Parteneriatul public privat

Proiect
10/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 15416
Mărime: 219.13KB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: CPM

Cuprins

  1. Capitolul 1: Generalitặți ale parteneriatului public-privat:
  2. 1.1. Istoria parteneriatului public-privat ...5
  3. 1.2. Definiții și caracteristici ale conceptului de parteneriat public-privat ...7
  4. 1.3 Avantajele și dezavantajele parteneriatului public privat .10
  5. 1.3.1. Avantajele sistemului de PPP ..11
  6. 1.3.2. Dezavantaje sistemului de PPP 12
  7. 1.4. Probleme apặrute în practicarea parteneriatului public-privat ...13
  8. 1.4.1. Calitatea produsului .14
  9. 1.4.2. Procesul de performanțặ ..16
  10. Capitolul 2: Importanța administrației publice și rolul acesteia în sprijinirea inițiativelor private
  11. 2.1 Rolul instituțiilor publice în inovație ..18
  12. 2.1.1 Rolul Guvernului în inovație ..18
  13. 2.1.2.Rolul Instituților publice de cercetare .20
  14. 2.2. Forme ale parteneriatului public privat ..22
  15. 2.3.. Condiții de parteneriat în Romania ...25
  16. 2.3.1. Cadru legal .26
  17. Capitolul 3 : Studiu de cercetare comparat privind gradul de satisfacție al cetățenilor față de serviciul de parcări din municipiul Cluj-Napoca
  18. 3.1. Prezentarea problemei ..29
  19. 3.2. Prezentarea serviciului public pentru administrarea parcărilor ...31
  20. 3.3. Scopul și obiectivele cercetării ..34
  21. 3.4. Metodologia cercetării ...34
  22. 3.5. Analiza și interpretarea datelor ..35
  23. Capitolul 4: Concluzii și recomandặri ..52
  24. Anexe
  25. Bibliografie

Extras din proiect

Punctul de plecare în realizarea acestei lucrări l-a reprezentat convingerea mea personală cum că noțiunile teoretice, odată transpuse în practică, constituie o modalitate mult mai eficientă de a-ți însuși anumite cunoștințe dintr-un anumit domeniu. Această lucrare își propune să realizeze o cercetare privind fenomenul de parteneriat public privat, respectiv studierea impactului și a principalelor beneficii pe care acesta îl genereazặ atât asupra comunitặților cât și asupra actorilor implicați într-un parteneriat.

Datoritặ faptului cặ cele mai multe societặți nu dispun de o capacitate instituționalặ necesarặ pentru a face fațặ necesitặților sociale, iar administrația publică, supusă presiunilor de a rezolva o multitudine de probleme de natură socială este în căutarea unor surse suplimentare, implicarea diferitor sectoare, stabilirea relațiilor de colaborare și crearea diferitor forme de parteneriate prin participarea organizațiilor private la furnizarea de servicii sociale finanțate din resurse publice, poate oferi o soluție salvatoare, în condițiile în care nici administrația centrală, nici cea locală nu au capacitatea suficientă de a furniza aceste servicii. Acest model urmat de multe guverne a condus la restrângerea responsabilității statului, de la furnizarea și finanțarea serviciilor sociale publice, exclusiv la finanțarea acestor servicii, creând astfel un spațiu atractiv pentru instituțiile societății civile, pentru organizații private sau nonprofit.

Schimbặrile economice și politice, de-a lungul ultimului deceniu au stimulat apariția unui mediu propice pentru formarea și menținerea unor parteneriate între sectorul public și cel privat. Multe state și comunitặți au realizat cặ dezvoltarea unor parteneriatele lặrgeste gama de colabolatori, incluzând guvernul, mediul de afaceri, furnizorii de servicii , ameliorând și extinzând în același timp serviciile pentru copii, tineri și familii. Autoritặțile au început sặ acorde din ce în ce o mai mare atenție problemelor de dezvoltare localặ și comunitarặ , încercând sặ utilizeze resursele disponibile în rezolvarea unui numặr cât mai mare de probleme, însặ datoritặ faptului cặ resursele de care dispun sunt de cele mai multe ori limitate, autoritặțile și-au îndreaptat atenția spre atragerea unor investitori privați, în vederea realizặrii unui parteneriat care sặ se concretizeze în rezolvarea necesitặților cetặțenilor.

