Libertatea de exprimare a cetățenilor români în contextul aderării la UE

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2737
Mărime: 21.91KB (arhivat)
Publicat de: Octav Petrache
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Importanta
  3. 3. Obiective
  4. 4. Rezultate
  5. 5. Impact
  6. 6. Metodologie
  7. 7. Plan de lucru
  8. 8. Riscuri
  9. 9. Resurse si buget
  10. 10. Bibliografie

Extras din proiect

1) Introducere

,,Libertatea de exprimare este dreptul fundamental al omului de a spune ce gandeste. Este un drept natural, ce tine de esenta fiintei umane, la fel ca dreptul la viata, la demnitate, fiind probabil si cel mai important drept pentru functionarea unei societati libere si democratice.

Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere (Art. 10.1. Conventia Europeana a Drepturilor Omului). Libertatea de exprimare nu este importanta numai ca drept in sine, ci si prin faptul ca este esentiala pentru respectarea altor drepturi fundamentale (acces la informatii, libertatea politica, libertatea religioasa, drepturile minoritatilor nationale, sexuale etc).

Buna guvernare a societatii si, implicit, dezvoltarea economica si sociala depind de existenta libertatii de exprimare. Aceasta din urma este un instrument esential al cetatenilor pentru a exercita controlul asupra puterii politice, permitand cetatenilor sa isi exprime preocuparile sau nemultumirile in fata autoritatilor.

Regimurile totalitare (comunismul, fascismul, nazismul, dictaturile religioase) s-au manifestat (si inca se mai manifesta in anumite tari) cel mai ostil fata de acest drept. Restrictiile impuse prin lege si prin abuzurile autoritatilor au vizat atat libertatea de exprimare politica (interzicerea partidelor de opozitie, restrangerea dreptului la asociere si la adunari publice, sanctionarea criticii guvernului), dar si alte manifestari ale libertatii de exprimare, cum ar fi cele culturale, artistice, sportive etc. In Romania de dinainte de 1989, dictatura regimului comunist nu avea ca tinta doar libertatile politice, dar si accesul la ceea ce considera a fi ,,produsele capitalismului decadent", de la produse vestimentare, la produse culturale (muzica, filme, carti etc), restrangand astfel posibilitatile de manifestare si dezvoltare personala ale indivizilor."

Astfel, in urma caderii regimului comunist in tara noastra, s-a dorit o schimbare majora: trecerea la statul democratic, iar solutia a constat in aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Printre conditiile aderarii se numara si criteriul politic, care presupune ca tara noastra sa realizeze stabilitatea institutiilor care garanteaza democratia, statul de drept, respectarea drepturilor omului, precum si protectia minoritatilor.

"In societatile democratice se apreciaza ca existenta libertatii de exprimare este fundamentala pentru functionarea statului de drept, acest lucru fiind tocmai ceea ce le deosebeste de statele nedemocratice.

Dezvoltarea democratica a unei societati presupune, prin ea insasi, pluralismul politic, deci si pluralismul ideilor si conceptiilor despre lume si viata, despre organizarea sociala, despre raporturile dintre membrii societatii. Ca fiinte sociale, oamenii au nevoie sa primeasca idei si informatii si sa-si exprime in orice forma propriile lor idei si conceptii. Aceasta este, in fond, ratiunea pentru care firul logic al reglementarilor tuturor textelor de lege, dupa promovarea drepturilor si libertatilor omului, garanteaza dreptul la libera exprimare."

2) Importanta

Este Uniunea Europeana "vinovata,, de implementarea principiilor democratice in Romania? In contextul prabusirii regimului totalitarist in Romania anului 1989, se dorea adoptarea unui regim democratic, bazat pe bine cunoscutele principii ale votului universal, egal, direct, secret, liber exprimat, pluripartidism, alegeri libere, autonomia asociationala, cetatenie cuprinzatoare si libertatea de exprimare, conform Constitutiei din 1991 prin care se realiza confirmarea noului sistem politic. Romania isi doreste astfel sa adere la Uniunea Europeana, structura economica si politica ce cuprinde state democratice. Depune candidatura in 1995, ii este aprobata in 1999, iar in anul 2000 incepe perioada de negociere. Una din conditiile principale cerute de UE, in contextul aderarii a fost democratizarea administrativa. Romania incepuse deja procesul de democratizare, dar avea nevoie de sprijinul Uniunii.

In acest proces de democratizare este inclusa si libertatea de exprimare, principiu important deoarece ,,presupune ca cetatenii Romaniei sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice (articolul 16.1), isi pot exprima gandurile, opiniile sau credintele fara amenintarea cenzurii (articolul 30.1,2) si au recunoscute drepturile de petitionare (articolul 47.1), de sesizare a Avocatului Poporului (articolele 55 si 56) si de solicitare, in caz de lezare intr-un drept propriu de catre o autoritate publica, ca dreptul pretins sa fie recunoscut, actul sa fie anulat si paguba reparata (articolul 48.1)(...). In fine, mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere, ele putandu-se organiza si desfasura numai in mod pasnic."

De asemenea, acest drept este important si deoarece ,,ofera grupurilor marginale, minoritare, defavorizate posibilitatea de a isi prezenta problemele, afirma nevoile, asteptarile din partea societatii. Egalitatea in exercitarea dreptului la libera exprimare asigura sau ar trebui sa asigure o voce egala in spatiul public fiecarui grup si individ din societate, inclusiv grupurilor marginalizate. Accesul la dezbaterea publica trebuie sa fie echitabil, pentru a preveni si combate marginalizarea sociala, ascunderea sub presul tacerii a problemelor grupurilor defavorizate si dominarea agendei publice de catre grupurile majoritare/care detin puterea (vocea dominanta in societate). Astfel, libera exprimare asigura ca avem nu numai un vot, dar si o voce in societatea democratica."

