Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3782
Mărime: 35.36KB (arhivat)
Publicat de: Olimpiu Florescu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1.1. Introducere

Transportul reprezinta un domeniu al activitatii social-economice prin care se realizeaza deplasarea bunurilor materiale si a oamenilor in spatiu, cu ajutorul unor vehicule sau instalatii speciale, pe anumite cai de circulatie, in vederea satisfacerii necesitailor materiale si spirituale ale societatii.

Evolutia transporturilor a fost impusa de dezvoltarea mereu ascendenta a factorilor de productie. Multe din cuceririle stiintei si tehnicii, mai mult sau mai putin spectaculoase la vremea respectiva, au fost puse in slujba dezvoltarii si modernizarii bazei tehnico-materiale a transporturilor care, la randul ei, a fost capabila sa asigure oamenilor o gama variata de servicii intr-un timp din ce in ce mai redus. Sporirea necontenita a volumului productiei materiale, necesitatea schimbului de marfuri, nevoia de deplasare la distante mari a bunurilor si oamenilor au constituit factori promotori ai dezvoltarii ascendente a transporturilor, ai adancirii viziunii muncii si in cadrul acestei activitati.

Daca la inceput, activitatea de transport constituia parte a activitatii de comert, ulterior, prin adancirea diviziunii muncii ea se individualizeaza, devine de sine statatoare, contribuie la aparitia marii industrii, pe care o serveste. Transformarea transporturilor intr-un domeniu distinct se datoreaza progresului tehnic deosebit de puternic din aceasta perioada.

O influenta decisiva asupra dezvoltarii transporturilor a avut-o, de exemplu, inventarea masinii cu abur, care a facilitat aparitia cailor ferate, a navigatiei cu ajutorul navelor maritime si oceanice puse in miscare prin forta aburului. O serie de alte descoperiri in domeniul tehnicii: constructia primului automobil actionat de un motor cu ardere interna (1855); inventrea motorului cu ardere interna cu aprindere cu scanteie (1899); inventarea primului avion (1905) - sunt tot atatea evenimente care marcheaza evolutia si diversificarea transporturilor (aparitia transportului auto si apoi a celui aerian).

- Lion

De-a lungul timpului serviciile de transport public de călători din Lion au cunoscut schimbări semnificative, generate în principal de progresul tehnicși de accentuarea nevoilor de a călători pe distanțe scurte. Primele mijloace de transport în comun au apărut în Lion în perioada 1837-1893. În 1837 a apărut pe străzile Lionului un cupeu tras de cai ce purta denumirea de“omnibus”.

Ulterior a fost creată Compania Lioneză de Omnibuse (CLO) care s-a implicat în construcția unui tramvai cu cai, dar care circula pe șine. În decursul a 2 ani, 10 linii de tramvaie sunt construite. Dar întreținerea a 1.000 de cai necesari tracțiunii acestora este foarte scumpă și CLO este nevoită să caute alternative. În 1893 apare primul tramvai electric. Până în 1922 se realizează 33 de linii de tramvaie. Sfârșitul războiului aduce cu sine apariția unui nou concurent: autobuzele companiilor private. Atenția OTL se concentrează atunci asupra trolebuzelor, asociind avantajele tracțiunii electrice cu aderența pneumatică. Odată cu sfârșitul concesiunii, orașul Lion și Departamentul Rhone devin proprietarii de drept ai transportului în comun lionez în 1941. După bombardamentele din 1944 principala atenție a fost acordată reconstrucției orașului și in acest nou context construcția tramvaielor și a infrastructurii aferente acestora este abandonată în favoarea autozelor și trolebuzelor, a căror fabricare și dare în folosință era mult mai ieftină. La mijlocul anilor ‘50, Lion devine capitala mondială a trolebuzelor, având 344 de vehicule și 21 de linii electrificate. În anii 60, datorită creșterii demografice care face ca traficul să devină aglomerat, scăderea prețului carburantului determină cedarea locului trolebuzelor în favoarea autobuzelor. O nouă generație de autobuze “articulate” lungi de 18 metri își fac apariția în 1965.

În această perioadă au apărut problemele legate de poluare și necesitatea combaterii acesteia. Autoritățile publice și OTL, care a devenit în 1967 TCL (Transportul în Comun Lionez), decid să acorde prioritate unei decizii care săcompatibilizeze cu necesitatea protejării mediului înconjurător. Astfel a apărut metroul. Din 1973 și până astăzi evoluția transportului în comun din Lion a fost marcată de o tendință interesantă apariția și dezvoltarea metroului și reîntoarcerea tramvaiului. Societatea de Studii asupra Aglomerației Lioneze este înființată în 1968, iar construcția metroului începe în 1973. Ceea ce cea mai mare parte a lionezilor considera ca fiind cea mai mare realizare a transportului în comun se definitivează in 1978, odată cu inaugurarea primelor două linii de metrou (A și B). Doi ani după aceea, 100 milioane de călători utilizeazămetroul. Prima realizare mondială a metroului lionez apare în 1992, prin linia D care leagăestul de vestul Lionului, printr-o călătorie de doar 20 de minute.

Bibliografie

- https://www.slideshare.net/pappyratoon/transport-urban

- http://www.ratb.ro/docpdf/Raport%20de%20Activitate%202010.pdf

- http://www.ratb.ro/

- https://lege5.ro/Gratuit/geydomjvgu/legea-nr-92-2007-a-serviciilor-de-transport-public-local

- http://www.tcl.fr/en

- http://www.travelwiz.ro/cum-te-deplasezi-in-lyon

- https://moovitapp.com/index/en-gb/public_transportation-Lyon-3483

Preview document

Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public - Pagina 1
Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public - Pagina 2
Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public - Pagina 3
Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public - Pagina 4
Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public - Pagina 5
Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public - Pagina 6
Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public - Pagina 7
Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public - Pagina 8
Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public - Pagina 9
Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public - Pagina 10
Analiza comparativă între Lion și București pe serviciul de transport public - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Analiza comparativa intre Lion si Bucuresti pe serviciul de transport public.docx

Ai nevoie de altceva?