Am ales acesta temă spre prezentare fiind una de actualitate și care merită a fi cercetată. Astfel, parteneriatul public privat reprezentând un fenomen foarte complex si deosebit de controversat, studiat de o categorie largặ de autori, mi-a stârnit interesul și curiozitatea să îl studiez, dar mai ales să încerc să fac o cercetare pentru a întelege și mai bine atitudinea actorilor implicați în parteneriat precum și impactul pe care aceastặ coaliție il genereazặ asupra cetặțenilor.

În lucrare imi propun sặ prezint câteva probleme punctuale legate de conceptul de parteneriat public privat si anume: caracteristicile PPP, oportunitặțile de dezvoltarea a acestor forme de cooperare, risurile existente în procesul de implementare a parteneriatelor publice private eficiente precum și chestiuni legate de rolul administrației publice în stimularea sectorului privat.

Astfel, primul Capitol “Generalitặți ale parteneriatului public-privat” are menirea de a explica în sens mai larg conceptul de parteneriat public privat, de a prezenta principalele caracteristici, avantajele și dezavantajele ale acestor forme de cooperare, precum și principalele proobleme care pot apặrea în practica funcționặrii unui parteneriat public privat.

Capitolul II- “Importanța administrației publice și rolul acesteia în sprijinirea inițiativelor private , prezintặ formele parteneriatelor public private și totodata analizezặ rolul statului în încurajarea și stimularea sectorului privat pentru participarea la rezolvarea problemelor cu care se confruntặ societatea, prin realizarea de parteneriate publice private.

Capitolul III- “ Studiu de cercetare comparat privind gradul de satisfacție al cetățenilor față de serviciul de parcări din municipiul Cluj-Napoca” analizeazặ dacă mulțumirea față de acest serviciu depinde de mulțumirea față de calitatea acestuia asigurată de partenerul public-privat și gradul de mulțumire al cetățenilor față de serviciul public de administrare a parcărilor în prezent, comparativ cu anii precedenți.

Lucrarea de fațặ își propune sặ analizeze unele aspecte importante în ceea ce privește noțiunea de parteneriat public-privat și anume :

1. Care sunt avantajele și dezavantajele unui parteneriat public-privat?

2. Cat de des este utilizat parteneriatul public privat ?

3. Care este gradul de implicare al actorilor în cadrul parteneriatului ?

Capitolul 1: Generalitặți ale parteneriatului public-privat

Parteneriatul public-privat a dobândit în timp o importanțặ majorặ la nivel mondial, generând benecifii atât pentru sectorul public cât și pentru cel privat, prin soluționarea unor probleme complexe. Chiar dacặ avantajele unui parteneriat public-privat sunt evidente, este foarte dificil pentru mulți dintre noi sặ înțelegem complexitatea acestei noțiuni. Acest capitol are menirea de a explica în sens mai larg conceptul de parteneriat public privat, de a prezenta principalele caracteristici ale acestuia precum și problemele care apar în practica funcționặrii unui parteneriat public privat.

1.1. Istoria parteneriatului public-privat

Sistemele de parteneriat public privat au cea mai lungặ tradiție în SUA. În anii 1950 și 1960, PPP au fost reglementate de guvernul federal ca un instrument pentru stimularea investițiilor private în infrastructura ora șului și dezvoltarea economiei regionale. De-a lungul anilor 1980, PPP a devenit un instrument al mișcặrilor de privatizare, furnizorii privați asumându-și capacitatea de a produce bunuri si servici de bunặ calitate la costuri mai mici, reducând astfel în mod semnificativ sarcinile și responsabilitặțile guvernului.

În 1980, parteneriatul public privat era vặzut drept o modalitate de soluționare a șomajului în zonele urbane aflate în declin industrial, extinzându-se ulterior și în alte domenii, inclusiv pentru lucrặri în infrastructurặ, fiind astfel preluat și de alte țặri. Sistemul a fost reglementat prin Legea Publicặ “Job Training Partenership Act“ care a intrat în vogoare în 1 octombrie 1983, lege care reglementa colaborarea între autoritặți și sectorul de afaceri pentru furnizarea de servicii de formare profesionalặ în folosul adulților, tinerilor dezavantajați economic, muncitorilor șomeri precum și altor persoane care întâmpinặ dificultặți la angajare.

PPP cunoaște o lungặ tradiție de asemenea în Franța prin colaborarea între autoritặți și sectorul privat în privința concesionặrii bunurilor publice, încặ de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, perioadặ în care se formeazặ doctrina francezặ a serviciilor publice.