In literatura de specialitate, parerile sunt impartite in ceea ce priveste influenta Uniunii Europene asupra libertatii de exprimare in tara noastra. Deoarece, odata cu prabusirea regimului comunist, adoptarea noii constitutii din 1991 prevedea principii democratice- printre care si libertatea de exprimare - se considera ca Romania a inceput deja demersurile pentru ca acest principiu sa fie pus in practica. Pe de alta parte insa, este bine cunoscut faptul ca tara noastra nu avea sistemul si parghiile necesare implementarii principiior democratice ce erau trecute in constitutie, dat fiind regimul totalitarist sub care se aflase.

Dr. Dan Vataman, Presedinte al Societatii Romane pentru Promovarea Stiintei, Educatiei si Culturii si decan al Facultatii de Stiinte Economice, Juridice si Administrative - Universitatea de Stiinte si Arte ,,Gheorghe Cristea" - Bucuresti scoate in evidenta in articolul sau "Politica de extindere a Uniunii Europene:evolutie, tendinte si provocari" un aspect important ce combate opinia celor ce considera ca libertatea de exprimare a cetatenilor nu a fost influentata de aderarea la UE. Aici se observa ca exista aceasta problema in majoritatea tarilor ce doresc sa fie implicate in procesul de aderare, ca aceasta libertate este incalcata. Astfel, procesul de aderare la UE influenteaza semnificativ acest aspect, deoarece tarile canditate trebuie sa dovedeasca faptul ca acest principiu al democratiei este indeplinit.

Dr. Dan Vataman afirma ca " in majoritatea tarilor implicate in procesul de extindere, libertatea de exprimare si a mass-mediei, care este o parte integranta a oricarui sistem democratic, constituie un motiv de ingrijorare. Printre provocarile legate de libertatea de exprimare si mass-media se numara imixtiunile politice, care se manifesta si la nivelul sistemului juridic, presiunea economica, influentarea mass-mediei prin criminalitate si coruptie si protectia insuficienta a jurnalistilor impotriva hartuirii sau chiar a atacurilor violente. Intr-o serie de tari implicate in procesul de aderare, punerea in aplicare globala a legislatiei in domeniul mass-media nu este satisfacatoare. In consecinta, este esential ca tarile implicate in procesul de aderare sa garanteze deschiderea si pluralismul mass-mediei pentru ca jurnalismul sa aiba o abordare critica si independenta."

Astfel, tema proiectului consta in impactul aderarii la UE asupra libertatii de exprimare a cetatenilor din Romania.

Bibliografie

1) http://www.cyberhate-watch.ro/ce-este-libertatea-de-exprimare, accesat la data de 01.06.2016, ora 19:00

2) http://www.sferapoliticii.ro/sfera/155/art04-Stefanoaia.php, accesat la data de 02.06.2016, ora 13:00

3) Iancu, Diana-Camelia, Uniunea europeana si administratia publica, Polirom, 2010, p. 111

4) http://www.cyberhate-watch.ro/ce-este-libertatea-de-exprimare, accesat la data de 01.06.2016, ora 19:00

5) Vataman, Dan, "Politica de extindere a Uniunii europene: evolutie, tendinte si provocari", Revista Romana de Geopolitica si Relatii Internationale- Vol. III- Nr. 2, 2011, p. 59

Preview document

Libertatea de exprimare a cetățenilor români în contextul aderării la UE - Pagina 1
Libertatea de exprimare a cetățenilor români în contextul aderării la UE - Pagina 2
Libertatea de exprimare a cetățenilor români în contextul aderării la UE - Pagina 3
Libertatea de exprimare a cetățenilor români în contextul aderării la UE - Pagina 4
Libertatea de exprimare a cetățenilor români în contextul aderării la UE - Pagina 5
Libertatea de exprimare a cetățenilor români în contextul aderării la UE - Pagina 6
Libertatea de exprimare a cetățenilor români în contextul aderării la UE - Pagina 7
Libertatea de exprimare a cetățenilor români în contextul aderării la UE - Pagina 8
Libertatea de exprimare a cetățenilor români în contextul aderării la UE - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Libertatea de exprimare a cetatenilor romani in contextul aderarii la UE.doc

Alții au mai descărcat și

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Evoluția conceptului drepturile omului

Drepturile individuale ale cetățenilor și cetățenia europeană sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în Tratatul...

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană - administrație

INTRODUCERE Ideea de Europă unită, de unitate europeană, este de dată relativ recentă, cu toate că termenul „ Europa”, privit ca un concept...

Importanța valorilor liberale în cultura de azi

Sfasiat permanent intre nevoia de ordine si nevoia de specificitate, intre sistemele de reprezentare bazate pe diferenta si obligatia de a norma...

Drept Administrativ

Apariţia ştiinţei administraţiei este strâns legată de dezvoltarea amplă a activităţii administrative în societatea contemporană, la nivel public...

Sociologia Religiei

Noţiuni Generale de Sociologie Întrebările Sociologiei Care este obiectul cercetărilor sociologice? Wright Mills (1916 - 1962), preciza...

Ai nevoie de altceva?