Integrare europeană

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 7128
Mărime: 43.90KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: pascariu

Extras din proiect

Introducere

In aceasta lucrare vom detalia principiile si valorile ce stau la baza Uniunii Europene, in principal cele patru libertati, considerate astazi fundamentale, bunei functionari a economiei si societatii europene. Se va discuta despre trasaturile principale a circulatiei bunurilor si serviciilor, alaturi de libera miscare a persoanelor, a lucratorilor, dar si a capitalului si cum din aceste libertati s-a dezvoltat piata interna unica.

Piata interna este una din cele mai mari realizari a Uniunii Europene, fiind si cea mai mare unitate pentru comert din lume. Aceasta a fost creata pas cu pas, prin imbunatatirea Tratatelor de-a lungul timpului, asa cum vor fi prezentate in lucrare. De altfel vom observa si beneficiile liberei circulatii a celor patru elemente, dar si barierele ce stau in calea dezvlotarii acestora. Datorita standardelor tehnice dar si standarde sociale nationale, piata interna cauta un echilibru fiabil pentru protejarea obiectivelor nationale, a consumatorilor si a investitorilor, dar si dezvoltarea unei concurecte reale si etice. Astfel se urmareste coeziunea economica si sociala.

Considerat a fi unul din cele mai mari proiecte economico-politice, piata interna s-a dezvoltat intr-o perioada relativ scurta de timp intre 1985 si 1993 si a ajuns sa cuprinda 12 piete nationale, unificate sub o singura piata. In prezent aceasta piata atinge peste 500 milioane de consumatori din 27 de tari.

Pentru analiza acestei piete ne vom folosi de cele mai recente legiferari, precum Tratatul Privind Functionarea Uniunii Europene (in continuare TFUE) din 2007 dar si alte directive si regulamente.

Intreprinderile mici si mijlocii reprezinta coloana vertebrala a oricarei economii, astfel vom considera libertatile de care se bucura acestea si cum pot exploata miscarea de capitaluri, bunuri si persoane atat la un nivel fizic cat si digital. Finantarea este o important parte a oricarei intreprinderi, pentru dezvoltare si inovatie. Se vor considera optiunile care pot ajuta un IMM in a-si porni comertul si in a se dezvolta.

Secolul XXI este reprezentat de era digitala, iar comertul online devine o important parte a societatii dar si a economiei pietii interne. IMM-urile in mod principal vor ocupa acest segment, fortand imbunatatirea serviciilor financiare si a celor de transport; in acelasi timp reducand nivelul discriminarii si ajutand la educarea consumatorilor in competentele digitale.

In final vom analiza Strategia 2020 principiile si obiectivele care conduc motorul economic al Uniunii Europene, dar si eficienta acestei strategii.

Formarea pietei interne si principiile de baza a acesteia

Conceptul de piata interna europeana a fost discutat de politicieni si filozofi inca din secolul nouasprezece, dar efectele sale au inceput sa prinda radacini odata cu Tratatul de la Roma din 1957. Reprezentatii celor sase natiuni, prezenti la semnarea tratatului, au avut viziunea “Pietei Interne” inca din acea perioada. Acea viziune spera la apropierea economica, sociala si politica a natiunilor europene, prin progresul comun. Principalul instrument folosit in acest scop a fost eliminarea barierelor comerciale. Astfel s-au pus bazele pietei unice, liberalizand schimbul de bunuri si servicii, conceptul central al integrarii economice a ceea ce astazi este Uniunea Europeana.

In prevederile Tratalui de la Roma se naste uniunea economica si monetara ce duce la unirea pietelor statelor membre, care prin diferite forme si actiuni, asigura libera circulatie a marfurilor dar si a serviciilor, a fortei de muca si a capitalurilor. Concretizarea acestor principii a fost o modalitate de realizarea a viziunii comunitare cu rezultate in dezvoltarea echilibrata a activitatilor economice in cadrul pietei, exploatarea eficienta a fortei de munca si imbunatatirea protectiei sociale, prin ridicarea calitatii vietii, imbunatatirea normelor de protectie a mediului si promovarea solidaritatii si egalitatii intre natiuni, sexe, varste dar si statele membre propriu-zise.

