Consiliul fiscal și rolul sau în promovarea politicilor fiscal-bugetare

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3373
Mărime: 106.30KB (arhivat)
Publicat de: Allexandra C.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Zugravu

Extras din proiect

I. Consiliul fiscal - accepțiuni și caracteristici

Consiliile fiscale reprezintă instituții fiscale independente care au drept scop pregătirea previziunilor macroeconomice pentru întocmirea bugetului public, monitorizarea performanțelor fiscal precum și emiterea de avize privind zona fiscală și bugetară (Comisia Europeană, 2017). Chiar dacă aceste instituții nu sunt autorități decizionale, opiniile oferite și dovezile furnizate le conferă un rol foarte important în dezvoltarea politicilor fiscale și bugetare dar au un rol important și în asigurarea durabilității finanțelor publice (Kopits, 2011).

Ideea instituțiilor fiscale independente s-a dezbătut pentru prima dată în discuția academică din anii 90. Inițial, aceasta a fost analizată în paralel cu delegarea politicii monetare privind băncile centrale independente și aveau drept scop eliminarea prejudecății inflației.

De-a lungul timpului au mai existat instituții independente în unele țări care aveau aceleași caracteristici precum consiliile fiscale precum Olanda (Biroul Central de Planificare din 1945), Danemarca (Consiliul Economic din 1962), Germania (Consiliul Experților Economici din 1963) și SUA (Biroul bugetar al Congresului din 1974). Belgia și Austria au înființat astfel de instituții în 1989, respectiv în 2002. Recent constituirea consiliilor fiscale a devenit o tendință.

Primele consilii din acest nou val au fost create în Suedia (2007), Canada (2008), Ungaria (2009), Slovenia (2009) și Marea Britanie (2010). Interesul actual pentru astfel de instituții se reflectă, de exemplu, în activitatea OCDE (2014), unde au fost dezvoltate principii comune pentru acestea.

În cadrul literaturii de specialitate se regăsesc o serie de studii și cercetări prin care se evidențiază importanța consiliilor fiscale precum și cele mai bune practici ale acestora, ținând cont de acțiunile realizate. În acest sens, sunt de remarcat următoarele: Consiliile fiscal (denumite și paznici politici) contribuie semnificativ la întărirea disciplinei fiscale și la flexibilitatea politicilor fiscale bazate pe reguli numerice (Calmfors și Wren-Lewis, 2011, p. 649); modul de funcționare și organizare, sarcinile și îndatoririle reglementate de lege, precum și acțiunile din proprie inițiativă sunt principalele coordonate ale consiliilor fiscale, cu un impact semnificativ asupra disciplinei fiscale, deoarece acestea pot funcționa atât ca dispozitive de angajare, cât și ca instrumente de semnalizare (Debrun și Kumar, 2007, p. 479); eficacitatea acțiunilor întreprinse de Consiliile Fiscale este demonstrată de creșterea performanței fiscale și predictibilitatea previziunilor macroeconomice și bugetare fără a avea un efect direct în gestionarea politicii fiscale și bugetare.

Un alt scop al Consiliile fiscale este faptul că pot contribui la întărirea relației dintre stat și contribuabili, explicând cum funcționează deciziile macro-fiscale și bugetare precium și evidențiind care este impactul acestora pe termen scurt, mediu și lung. Totodată,consiliile fiscale contribuie la monitorizarea constantă a normelor fiscale numerice precum și la identificarea factorilor determinanți ai bilanțului bugetar, astfel încât eficiența și eficacitatea fiecărei reguli fiscale să poată fi cuantificate (Maltritz și Wüste, 2015, p. 222). Transparența, responsabilitatea, profesionalismul și rezistența la schimbările politice sunt elementele cheie pentru eficiența și eficacitatea unui Consiliu Fiscal (Beetsma, Debrun și Sloof, 2017).

Analiza stării bugetare și fiscale a fiecărui stat precum și identificarea factorilor de influență implică existența unor organisme menite să contribuie la consolidarea performanței fiscal-bugetare dar și la îmbunătățirea indicatorilor macroeconomici. În această privință, instituțiile fiscale independente au un rol important, implicit Consiliile Fiscale.

Eficacitatea funcțiilor și atribuțiilor instituțiilor fiscale independente poate fi obținută prin respectarea principiilor de bază. Astfel, bazându-se pe observații și analize critice, pe exemple de bune practici, Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a adoptat pe 13 februarie 2014 un număr de 22 de principii pentru instituții fiscale independente, grupate în 9 categorii, respectiv: proprietate locală , independență și nepartizanare, mandat, resurse, relația cu legiuitorul, acces la informații, transparență, comunicații, evaluare externă (OCDE, 2014).

II. Caracteristicile cadrului fiscal din România

Cadrul fiscal din România este, de jure, unul bazat pe reguli, astfel încât există, în acest sens, reguli naționale specifice, împreună cu normele fiscale impuse la nivel european. Din anul 2010 a fost adoptată Legea de responsabilitate fiscală nr. 69/2010 care a stabilit un set de principii și reguli pentru consolidarea disciplinei fiscale. Prin definiție, o regulă este o dispoziție care exercită constrângeri asupra factorilor de decizie în formularea deciziilor de politică fiscală, iar în cercetarea de față vor fi considerate doar așa-numitele reguli numerice, respectiv cele care se referă la ținte precis cuantificabile.

