Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 30 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Administratie Publica

Cuprins

Hartă Memorialul Ipotești - Centrul Cultural de Studii Mihai Eminescu
Scurt istoric
Prezentare
Investiții
Lacul cu nuferi
Chestionar

Extras din document

2.Scurt Istoric

Înființat în anul 1992, Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii Mihai Eminescu realiza dezideratul multor cărturari ce și-au legat numele de satul copilăriei lui Eminescu, anume înglobarea tradiționalei activități muzeale într-un amplu proiect cultural, focalizat pe cercetarea biografiei și operei eminesciene și deschis oricăror manifestări de valoare din diverse domenii ale expresiei artistice.

În 1924, casa copilăriei lui Eminescu nelocuită ani de zile, ajunsese o ruină. În 1940 este inaugurat la Ipotești primul muzeu memorial, înființat în casa reconstruită în 1934 pe același loc. Întrucât nu respecta structura originalului, casa-muzeu este dărâmată, iar în 1979 se inaugurează o alta, reconstruită pe vechea fundație a casei Eminoviceștilor.

Începând cu anul 2000, finisajul exterior și interior al casei, mobilierul expus - parte original, parte provenind din a doua jumătate a secolului al XIX-lea - reînvie atmosfera celor treizeci de ani (1848-1878) în care familia poetului a locuit la Ipotești, în casa construită de căminar odată cu mutarea definitivă la moșia din sat.

În curtea Casei Memoriale se află o bisericuță de familie datând din anii 1960.

Lăcașul de cult adăpostește obiecte valoroase cum ar fi cristelnița în care a fost botezat Eminescu, mucarnița din argint cu care se tăiau lumânările și o linguriță de argint cu monograma poetului, cu care, de altfel, a fost împărtășit. Icoanele și catapeteasma sunt, de asemenea, originale. Între anii 1999-2004, bisericuța familiei Eminovici a fost consolidată și restaurată.

3.Prezentare

Casa memorială și bisericuța sunt obiective incluse pe lista monumentelor istorice. Acestea, împreună cu bustul poetului amplasat în curtea casei, fac parte în prezent, dintr-un ansamblu gestionat de Memorialul Ipotești — Centrul de Studii Mihai Eminescu, o instituție publică subordonată Consiliului Județean care deține, în complexul său, și pensiunea Floare Albastră, un ansamblu de spații de cazare în vile de lemn dotate la standarde moderne.

Fisiere in arhiva (1):

  • Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu.pptx

Alte informatii

Proiect DAP - seminar