Astfel ia nastere conceptul de piata comuna, care urmareste continua liberalizare a circulatiei bunurilor si serviciilor prin actiuni legislative mai concrete si educatie sociala mai avansata. Barierele vamale, taxele vamale, existente au fost eliminate si a fost instituit un tarif vamal comun si cotele restrictive au fost eliminate. Piata comuna a introdus, efectiv, o apropiere juridica si politica, prin stabilirea unor politici directoare ce a condus la politici comune la nivel comunitar si prin reglementarea standardelor de calitate a bunurilor si serviciilor ce pot circula in interiorul pietei. Piata Comuna a fost considerata, in afara literaturii de specialitate, o zona in care schimbul intre parteneri egali, intr-o zona concurentiala corecta, exista in realitate. In practica, legislatiile nationale si criteriile de calitate diferite de la stat la stat, au rezultat in tratamente discriminatorii, in care concurenta neloiala, asistata de stat prin subventii, era un factor real. In acelasi timp, libera circulatie a fortei de munca a suferit mai putin de pe urma discriminarii, fiind un impuls puternic in unitatea pietei.

In anii 1980, economia comunitara era intrecuta de alte economii a zonelor dezvoltate, astfel liderii politici au desemnat Comisia Delors sa relanseze economia pietei unice. Acest lucru s-a realizat prin Cartea Alba a Comisiei Europene din 1985, care a identificat peste 300 de masuri legislative ce trebuiesc adoptate pentru a completa uniunea pietei. Rezultatul acestor masuri au dus la adoptarea Actului Unic European, un tratat ce a reformat sistemul legislativ si a imbunatatit mecanismele decizionale a Comunitatii.

Prin Actul Unic European deciziile comunitare sunt adoptate cu majoritate calificata, fata de uninanimitate; astfel se fluidizeaza adoptarea deciziilor, evitand blocajele legale. In acelasi timp, numarul de domenii, in care Consiliul poate adopta noi decizii, creste, astfel mai multe decizii pentru piata comuna sunt luate de Comunitate.

Bibliografie

Pelkmans, J. (2003), Integrare Europeană. Metode și analiza economică, IER, București

Strategia UE 2020

Tratatele Uniunii Europene

Publicații EUROSTAT

Comisia Europeana, Actul privind piața unică I (aprilie 2011). Comunicarea Comisiei: „Actul privind piața unică - Douăsprezece pârghii pentru stimularea creșterii și întărirea încrederii”

EUR Lex

Actul Unic European, 1986

The European Single Market, http://ec.europa.eu/growth/single-market/

Cockfield, Arthur (1994). "European Union: Creating The European Single Market". Wiley Chancery Law

Cazul C-272/95 Deutsches Milch-Kontor,1997

Cazul 155/82 Comisia/Belgia,1983

Cazul C-216/98 Comisia/Grecia, 2000

Cazul C-432/03 Comisia/Portugalia, 2005

Cazul C-85/94 Piageme, Rec. 1995,

Cazul 120/78 Cassis de Dijon [1979]

Cazul C-383/01 De Danske Bilimportorer c. Skatteministeriet, Told-go Skattestyrelsen, 2003

G. Gornig, I. E. Rusu, “ Dreptul Uniunii Europene” Editura C.H.Beck, București, 2006

Manolache Octavian, “Drept comunitar”, Ediția a III-a, Editura AllBeck, București, 2001

Ținca Ovidiu, “Drept comunitar european”, Editura Lumina Lex, București, 2003

Carte verde - Către sisteme europene de pensii adecvate, viabile și sigure” - COM(2010) 365

