Politici publice - agricultură

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 6436
Mărime: 293.15KB (arhivat)
Publicat de: Giulia C.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asist. Univ. Dr. Nastacă Corina Cristiana

Cuprins

  1. Prezentarea domeniului de elaborare a politicilor publice .. pag 3-11
  2. Analiza diagnostic a domeniului .. pag 12
  3. Filtrarea și descrierea problemelor de politici publice rezultate în urma filtrării
  4. - A. Filtrarea problemelor de politici publice .pag 12-13
  5. - B. Descrierea celor trei probleme de politică publică ..pag 13-15
  6. Prioritizarea problemelor ..pag 16-17
  7. Completarea formularului de propunere de politică publică pag 18-20
  8. Bibliografie ...pag 21-22

Extras din proiect

I. Prezentarea domeniului de elaborare a politicilor publice:

Agricultura reprezintă știința și arta cultivării plantelor si a creșterii animalelor. Este una dintre cele mai vechi ocupații ale omenirii, fiind intrinsec legat de viața sedentară Datorită agriculturii, s a produs o creștere in ascensiunea civilizației umane sedentare, creându-se astfel surplusuri alimentare ce au permis populației să trăiască în orașe. Istoria agriculturii a început în urmă cu cel puțin 105.00 de ani, când oamenii nomazi au adunat boabe sălbatice și au început să le planteze, devenind astfel cultivatori de plante. De asemenea s-au axat pe vânătoare și pescuit. Continua sa îmbunătățire a fost unul din factorii esențiali ai progresului generalizat. Astăzi există oameni de știință îngust specializați, inventatori, biologi moleculari, biochimiști, ingineri mecanici, etc., a căror preocupare este îmbunătățirea productivității și eficienței metodelor de cultivare a plantelor și de creștere a animalelor și a folosirii resurselor existente.

Agricultura industrială bazată pe monocultură pe scară largă, în secolul XX, a ajuns să domine producția agricolă, deși aproximativ 2 miliarde de oameni încă depindeau de agricultura de subzistență până în prima douăzeci.

Creșterea plantelor, produsele agrochimice, cum ar fi pesticidele și îngrășămintele, agronomía modernă, precum și evoluțiile tehnologice au crescut randamentele, dar au provocat în același timp daune ecologice

Creșterea selectivă și practicile moderne în creșterea animalelor au sporit producția de carne, dar au ridicat îngrijorări cu privire la bunăstarea animalelor și la daunele aduse mediului.

În domeniul agriculturii se regăsesc anumite științe și ocupații distinte:

- Acvacultura: se ocupă cu creșterea plantelor și a animalelor care trăiesc în apă, în special în mări și oceane. Interesul manifestat pentru produsele din pește, este foarte mare, iar cererea depășește cu mult capacitatea actuală de producție.

Statisticile arată că producția anuală de pește în ape dulci, este de aproximativ 7500 de tone, din care o mare parte este reprezentată de două specii: este vorba despre crap si păstrăv. Pe de altă parte, cererea de carne de crap a ajuns la 4.000 tone pe an, în contextul în care producția internă nu acoperă decât jumătate din această cantitate. În cazul păstrăvului, producția este de 2.000 tone pe an, pe când consumul de păstrăv a depășit deja 4.500 tone/an. În România, cifra de afaceri totală a sectorului piscicol se ridică la numai 30-40 milioane de euro, la care ar trebui adaugată și piața neagră, care reprezintă circa 25-30 la sută din total. Consumul anual de pește în România se cifrează la numai 5,5 kilograme/locuitor (de 10 ori mai mică decât cel din țările Uniunii Europene) în vreme ce în țările UE consumul de pește este, în medie, de 20 kilograme pe locuitor pe an, cei mai mari consumatori fiind Portugalia și Spania cu 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.. Posibilități neexploatate în piscicultură: Deși este incă o piață destul de mică, România are un potențial real de creștere în acest sector Cu ajutorul fondurilor europene care vor veni pe pescuit, în următorii ani se va ajunge la cel putin jumătate din consumul mediu de pește din UE, adică la 10 kilograme pe locuitor. În prezent, România asigură din producția proprie doar 25%-30% din consumul total de pește, care se ridică la 90.000 de tone. România este una dintre primele opt state europene în funcție de consumul anual de pește și ar putea exporta anumite specii, care nu au căutare pe piața locală, dar sunt dorite de alte state. Problema este că Uniunea Europeană ar putea interzice livrarea de pește din Romania către statele membre ale Uniunii, dacă aceasta nu îndeplinește anumite condiții. Astfel, dacă peștele conține un nivel ridicat din anumite chimicale, peste nivelul acceptat de UE, se vor lua măsuri de stopare a circulației acestuia, pentru protejarea consumatorului european. În ultimii 17 ani, exporturile de pește de pe piața românească s-au diminuat considerabil, în acest moment balanța comercială fiind negativă. Cauza principală: gama de produse redusă de pe piață. Un handicap major pentru producătorii autohtoni, care încep afaceri piscicole în țară și încearcă intrarea pe piețele vestice, îl reprezintă condițiile de producție, care nu se ridică la nivelul de tehnologizare al concurenților din UE.

- Agrofitotehnia: domeniu ce se ocupă de cultura plantelor de câmp, a plantelor furajere și a plantelor tehnice.

- Apicultura: domeniu care se ocupă cu creșterea albinelor pentru obținerea de miere. Apicultura, ca ramură a agriculturii este o activitate benefică prin faptul că albinele au o contribuție importantă la creșterea recoltelor prin polenizare.

În anul 2011, producția de miere din România a fost de 21.000 de tone (26.000 de tone conform unei alte estimări), în timp ce producția de polen s-a ridicat la 50-60 de tone, iar cea de propolis - la 25-30 de tone.