Astfel, regulile care au ghidat politica fiscală după 2010 s-au concentrat în principal pe stabilirea plafoanelor privind soldul bugetar și soldul primar, pentru cheltuielile totale și, de asemenea, cheltuielile cu personalul timp de doi ani. Politica fiscală anterioară anului 2010 a fost orientată în principal pe termen scurt, fără o proiecție pe termen mediu a agregatelor bugetare, iar Legea privind responsabilitatea fiscală a introdus conceptul de cadru bugetar pe termen mediu, care urma să se concretizeze în așa-numita strategie fiscală. Aceasta ar trebui promovată în primele 7 luni ale anului și ar oferi o proiecție completă a agregatelor bugetare (venituri, cheltuieli, deficit) pentru următorii 3 ani și a fost însoțită de asemenea prin așa-numita lege privind plafoanele pentru unii indicatori specificați în cadrul fiscal care conținea plafoanele de cheltuieli menționate mai sus.

Bibliografie

1. Beetsma, R., Debrun, X., Sloof, R., 2017. The political economy of fiscal transparency and

independent fiscal councils. IMF Working Paper No. 17/195 [online] Available at:

<https://www.imf.org/> [Accessed 18 November 2019].

2. Calmfors, L., Wren-Lewis, S., 2011. What should fiscal councils do?. Economic Policy, 26(68), pp. 649-695.

3. Ciak J. (2014a), Fiscal Rules as One of the Elements of the Institutional Environment of Fiscal Policy;

4. Debrun, X., Kumar, M., 2007. Fiscal Rules, Fiscal Councils and All That: Commitment Devices,Signaling Tools or Smokescreens?. [online] <http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.2004371 p.479-512> [Accesat la data 18 November 2019].

5. Hagemann R. (2011), How Can Fiscal Councils Strenghten Fiscal Performance?, OECD Journal: Economic Studier, Vol. 1.

6. Kopits, G., 2011. Independent fiscal institutions: developing good practices. OECD Journal on Budgeting, 11(3), 1A.

7. Maltritz, D.,Wüste, S., 2015. Determinants of budget deficits in Europe: the role and relations of fiscal rules, fiscal councils, creative accounting and the Euro. Economic Modelling, 48, pp. 222-236.

8. Von Trapp, Lisa, Ian Lienert and Joachim Wehner, 2016, "Principles for independent fiscal institutions and case studies", OECD Journal on Budgeting, Vol. 15/2.

Preview document

Consiliul fiscal și rolul sau în promovarea politicilor fiscal-bugetare - Pagina 1
Consiliul fiscal și rolul sau în promovarea politicilor fiscal-bugetare - Pagina 2
Consiliul fiscal și rolul sau în promovarea politicilor fiscal-bugetare - Pagina 3
Consiliul fiscal și rolul sau în promovarea politicilor fiscal-bugetare - Pagina 4
Consiliul fiscal și rolul sau în promovarea politicilor fiscal-bugetare - Pagina 5
Consiliul fiscal și rolul sau în promovarea politicilor fiscal-bugetare - Pagina 6
Consiliul fiscal și rolul sau în promovarea politicilor fiscal-bugetare - Pagina 7
Consiliul fiscal și rolul sau în promovarea politicilor fiscal-bugetare - Pagina 8
Consiliul fiscal și rolul sau în promovarea politicilor fiscal-bugetare - Pagina 9
Consiliul fiscal și rolul sau în promovarea politicilor fiscal-bugetare - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Consiliul fiscal si rolul sau in promovarea politicilor fiscal-bugetare.docx

Alții au mai descărcat și

Politici fiscal-bugetare neokeynesiste și eficiența lor

Conceptul de politică fiscal-bugetară Politica fiscală este mijlocul prin care un guvern își ajustează nivelul cheltuielilor și al ratelor de...

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Te-ar putea interesa și

Taxe și impozite cuvenite bugetului Primăriei Sinești

Capitolul I Consideraţii generale privind impozitele şi taxele locale 1.1. Apariţia şi dezvoltarea sistemului de impozite şi taxe locale De la...

Sistemul impozitelor și taxelor locale în România și rolul său

INTRODUCERE Viaţa oamenilor presupune satisfacerea atât a nevoilor individuale procurate prin mecanismul pieţei (hrană, îmbrăcăminte, adăpost) cât...

Managementul Finanțării și Creditării Comerțului Exterior Românesc

CAPITOLUL 1. ROLUL STATULUI ÎN FINANŢAREA ŞI SPRIJINIREA ACCESULUI FIRMELOR ROMÂNEŞTI PE PIEŢELE INTERNAŢIONALE DE BUNURI ŞI SERVICII La nivelul...

Sistemul impozitelor și taxelor locale în România

INTRODUCERE Viaţa oamenilor presupune satisfacerea atât a nevoilor individuale procurate prin mecanismul pieţei (hrană, îmbrăcăminte, adăpost)...

Reforma pactului de stabilitate și creștere

Această întrebare apare ca justificată din două motive care reies din analiza anterioară: regulile prea rigide ale Pactului de Stabilitate si...

Politică fiscală România

INTRODUCERE ranziţia în economia de piaţă este un proces de durată, alcătuit dintr-o multitudine de sfere intercalate de activităţi economice....

Așezarea și perceperea impozitelor și taxelor locale la Primăria Comunei Comarna

1.Notiuni privind Administratia Publica Locala.Primaria Administratia Publica reprezinta un domeniu de activitate care asigura, in principal,...

Sisteme electronice de plată a impozitelor și taxelor locale

CAPITOLUL 1 1. IMPOZITELE SI TAXELE LOCALE 1.1. Prezentarea generală a impozitelor şi taxelor Resursele bugetului constau în : impozite , taxe...

Ai nevoie de altceva?