Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4968
Mărime: 37.04KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea și menținerea sănătății mintale - scopul său principal - se obțin luând în considerare diverși factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialități medicale. Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber. Asemenea tulburări sunt cauzate de interacțiunea unor factori complexi, biologici, sociali și spirituali, care nu pot fi totdeauna puși în evidență cu siguranță. Sarcina psihiatriei este să clarifice rolul acestor diverși factori și influența lor asupra manifestărilor din cursul bolilor mintale. Noțiunea de „boală mintală” trebuie să intre în orbita biologiei și medicinei. Psihiatrul frencez Henry Ey (1900-1977) definea psihiatria drept „ramură a medicinei care are ca obiect patologia vieții de relație la nivelul asigurării autonomiei și adaptării omului în condițiile propriei existențe.”

Eficientizarea activității spitalului și raționalizarea serviciilor medicale reprezintă un efort comun pentru viitorul semenilor cu probleme mintale și o investiție în avantajul populației cu deficiențe psiho-sociale. Intersul internațional față de îngrijirea și reinserția socială a pacienților cu probleme psihiatrice implică acordarea unei atenții speciale acestei categorii, iar obiectivul principal al proiectului este clarificarea punctelor principale privitoare la viziunea asupra pacientului, întrebuințată spre ducerea la bun sfârșit a tuturor etapelor propuse.

În societate oamenii își formează cele mai ciudate idei despre pacienții cu tulburări de funcționare. Deseori aceste idei sunt prejudecăți care se bazează mai cu seamă pe lipsa de cunoaștere a problemelor. Totuși aceste idei și prejudecăți sunt în mare parte hotărâtoare asupra modului nostru de comportament și gândire față de acești oameni.

Avem deseori tendința de a califica pe cineva drept „nebun”, sau „anormal”, imediat ce comportamentul său diferă de propriul nostru șablon. Prin aceasta nu facem altceva dacât să îl îndepărtăm de noi, creând de fapt o imagine falsă a realității, denumită prejudecată.

Izolarea acestor oameni se petrecea atât la figurat cât și la propriu, prin faptul că ei erau îndepărtați din mijlocul societății și închiși în instituții psihiatrice. Pe viitor va fi necesar ca tratamentul și atenția acordată persoanelor cu tulburări psihice să ducă la o evoluție semnificativă, prin implicarea unor factori cu rol important în acest proces: centre de sănătate mintală, programe tv, presă, factori politici, ONG-uri, familii, etc. Este clar că în cadrul funcționării globale umane se pot distinge diferite aspecte și că acestea se influențează reciproc. Culegerea de informații de la pacienți se face deci prin prisma relației reciproce dintre aceste aspecte.

Totalitatea funcționării umane este concretizată în cadrul unității noastre în diversele viziuni asupra îngrijirii medicale, prin alcătuirea unei însumări a nevoilor de îngrijire a unui om.

Proiectul nostru este alcătuit ca fiind o soluție de acordare a atenției și îngrijirilor acestei categorii de pacienți sub cea mai potrivită formă, spre alinierea la standardele internaționale.

Spitalul de Psihiatrie Gătaia:

Spitalul de Psihiatrie din localitatea Gătaia, județul Timiș, deservește predominant populația județului pe teritoriul căruia se află ( 60% din activitate), dar și a județelor învecinate ( aproximativ 30%), precum și alte județe - 10%.

Zona de amplasament este o zonă cu morbiditate psihiatrică crescută, în care consangvinitatea, chiar dacă de gradul II sau III, mai constituie un obicei practicat din motive economice.

Populația din județul învecinat are o slabă acoperire psihiatrică și posibilități de comunicare deficitare.

Spitalul de Psihiatrie Gătaia-Timiș este un spital pavilionar de monospecialitate (psihiatrie), situat la jumătatea distanței dintre două reședinte de județ, Timișoara și Reșița (cca 50 km față de ambele), la granița dintre cele două județe, într-o pădure de salcâmi situată la cca 0,5 km în afara orașului de amplasament. Este în subordonarea Ministerului Sănătății.

Spitalul are un total de 445 de paturi, distribuite în 5 secții clinice. În cadrul fiecărei secții funcționează un compartiment de psihiatrie - acuți de 24 de paturi, restul fiind psihiatrie - Cronici.

Compartimentele paraclinice sunt reprezentate de: Compartimentul de psihologie și asistență socială, Sală de sport, Compartiment ergoterapie, Laborator analize medicale, Laborator radiologie-imagistică (nefuncțional datorită lipsei de dotare și de personal), Compartiment de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale, Farmacie, Birou internări, Compartiment evaluare și statistică medicală, Servicii administrative (contabilitate, RUNOS, achiziții, întreținere, bloc alimentar, spălătorie).

Resursele umane cu care unitatea funcționează, acoperă un procent de 60% din personalul necesar conform normativelor medii ale Ministerului Sănătății.

Personalul medical este format din 11 medici psihiatri, 1 medic medicină internă, 1 medic laborator, 5 psihologi, 1 asistent social, 50 asistenți medicali, 7 registratori medicali, 1 statistician; 3 instructori ergoterapie, personal auxiliar-94; TESA-17, muncitori-45.

Spitalul de Psihiatrie Gătaia este o instituție publică cu personalitate juridică, înființat pe baza Deciziei nr. 1327/24.10.1966 a Comitetului executiv al Sfatului Popular al Regiunii Banat.

Preview document

Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 1
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 2
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 3
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 4
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 5
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 6
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 7
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 8
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 9
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 10
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 11
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 12
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 13
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 14
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 15
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 16
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 17
Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activităților de ergoterapie - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Optimizarea costurilor prin dezvoltarea activitatilor de ergoterapie.doc

Alții au mai descărcat și

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Evoluția conceptului drepturile omului

Drepturile individuale ale cetățenilor și cetățenia europeană sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în Tratatul...

Ai nevoie de altceva?