Cazul C-418/02 Praktiker Bau- und Heimwerkermärkte, 2005

Cazul 33/74 Van Binsbergen v Bestuur van de Bedrijfvereniging voor de Metaalnijverheid, 1974

Financial Times, “Free movement may not be necessary in all areas of financial services”, https://www.ft.com/content/bf6545c8-42cf-11e6-9b66-0712b3873ae1

Cazul C-484/93 Peter Svensson and Lena Gustavsson v Ministre du Logement et de l'Urbanisme,

CNIPMMR, Carta Alba al IMM-urilor din Romania, 2013

CNIPMMR, Accesul la finantare al IMM-urilor din Romania, 2014, http://www.immromania.ro/stiri_fisiere/accesul-la-finantare-al-imm-urilor-din-romania-7630.pdf

European Comission, Internal Market, https://ec.europa.eu/commission/priorities/internal-market_en

European Comission, Public Opinion, http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/SPECIAL/surveyKy/2160

European Comission, Digital Single Market, https://ec.europa.eu/digital-single-market/

European Comission, Recognition of Academic Diplomas, https://europa.eu/youreurope/citizens/education/university/recognition/index_en.htm

European Comission, The Single Market Strategy, http://ec.europa.eu/growth/single-market/strategy_en

Comisia Europeana, Actul Unic European, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=LEGISSUM%3Axy0027

Comisia Europeana, Libera circulație a mărfurilor - Ghid de aplicare a prevederilor tratatului referitoare la libera circulație a mărfurilor, 2010

Preview document

Integrare europeană - Pagina 1
Integrare europeană - Pagina 2
Integrare europeană - Pagina 3
Integrare europeană - Pagina 4
Integrare europeană - Pagina 5
Integrare europeană - Pagina 6
Integrare europeană - Pagina 7
Integrare europeană - Pagina 8
Integrare europeană - Pagina 9
Integrare europeană - Pagina 10
Integrare europeană - Pagina 11
Integrare europeană - Pagina 12
Integrare europeană - Pagina 13
Integrare europeană - Pagina 14
Integrare europeană - Pagina 15
Integrare europeană - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Integrare europeana.docx

Alții au mai descărcat și

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Evoluția conceptului drepturile omului

Drepturile individuale ale cetățenilor și cetățenia europeană sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în Tratatul...

Te-ar putea interesa și

Perspective de Integrare a Turismului Românesc în Plan European

CAPITOLUL I TURISMUL ÎN EUROPA – ORIENTARI SI TENDINTE 1.1. Factori de influenta în dezvoltarea turismului Turismul este influentat de o gama...

Uniunea Europeană

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte câteva din cele mai importante aspecte legate de aderarea României la Uniunea Europeană,...

Autonomia Locală și Integrarea Europeană

INTRODUCERE România îşi caută la început de mileniu, o nouă poziţie în cadrul sistemului internaţional. Ieşirea dintr-un regim de dictatură şi...

Competiția pentru Integrarea Europeană și Design-ul Instituțional

INTRODUCERE După cum sugerează şi titlul, lucrarea noastră abordează subiecte legate de integrarea europeană şi construcţia instituţională. Am...

Integrarea Economică Internațională și Formele ei de Manifestare

Introducere Actualitatea temei de cercetare. Fenomenele globalizării vieţii economico-politice şi sociale contemporane, creşterea gradului de...

Impactul Extinderii Uniunii Europene Asupra Procesului de Integrare Europeană

Cap. 1: Integrare Europeană Integrarea europeană reprezintă un proces gradual de schimbare pentru economia și societatea românească in ansamblu,...

Modelul European de Integrare

1. Modelul european de integrare Integrarea economică este un fenomen complex şi dinamic care vizează unificarea unor spaţii economice anterior...

Tendințe și evoluții ale sistemelor bancare și integrare europeană

Capitolul I Notiuni introductive Numerosi economisti occidentali sunt de parere ca rolul bancilor este unic sau special comparativ cu cel al altor...

Ai nevoie de altceva?