Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5196
Mărime: 54.03KB (arhivat)
Publicat de: Daniel D.
Puncte necesare: 8
Facultatea de Administratie Publica
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti
Specializare: Integritate Publică și Politici Anticoru

Cuprins

  1. I. Definirea problemei și a nevoii 3
  2. II. Considerente asupra problemelor și nevoilor. Cum probăm existența acestora ? 6
  3. III. Legislație națională/politici de rezolvare a problemei? 8
  4. IV. Obiectivele politicii publice 11
  5. V. Soluții de combatere a corupției în achizițiile publice 15
  6. VI. Consultarea publică 18
  7. VII. Soluția/soluțiile alese pentru implementare 20
  8. VIII. Bibliografie 22

Extras din proiect

I. Definirea problemei și a nevoii

Domeniul achizițiilor publice este unul dintre cele mai vulnerabile sectoare în fața corupției, dat fiind numărul mare de cazuri de corupție la nivel înalt. Elaborarea unor specificații tehnice, astfel încât să favorizeze anumiți ofertanți, împărțirea unei achiziții în mai multe loturi cu valori mai mici pentru a fi evitate procedurile competitive, lipsa unei analize adecvate a prețurilor foarte mici, excesiva utilizare a criteriului prețului cel mai scăzut în detrimentul calității. La nivel local, în cazul procedurilor organizate de autoritățile administrative locale se constată că există o putere discreționară a acestor autorități în afara oricăror mecanisme de control, chiar dacă nivelul fondurilor publice alocate este destul de ridicat.

Vom prezenta mai jos posibile sisteme de fraudare:

1) Mită și comisioane ilegale. Cel mai frecvent indicator al oferirii de mită și comisioane ilegale este tratamentul favorabil nejustificat acordat unui contractant de către responsabilul pentru contractare, într-o perioadă de timp.

2) Nedeclararea conflictului de interese. Indicatori de fraudă specifici: favorizarea unui anumit contractant, acceptarea continuă a unor lucrări la prețuri ridicate și calitate scăzută, nedepunerea declarațiilor privind conflictul de interese etc.

3) Oferte discrepante - în cadrul acestui sistem, ofertantul favorit dispune de informații confidențiale cu privire la faptul că anumite activități prevăzute în documentația de atribuire nu vor fi realizate. Indicatori de fraudă specifici: oferta pentru anumite activități pare a fi nejustificat de scăzută; după atribuirea contractului au loc modificări sau eliminări ale cerințelor privind activitățile etc.

4) Manipularea specificațiilor - documentațiile întocmite de autoritatea contractantă corespund competențelor unui anumit ofertant. Indicatori de fraudă specifici: un singur ofertant sau foarte puțini ofertanți răspund la cererea de ofertă, existența unor similitudini între specificații și produsele/ serviciile ofertantului, specificațiile sunt neobișnuite sau nerezonabile etc.

5) Manipularea ofertelor - se realizează de către personalul autorității după depunerea ofertelor, cu scopul selectării unui contractant favorit. Indicatori de fraudă specifici: reclamații din partea ofertanților, anularea unei oferte pe motivul unei erori, un ofertant calificat este descalificat din motive suspecte etc.

6) Fragmentarea achizițiilor - fragmentarea unei achiziții în două sau mai multe loturi cu valori mai mici, în scopul evitării unei proceduri concurențiale. Indicatori de fraudă specifici: două sau mai multe achiziții consecutive și asemănătoare de la același contractant etc.

7) Atribuiri nejustificate unui singur contractant - în situația în care este repetată și suspectă, cum ar fi fragmentarea achizițiilor; redactarea unor specificații foarte restrictive. Indicatori de fraudă specifici: cererea de ofertă este transmisă unui singur furnizor; achiziții desfășurate anterior în condiții concurențiale au devenit neconcurențiale etc.

8) Stabilirea incorectă a costurilor, respectiv, facturarea cu intenție a unor costuri care nu sunt permise sau nu sunt rezonabile. Cel mai vulnerabil domeniu este considerat a fi cel relativ la costurile de manoperă și, prin urmare, indicatorii de fraudă se relaționează corespunzător la acest domeniu. Un indicator de fraudă potențial se referă la sumele excesive și neobișnuite percepute pentru forța de muncă; lipsa fișelor de pontaj.

9) Furnizori de servicii fictivi - deturnarea fondurilor, de regulă către societăți fictive cu denumiri similare unor societăți reale. Indicatori de fraudă specifici: este folosită o societate off-shore; adresa sau numărul de telefon al furnizorului fictiv sunt incorecte.

10) Substituția produsului - înlocuirea fără știința cumpărătorului a produselor stabilite prin contract cu unele de calitate inferioară. Indicatori de fraudă specifici: ambalaje neobișnuite sau generice; certificate de conformitate semnate de persoane necalificate sau neautorizate.

