Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2689
Mărime: 281.69KB (arhivat)
Publicat de: Ioan P.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Educatie Fizica si Sport
Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Extras din proiect

Cuvinte cheie: autocontrol, adulti, activitate corporala, sanatate psihica

Ansamblul de reguli morale ce privesc capacitatea de autocontrol reprezinta punctul culminant al constructiei sociale a omului modern. De fapt, a fi in stare sa-ti controlezi aspectul fizic, profilul intelectual si etic reprezinta scopul real al vietii. 'Capacitatea de a-ti controla conflictele interne si propria-ti viata publica intarzie fenomenul de uzura fizica si morala si inlatura frica de a-ti asuma responsabilitati care sa te ajute sa-ti atingi idealurile' (Loland, 1999 ).

Suntem cu totii supusi presiunilor sociale ce ne cer sa demonstram calitati obiective conforme cu energia reglata de normele sociale. Reusita modelarii noastre fizice in concordanta cu cerintele modei fac dovada practica si evidenta a puterii noastre de autocontrol. Convingerea ca avem puterea sa ne corectam neajunsurile fizice prin intermediul activitatilor corporale ne incurajeaza sa dorim un corp agreabil.

Astfel body building-ul a ajuns in tarile vest-europene si putem aprecia ca in ultima perioada chiar si la noi exista un fenomen foarte semnificativ in acest sens. Acest fel de activitate fizica te invata cum sa actionezi asupra tuturor grupelor musculare cu o precizie tehnologica care sa-ti permita 'sculptarea' dorita a intregului corp. Consecinta acestui fapt este ca, din ce in ce mai multi oameni sunt convinsi ca trupurile lor pot fi influentate pozitiv de exercitiile fizice, iar daca doresc intr-adevar acest lucru il pot obtine fara mari probleme.

Acest fenomen priveste trupul uman ca pe un corp perfectibil care poate fi modelat relativ usor prin gimnastica si dieta.

Toate aceste mesaje fac ca mitul autocontrolului sa fie din ce in ce mai puternic. Dar partea intunecata a modelarii corporale consta in consecintele faste ale unei practici neinformate, prost controlate, ce poate avea rezultate fatale determinate de dependenta de exercitii, de pierderea simtului estetic, de dereglari alimentare etc.

O informare si o indrumare buna are drept urmare o capacitate laudabila de autocontrol care sa influenteze corpul in functie de cerintele sociale, dar numai in masura in care consecintele acestui lucru sunt constructive, fara sa afecteze integritatea psihica si fizica a individului.

Valoarea sociala a femeii este apreciata in asociere cu prezenta ei fizica, cu conceptia ei de aparitie publica. Pentru orice femeie. infatisarea trebuie sa fie foarte importanta pentru ca o prezenta placuta si atractiva o va ajuta sa-si castige mult mai usor locul de munca, statutul social, popularitatea, prietenii, relatiile si posibilii parteneri doriti.

Excesul de greutate corporala, atitudinile deficitare, debilitatea fizica etc. reflecta inadaptabilitate morala sau personala, lipsa de vointa, dezordine interioara, si este un semn al disconfortului emotional moral si spiritual.

Adevarata fateta a modelului omului de succes este reprezentata, de fapt, de conexiunile dintre perfectiunea estetica si evolutia etica a persoanei. Deci, corpul ideal nu este doar estetica, ci si etica. 'Intr-o societate ce idolatrizeaza modelul ideal, indivizii ce nu se pot apropia de acest ideal si cei ce nu sunt interesati sa-si mentina sub control fizicul depreciat devin dezapreciati' (Hannaford, 1985). De regula, acestia vor fi cei ce nu pot si nu doresc sa urmeze diete si sa practice sportul in scopul mentinerii unei prezente fizice agreabile.

