Aplicatii bazate pe internet utilizate in activitatile administratiei publice

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Aplicatii bazate pe internet utilizate in activitatile administratiei publice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Administratie Publica

Cuprins

Capitolul I. Informatizarea administratiei publice
1.1 Introducerea sistemelor informatice in AP ...3
1.2 Guvernarea electronica-definitie, trasaturi, obiective, componente ...4
Capitolul II. Guvernarea electronica in Romania
2.1 Cadrul legal ...8
2.2 Continutul portalului www.e-guvernare.ro ...9
2.3 Sistemul eTax ...10
2.4 Sistemul electronic de achizitii publice ..11
2.5 eAdministratie ..11
Concluzii .12
Bibliografie .13

Extras din document

Capitolul I. Informatizarea administratiei publice

1.1 Introducerea sistemelor informatice in administratia publica

Datorita tranzitiei la economia de piata, mecanismele de functionare a tuturor domeniilor de activitate au avut de suferit din pricina perturbatiilor suferite. Unul dintre domeniile afectate este chiar administratia publica care a fost nevoita sa renunte la unele structuri si sa creeze altele astfel incat sa fie adoptate la noile mecanisme economica-financiare. Este esential ca administratia publica sa accepte schimbarea deoarece deciziile din administratia publica au consecinte asupra unui mare grup de cetateni, cetatenii fiind cei care sustin administratia publica prin platirea impozitelor si taxelor.

Administratiile publice din toata lumea reprezinta cei mai importanti utilizatori ai tehnologiilor informatiilor si comunicatiilor, guvrnele avand ca obiectiv cresterea performantelor in activitate si imbunatatirea relatiilor cu cetatenii.

Societatea informationala constituie o noua etapa a civilizatiei umane, un nou mod de viata, calitativ superior care implica folosirea intensiva a informatiei in toate sferele activitatii si existentei umane cu un impact economic si social major. Cel mai important tip de activitate desfasurat in societatea informationala consta in producerea si consumul de inormatii, informatia find recunoscuta drept resursa principala, tehnologiile informatiei si comunicatiilor sut tehnologii de baza, iar mediul informational impreuna cu cel social si cel ecologic reprezinta mediul de existenta al omului.

O caracteristica a noii societati bazate pe informatii si cunoastere o constituie dezvoltarea guvernarii electronice.

De-a lungul timpului, administratia publica s-a confruntat cu dificultati in ceea ce priveste interactiunea cu cetateanul insa internetul, reprezinta liantul care face legatura intre cetatean si institutiile statului. Prin intermediul internetului, administratia poate oferi cetatenilor informatii complete, actualizate, structurate si usor de accesat. In administratia publica, internetul se utilizeaza la o scara din ce in ce mai larga oferind posibilitatea cetatenilor de a comunica activ si fara intermediari cu institutiie statului. „Astfel prin intermediul unui simplu clic de mouse, cetateanul poate obtine toate informatiile de care are nevoie despre serviciile oferite de stat, poate realiza o serie de operatii fara a fi necesara prezenta in fata unui ghiseu in limitele unui program, poate mentine o relatie personalizata cu institutiile administrative, toate aceste beneficii avand avantajul ca se obtine cu costruri reduse”.

Calitatea serviciilor publice oferite de institutiile statului cetatenilor creste odata cu introducerea in activitatle administrative a tehnologiilor moderne. Principalul avantaj consta in faptul ca cetatenii pot accesa informatiile de care au nevoie chiar de acasa fara a fi nevoiti sa se deplaseze la institutiile statului astfel fiind redus timpul de asteptare.

Societatea informationala aduce beneficii tuturor doar daca se dezvolta int-un cadru national care sa raspunda cerintelor locale, in corelatie cu mediul regional national si international.

Una dintre cele mai importante etape a introducerii tehnologiilor moderne in administratia publica este reprezentata de construirea unui sistem informational. Pentru realizarea acestui lucru este necesara indeplinirea urmatoarelor cerinte:

- fiecare institutie publica trebuie sa detina o retea de calculatoare si fiecare functionar public trebuie sa aiba un calculator;

- fiecare functionar public trebuie sa dovedeasca abilitatile de utilizare a unui calculator prin existenta unui certificar ECDL;

- insittutiile administratiei publice din Bucuresti vor fi conectate intre ele cu cele din capitalele de judet prin intermediul magistralei de comunicatie prin fibra optica de mare viteza;

- fiecare institutie publica trebuie sa fie conectata la Internet;

- fiecare functionar public trebuie sa dispuna de o adresa de posta electronica;

- fiecare institutie trebuie sa aiba un site propriu;

- crearea documentelor electronice stocate pe servere nationale;

- proiectarea si realizarea registrelor permanente, a dictionaruli de documente si proceduri administrative.

Impactul deosebit al introducerii tehnologiilor moderne in administratia publica isi pune amprenta asupra intregii vieti economice, sociale si culturale, guvernand practic toata lumea moderna.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatii bazate pe internet utilizate in activitatile administratiei publice.docx

Bibliografie

1. www.edemocratie.ro
2. Octavian Herea, Ghidul de democratie si guvernare electronica, Bucuresti Octombrie 2001
3. Vasile Baltac, Suport de curs, tehnologiile informatiei si administartia publica, SNSPA Bucuresti, 2007