Bibliografie

1) Mirjam Bult-Spiering and Geert Dewulf, “Strategic Issues in public-private in partnerships, an international perspective”, Blackwell, 2006

2) Voinea Ana, “Prestarea serviciilor publice prin agenti privați”, București: Editura All Beck, Studii Juridice, 2003

3) Albert N. Link, “Public/Private Partnerships Innovation Strategies and Policy Alternatives”, Springer, 2006

4) Edward Elgar, “Public Privar Partnerships, The Worldwide Revolution in Infrastructure Provision and Project Finance”, Cheltenham, U.K. Northamptom, USA

5) Rosalyn, Benjamin Darling , “The Partnership Model in Human Services Sociological Foundations and Practices” Kluwer Academic Publisher, New York.

6) Pieter Glasbergen, Frank Biermann, Arthur P.J. Mol, Edward Elgar, “Partnerships, Governance and Sustainable Development", U.S.A. , 2007.

7) VickyWhite and John Harris, “Developing Good Practice in Community Care Partnership and Participation”, Jessica Kingsley Publisher, London and New York.

8) Anthony Douglas, “ Partnership Working”, Routledge, New York and London, 2009

9) Ioan Vida “Puterea executivă și Administrația Public”, București, 1999

10) Comisia Europena, “Noua perioada de programare 2007-2013, Orientari privind metodologia de realizare a analizei costuri beneficii”, document de lucru nr: 4, 08/2006

11) Sursặ Revista Finanțe, “Provocặrile viitorului, articolul: Folosirea acțiunilor în cadrul proiectelor PPP”, pag. 62-63, anul VI, nr. 6/2007.

Bibliografie/site-uri de Internet recomandate:

1) http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/guides/ppp_en.pdf, accesat la data de 12.02.2010

2) http://www.egd.ase.md/management_social/files/Parteneriatul%20public%20privat%20ghid%20practic%20pt%20CJ.pdf, accesat la data de 14.02.2010

3) http://www.avocat-achizitii.com/parteneriat-public-privat/, accesat la data de 20.03.2010

4) http://www.primariacj.ro/docs/23%20iunie_Raport%20de%20activitate%202004-2006.pdf, accesat la data de 10.06.2010

5) http://www.primariacj.ro/docs/raport%20primar/Raport%20la%206%20luni%20de%20mandat%20al%20primarului%20Sorin%20Apostu.pdf, accesat la data de 10.06.2010

6) http://www.primariacj.ro/HCL%5C2009-258.aspx, accesat la data de 12.06.2010

7) http://www.saptamana.ro/administratie/stiri-locale/674-taxele-de-parcare-in-cluj-au-fost-modificate, accesat la data de 12.06.2010

8) http://www.mediafax.ro/social/clinica-privata-chirurgicala-de-11-milioane-de-euro-inaugurata-la-cluj-1059833, accesat la data de 14.06.2010

Preview document

Parteneriatul public privat - Pagina 1
Parteneriatul public privat - Pagina 2
Parteneriatul public privat - Pagina 3
Parteneriatul public privat - Pagina 4
Parteneriatul public privat - Pagina 5
Parteneriatul public privat - Pagina 6
Parteneriatul public privat - Pagina 7
Parteneriatul public privat - Pagina 8
Parteneriatul public privat - Pagina 9
Parteneriatul public privat - Pagina 10
Parteneriatul public privat - Pagina 11
Parteneriatul public privat - Pagina 12
Parteneriatul public privat - Pagina 13
Parteneriatul public privat - Pagina 14
Parteneriatul public privat - Pagina 15
Parteneriatul public privat - Pagina 16
Parteneriatul public privat - Pagina 17
Parteneriatul public privat - Pagina 18
Parteneriatul public privat - Pagina 19
Parteneriatul public privat - Pagina 20
Parteneriatul public privat - Pagina 21
Parteneriatul public privat - Pagina 22
Parteneriatul public privat - Pagina 23
Parteneriatul public privat - Pagina 24
Parteneriatul public privat - Pagina 25
Parteneriatul public privat - Pagina 26
Parteneriatul public privat - Pagina 27
Parteneriatul public privat - Pagina 28
Parteneriatul public privat - Pagina 29
Parteneriatul public privat - Pagina 30
Parteneriatul public privat - Pagina 31
Parteneriatul public privat - Pagina 32
Parteneriatul public privat - Pagina 33
Parteneriatul public privat - Pagina 34
Parteneriatul public privat - Pagina 35
Parteneriatul public privat - Pagina 36
Parteneriatul public privat - Pagina 37
Parteneriatul public privat - Pagina 38
Parteneriatul public privat - Pagina 39
Parteneriatul public privat - Pagina 40
Parteneriatul public privat - Pagina 41
Parteneriatul public privat - Pagina 42
Parteneriatul public privat - Pagina 43
Parteneriatul public privat - Pagina 44
Parteneriatul public privat - Pagina 45
Parteneriatul public privat - Pagina 46
Parteneriatul public privat - Pagina 47
Parteneriatul public privat - Pagina 48
Parteneriatul public privat - Pagina 49
Parteneriatul public privat - Pagina 50
Parteneriatul public privat - Pagina 51
Parteneriatul public privat - Pagina 52
Parteneriatul public privat - Pagina 53
Parteneriatul public privat - Pagina 54
Parteneriatul public privat - Pagina 55
Parteneriatul public privat - Pagina 56
Parteneriatul public privat - Pagina 57
Parteneriatul public privat - Pagina 58
Parteneriatul public privat - Pagina 59
Parteneriatul public privat - Pagina 60
Parteneriatul public privat - Pagina 61
Parteneriatul public privat - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Parteneriatul public privat.doc