Nevoia: Profesionalizarea și perfecționarea personalului. Când oamenii implicați în procesul de achiziții sunt bine pregătiți, bine plătiți, au bine delimitate atribuțiile și își asumă răspunderea pentru decizii, se reduc și oportunitatea dar și atractivitatea vreunui act de corupție. Cine vrea să devină specialist în acest domeniu va trebui să parcugă un parcurs profesional, să fie calificat într-un program serios de formare, să fie remunerat proproțional cu complexitatea muncii și i se ofere motivație pozitivă. Se vor organiza traininguri pentru folosirea noului sistem online SICAP, se va dezvolta un ghid operațional interactiv, se vor publica bune practici și îndrumări metodologice și se va insista pe abordarea achiziției din perspectiva ciclului de viață. Lipsa expertizei și abilităților tehnice la nivelul autorităților contractante în ceea ce privește identificarea nevoilor, pregătirea documentației de atribuire, evaluarea ofertelor.

Bibliografie

1. https://www.primariaroman.ro/ConsLoc/HCL/2016/251_ANX1_2016-12_Strategie_Anticoruptie_PMR.pdf

2. https://www.ioanapetrescu.ro/strategia-achizitiilor-publice-solutia-anticoruptie/

3. http://anap.gov.ro/web/wp-content/uploads/2015/12/Strategia-Nationala-Achizitii-Publice-final.pdf

4. http://www.revista-achizitii.ro/index.php/centralizarea-metoda-de-crestere-eficientei-achizitiilor-publice

5. http://anap.gov.ro/web/wp-content/uploads/2016/07/Informatii-utile-modificari-legislative-ANAP.pdf

6. http://sar.org.ro/wp-content/uploads/2015/07/Policy-brief-67_Implementarea-principiului-transparen%C8%9Bei-decizionale-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia_ro.pdf

7. http://www.crpe.ro/wp-content/uploads/2013/05/ghid-de-consultare-ONG.pdf

8. http://anap.gov.ro/web/wp-content/uploads/2018/02/Situatie-APIP-an-2017.pdf

9. http://www.just.ro/wp-content/uploads/2015/09/SNA-2016-2020.docx

10. http://www.gandul.info/stiri/cat-costa-coruptia-in-achizitiile-publice-studiu-olaf-in-romania-una-din-trei-licitatii-este-fraudata-video-11429367

11. https://www.integritate.eu/Files/Files/Rapoarte/079a%20Raport_Activitate_Anual_ANI_2017%20_1_.pdf

12. https://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-19493338-comisia-europeana-combaterea-coruptiei-fraudei-din-achizitiile-publice-ramane-provocare-pentru-romania-absorbtia-fondurilor-afectata-aplicarea-deficitara-reglementarilor-achizitii.htm?nomobile

Preview document

Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 1
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 2
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 3
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 4
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 5
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 6
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 7
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 8
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 9
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 10
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 11
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 12
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 13
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 14
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 15
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 16
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 17
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 18
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 19
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 20
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 21
Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Combaterea coruptiei in achizitiile publice la nivel local.docx

Alții au mai descărcat și

Rolul achizițiilor publice electronice în eficientizarea cheltui

I.Introducere Motivația care a stat la baza alegerii temei Rolul achizițiilor publice electronice în eficientizarea cheltuielilor publice a...

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Finanțe publice

Dreptul finanțelor publice locale = ansamblu unitar de norme juridice care reglementează relații financiare, ca relații sociale, în formă economică...

Te-ar putea interesa și

Transparența Bugetara în Cadrul Administrației Publice Locale

INTRODUCERE Au trecut mai mult de 17 ani de când administraţia publică din România, sub imperiul noilor transformări social - politice a înţeles...

Progrese și dificultăți în implementarea e-guvernării în România

Capitolul I Conceptul de e-Guvernare şi implicaţii în reforma administraţiei publice în România I. 1. e-Guvernarea: între modă şi necesitate...

Comunicarea în Campania Electorală

Argument Sfârşitul anului 2009 a fost marcat de alegerile prezidenţiale din România. Acestea au fost primele alegeri prezidenţiale din România...

Sistemul de Achiziții Publice din România

CAPITOLUL 1. Sistemul şi tipurile de autoritate care analizează achiziţiile publice Introducere Procedurile de analizare a achiziţiilor publice...

Garantarea Constituțională a Autonomiei Locale

INTRODUCERE Integrarea europeană a României presupune un proces complex de compatibilizare a normelor, structurii şi practicilor administrative cu...

Dezvoltarea și Promovarea Serviciului de e-government în România și Impactul Său Asupra Mediului de Afaceri

Introducere Una dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la e-guvernare este „Ce este?”. Pentru că studierea şi aplicarea guvernării...

Stabilirea liniei directoare a campaniei electorale - Mircea Geoană

Deplasările candidatului social-democrat la preşedinţie, Mircea Geoană, în judeţe au urmărit atât fidelizarea electoratului propriu, cât şi...

Strategii de combatere a corupției

1. INTRODUCERE Faptul că fenomenul corupţiei a existat din cele mai vechi timpuri, constituind pînă în prezent unul dintre cele mai grave şi mai...

Ai nevoie de altceva?