesc în conformitate cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.

(2) Tarifele modificate pentru transportul de călători şi taxele suplimentare corespunzătoare se publică în mass-media cu cel puţin 10 zile înainte de punerea lor în aplicare.

(3) Tarifele modificate pentru transportul de mărfuri şi taxele suplimentare corespunzătoare se publică în mass-media cu cel puţin 15 zile înainte de punerea lor în aplicare.

(4) Plata sumei pentru lucrările şi serviciile neprevăzute în Regulamentul tarifar şi executate de calea ferată la solicitarea expeditorului de mărfuri, destinatarului mărfurilor sau a călătorului, precum şi pentru lucrările incluse în valoarea transportului, dar executate de către expeditorul de mărfuri, destinatarul mărfurilor la solicitarea căii ferate, se achită conform înţelegerii dintre părţi.

3.Scrisoarea de trăsură în trafic local (cod), feroviar.

Scrisoarea de transport este principalul document în raporturile dintre calea ferată şi beneficiarii transportului de mărfuri. Aceasta constituie documentul doveditor al contractului de transport fiind, în acelaşi timp, un document de transport şi un document contabil.

Scrisoarea de trasura se foloseste in trafic local la expeditiile de vagoane complete, containere mari (încarcate intr-un singur vagon sau pentru un singur container mare), coletarie si mesagerie. Scrisoarea de trasura este formata din 5 file, numerotate astfel: exemplarul de serviciu, care insoteste transportul pana la statia de destinatie; copia, care se pastreaza in arhiva statiei de expeditie; avizul si adeverirea de primire, care insoteste transportul pana la statia de destinatie si se pastreaza in arhiva statiei de destinatie; duplicatul, care se preda expeditorului dupa încheierea contractului de transport; unicatul, care insoteste transportul pana la statia de destinatie si se preda destinatarului la eliberarea marfii.

In cazul in care plata transportului se efectueaza centralizat, la scrisoarea de trasura se mai poate atasa o fila suplimentara.

Scrisoarea de trasura se depune la statia de expeditie pentru: expeditiile de vagoane si de coletarie, expeditiile de marfuri perisabile si vietati, precum si pentru expeditiile de coletarie, la care nu s-a stabilit utilizarea exclusiva a unui vagon.

Mentiunile de francare care se înscriu in scrisoarea de trasura sunt : "francat" (când tarifele se încaseaza de la expeditor) si "transmis" (când tarifele se taxeaza la destinatie).

Pentru transportul internaţional, scrisoarea de transport este un document înscris şi probatoriu, fiind dovada încheierii contractului de transport, valabil pentru calea ferată unde sunt predate mărfurile, precum şi pentru celelalte căi ferate care participă la traficul respectiv de mărfuri.

Preview document

Transportul de Mărfuri - Pagina 1
Transportul de Mărfuri - Pagina 2
Transportul de Mărfuri - Pagina 3
Transportul de Mărfuri - Pagina 4
Transportul de Mărfuri - Pagina 5
Transportul de Mărfuri - Pagina 6
Transportul de Mărfuri - Pagina 7
Transportul de Mărfuri - Pagina 8
Transportul de Mărfuri - Pagina 9
Transportul de Mărfuri - Pagina 10
Transportul de Mărfuri - Pagina 11
Transportul de Mărfuri - Pagina 12
Transportul de Mărfuri - Pagina 13
Transportul de Mărfuri - Pagina 14
Transportul de Mărfuri - Pagina 15
Transportul de Mărfuri - Pagina 16
Transportul de Mărfuri - Pagina 17
Transportul de Mărfuri - Pagina 18
Transportul de Mărfuri - Pagina 19
Transportul de Mărfuri - Pagina 20
Transportul de Mărfuri - Pagina 21
Transportul de Mărfuri - Pagina 22
Transportul de Mărfuri - Pagina 23
Transportul de Mărfuri - Pagina 24
Transportul de Mărfuri - Pagina 25
Transportul de Mărfuri - Pagina 26
Transportul de Mărfuri - Pagina 27
Transportul de Mărfuri - Pagina 28
Transportul de Mărfuri - Pagina 29
Transportul de Mărfuri - Pagina 30
Transportul de Mărfuri - Pagina 31
Transportul de Mărfuri - Pagina 32
Transportul de Mărfuri - Pagina 33
Transportul de Mărfuri - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Transportul de Marfuri.doc

Te-ar putea interesa și

Caracteristicile contractului de transport în comerțul internațional

CAPITOLUL I ASPECTE INTRODUCTIVE 1.1. Scurt istoric Din cele mai vechi timpuri, transporturile au fost prezente în activităţile cotidiene ale...

Contractul de Mărfuri pe CFR

Transporturile sunt o componenta permanenta si esentiala a vietii economice si sociale. Ele reprezinta sistemul circulator al întregii planete si...

Particularitățile contractului maritim al mărfurilor

INTRODUCERE Actualitatea temei. În condițiile globalizării, comerțul internațional lato sensu îmbrățișează întreaga gamă a operațiilor economice,...

Regimul Juridic al Transporturilor de Bunuri pe Mare

Regimul juridic al transporturilor de bunuri pe mare 1. Activitati de tansport naval Activitatile de transport naval care se desfasoara in...

Calculul tehnologic al procesului de transport de mărfuri și pasageri

Calculul tehnologic al procesului de transport de marfuri Datele inițiale: Volumul de transport Q = 230000 tone Perioada de îndeplinire a...

Particularități în Transportul Mărfurilor Periculoase

ARGUMENT Obiectul activităţii de transport îl constituie deplasarea în spaţiu a călătorilor şi mărfurilor. Însă nu toate deplasările în spaţiu...

Sistemele de Management al Transportului

Cap.1. SISTEMUL INFORMATIONAL LOGISTIC Sistemul informational logistic (SIL) al unei organizatii consta in resursele umane, echipamentele,...

Sistemele de Management al Transportului

Cap.1. SISTEMUL INFORMATIONAL LOGISTIC In functie de tipurile de activitati logistice vizate,componentele majore ale sistemului informational...

Ai nevoie de altceva?