Alții au mai descărcat și

E-comunicarea în administrația publică

INTRODUCERE Fiecare țară europeană a început procesul de modernizare a sistemului public prin digitalizarea relației dintre stat, mediu de afaceri...

Sector public și sector privat în România

Introducere Realitatea ultimilor ani ne prezintă fenomenul orientării teoretice și practice spre privatizare. Aceasta s-a propus și s-a realizat...

Modalități de perfecționare a sistemului motivațional în cadrul instituțiilor publice

Introducere Actualmente, putem observa că majoritatea instituțiilor publice s-au bazat pe profit și expansiune, indiferent de urmări. Însă pentru...

Comunicarea în administrația publică

Tema 1 Capitolul I. Stabilirea temei de cercetare I.1Tema cercetării de față o reprezintă comunicarea în administrația publică. Comunicarea este...

Cheltuielile publice pentru protecția șomerilor și implicațiile lor

CAPITOLUL 1 Conținutul și necesitatea cheltuielilor publice pentru protecția șomerilor 1.1 Premise ale implicării statului în protecția șomerilor...

Servicii publice electronice în România

Capitolul I. Guvernarea electronică Noțiuni generale Pentru a înțelege mai bine cum funcționează serviciile publice electronice și la ce se...

Tendințe de modernizare a administrației publice din România

1. Noțiuni introductive în administrația publică 1.1 Concepte si definiții Administrația publică a apărut mai înainte de toate, atunci când doi...

Relații cu publicul

1. Relatiile Publice. Notiuni Generale Domeniul relatiilor publice este foarte important la nivelul institutiilor publice pentru ca ofera...

Te-ar putea interesa și

Metode de Implementare a Proiectelor de Servicii Publice - Parteneriatul Public-Privat

Introducere În ultima vreme, în România se constată o creştere tot mai mare a interesului pentru cooperarea dintre sectorul public şi cel privat,...

Parteneriat Public Privat

1. Conceptul de dezvoltare comunitara Dezvoltarea locala este un proces de diversificare si de dezvoltare a activitatilor economice si sociale la...

Parteneriatul Public Privat și Privatizarea

Parteneriatul public privat şi privatizarea Relaţia dintre administraţia publică şi mediul de afaceri Încă de la apariţia statelor şi a...

Parteneriatul Public Privat

Cap 1. Parteneriatele public private, delimitare conceptualã Administraţia publică reprezintă un instrument statului folosit în “scopul...

Parteneriatul public-privat în dezvoltarea economiei locale

1. Introducere In România primele structuri de parteneriat public-privat (PPP) s-au format ad-hoc la nivel national inca de la jumatatea anilor...

Importanța parteneriatului public-privat

Introducere Asigurarea unor servicii cost eficiente in arii din ce in ce mai extinse in baza unor bugete limitate este o mare provocare pentru...

Parteneriatul public-privat în domeniul protecției consumatorilor, pe exemplul României - stadiul și tendințe

Introducere În ultima vreme, în România se constată o creştere tot mai mare a interesului pentru cooperarea dintre sectorul public şi cel privat,...

Parteneriatul Public-Privat

INTRODUCERE Definiţie: Parteneriatul public-privat (PPP) ↔ reprezintă asocierea sub diverse forme între sectorul public şi cel privat cu scopul...

Ai nevoie de altceva?