In functie de personalitatea si capacitatea individuala de a reactiona la semnalele din mediul social, se produce o scadere a increderii in sine, o considerabila crestere a starii de anxietate sau chiar o stare de depresie datorita dezaprecierii semenilor.

o Dietele si activitatile fizice sunt cele mai bune cai de a-ti dirija propriul corp si, implicit, propria-ti viata. Controlul si corectiile asupra infatisarii fizice este considerata o activitate etica, fara de care nu se poate ajunge la o integritate morala. Pe langa aceasta, antrenamentul regulat si constient nu este o activitate neutra, ci stimulatoare, rezultatele obtinute maresc increderea in fortele proprii. O persoana de succes trebuie sa-si mentina conditia fizica si silueta chiar daca este pusa in situatia de a apela la dieta si exercitii fizice.

o Cercetari sistematice desfasurate in tarile occidentale avansate au demonstrat ca toate persoanele care practica activitatile fizice recreative si sportul cunosc beneficii marcante pentru sanatate fizica si psihica.

- Cateva beneficii psihice ale practicarii activitatilor corporale si implicit al cresterii autocontrolului asupra propriului corp:

- Intarirea stimei de sine, incredere in fortele proprii si a placerii.

- Cresterea nivelului de noradrenalina ce duce la scaderea depresiei.

- Cresterea stapanirii de sine si a capacitatii de autocontrol.

- Stabilirea si imbunatatirea climatului relatiilor interpersonale.

- Modificarea intregului stil de viata al persoanei.

- Reducerea anxietatii si depresiei.

- Cresterea valorii imaginii despre sine si a sentimentului valorii personale.

Bibliografie

Buchner, D. M., Preserving mobility in older adults. In: Western Journal of Medicine 167(4): 258-264, 1999

Campeanu, M., Activitatea corporala la populatia adulta. Cluj-Napoca, Ed. Napoca Star, pg.189-191,1993

Epuran, M., Stiinta activitatilor corporale - note definitorii. In: Acta Universitatis, Bogdan Voda, Educatie Fizica si Management in sport, anul 1, nr.1, 2001

Epuran, M., Modelarea conduitei sportive. Bucuresti, Ed. Sport-Turism, 1990

Epuran, M., Prolegomene pentru o filosofie a activitatilor corporale autotelice. In: Stiinta sportului, Bucuresti, nr. 28, pg.3, 2002

Health and behavior: The interplay of biological, behavioral, and societal influences. IOM (Institute of Medicine), Washington, DC, National Academy Press, 2001

Kanji, K. Gopal, 100 statistical tests. London, Sage Publications, 1993

LaCroix, A.Z., Guralnik, J.M.; Berkman, L.F. et al., Maintaining mobility in late life. II. Smoking, alcohol consumption, physical activity, and body mass index. In: American Journal of Epidemiology 137(8):858-869, 1993

Lupu, Iustin., Zanc, Ioan, Sociologie medicala: Teorie si aplicatii. Iasi, Editura Polirom, 1999

Nelson, M.E., Fiatarone, M.A., Morganti, C.M. et al., Effects of high-intensity strength training on multiple risk factors for osteoporotic fractures: A randomized controlled trial. In: Journal of the American Medical Association 272(24): 1909-1914, 1994

Pate, R.R., Pratt, M., Blair, S.N. et al., Physical activity and public health: A recommendation from the Centers for Disease Control and Prevention and the American College of Sports Medicine. In: Journal of the American Medical Association 273(5): 402-407, 1995

Rotariu, T., Petru, Ilut, Ancheta sociologica si sondajul de opinie. Teorie si practica. Iasi, Editura Polirom, 1997

Rotariu, T. (coordonator), Metode statistice aplicate in stiintele sociale. Iasi, EdituraPolirom, 1999

Physical Activity and Health: A Report of the Surgeon General. Atlanta, U.S. Department of Health and Human Services, GA: Centers for Disease Control and Prevention (CDC), National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, 1996

Services Healthy Peuple 2010: Understanding and improving health. Washington, U.S. Department of Health and Human DS,U.S. Departament of Health and Human Services, 2000

Preview document

Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 1
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 2
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 3
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 4
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 5
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 6
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 7
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 8
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 9
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 10
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 11
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 12
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 13
Autocontrolul în corecțiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a stărilor psihice - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Autocontrolul in corectiile neajunsurilor fizice, factor de ameliorare a starilor psihice.doc

Ai nevoie de altceva?