Din totalul producției, peste 60% a fost exportată în țări precum Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, Austria, dar și SUA, Canada, Japonia sau China. În 2009, România a exportat 10.654 de tone de miere și a importat 515 tone. În anul 2011, România a ocupat locul 10 la nivel mondial la exporturile de miere.

Dacă în 2000 România producea șase tone de miere, în 2011 s-au produs 3.800 de tone, care s-au exportat în proporție de 80% în Franța și Germania.

Bibliografie

1. Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,. Date Generale Despre Agricultura României, 2015.

2. "Agricultura - Ministerul Agriculturii Si Dezvoltarii Rurale". Madr.Ro, 2016. http://www.madr.ro/agricultura.html.

3. "Agriculture And The Environment: Introduction - Agriculture And Rural Development".Ec.Europa.Eu, 2016. http://ec.europa.eu/agriculture/envir/index_en.htm

4. "Dezvoltare Rurală 2014-2020 - Agricultură Și Dezvoltare Rurală". Ec.Europa.Eu, 2016. http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_ro.htm.

5. Cristea, Romulus. "Cât Costă Și Cum Se Alege Un Sistem De Irigare Eficient". Agrointel.Ro, 2013. http://agrointel.ro/12758/cum-se-alege-un-sistem-de-irigare-eficient/.

6. ”Program național din 26 octombrie 2016 de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România”, Portal Legislativ, 2016. PROGRAM (A) 26/10/2016 - Portal Legislativ (just.ro)

7. ”Agricultura”, BASF Agricultural Solutiona România, 2020. Lipsa forței de muncă din agricultură, o problemă tot mai acută acum. Creșterea salariilor, singura soluție reală - BASF Agricultural Solutions România

8. ”Porcine, Madr.ro, 2021. Porcine - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (madr.ro)

9. ”Bovine”, Madr.ro, 2021. Bovine - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (madr.ro)

10. ”Ovine și caprine”, Madr.ro, 2021. Ovine si caprine - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (madr.ro)

11. ”Agricultură ecologică”, Madr.ro, 2021. Agricultura ecologica - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (madr.ro)

12. Bogdan Patrut, ”Agricultura României”, Revista Edu Soft, 2017. Agricultura României - Revista EduSoft

13. Conspecte Team, ”Funcțiile agriculturii”, ConspecteCom, 2017. Funcțiile agriculturii (conspecte.com)

14. Program_de_guvernare_2020_2024-guv-catu.pdf (madr.ro)

15. ”Lipsa forței de muncă impune ca soluție importul de lucrător din afara UE”, agricultura.top, 2019. Lipsa fortei de munca impune ca solutie importul de lucratori din afara UE - agricultura.top

16. ”Lipsa forței de muncă, molima destructivă a sectorului agricol”, Daniel Buda, 2021. Lipsa forței de muncă, molima distructivă a sectorului agricol! | Daniel Buda - Europarlamentar

17. ”Speranțe pentru agricultura românească. Numărul fermierilor tineri din România a crescut cu 15%”, EpicNews, 2021. Speranțe pentru agricultura românescă. Numărul fermierilor tineri din România a crescut cu 15%| EpicNews

18. ”De ce tinerii fermieri un prind rădăcini în agricultura româniei”, Realitatea financiară, 2018. Spre coada Europei. Fermierii tineri, o raritate în agricultura României (realitateafinanciara.net)

Preview document

Politici publice - agricultură - Pagina 1
Politici publice - agricultură - Pagina 2
Politici publice - agricultură - Pagina 3
Politici publice - agricultură - Pagina 4
Politici publice - agricultură - Pagina 5
Politici publice - agricultură - Pagina 6
Politici publice - agricultură - Pagina 7
Politici publice - agricultură - Pagina 8
Politici publice - agricultură - Pagina 9
Politici publice - agricultură - Pagina 10
Politici publice - agricultură - Pagina 11
Politici publice - agricultură - Pagina 12
Politici publice - agricultură - Pagina 13
Politici publice - agricultură - Pagina 14
Politici publice - agricultură - Pagina 15
Politici publice - agricultură - Pagina 16
Politici publice - agricultură - Pagina 17
Politici publice - agricultură - Pagina 18
Politici publice - agricultură - Pagina 19
Politici publice - agricultură - Pagina 20
Politici publice - agricultură - Pagina 21
Politici publice - agricultură - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Politici publice - agricultura.docx

Alții au mai descărcat și

Politici publice și guvernanța europeană

Introducere De peste două decenii, se manifestă o preocupare constantă pentru reformarea sectorului public. În acest sens, au fost create o...

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Te-ar putea interesa și

Structura Organizatorică a Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Teleorman

INTRODUCERE Am ales tema” Structura Organizatorică a Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală “ deoarece aceasta activitate are importanţa...

Contabilitatea Instituțiilor Publice

CAPITOLUL I INSTITUŢIILE PUBLICE I.1. Definirea instituţiilor publice O primă modalitate de definire a instituţiilor publice o prezintă Legea...

Franța - comerț internațional

CAP I. FRANTA- prezentare generala Franta- oficial Republica Franceza (République française)- este o tara localizata in Europa de Vest, cu cateva...

Analiza Cheltuielilor Publice în România

1. Cheltuielile publice – concept si trasaturi Conceptul de cheltuieli publice este indisolubil legat de conceptul de sector public, care poate fi...

Sudiu comparativ privind bugetul UE și bugetul României

INTRODUCERE Formarea finanţelor este rezultatul unui proces istoric îndelungat şi complex, care este determinat de evoluţia vieţii sociale, prin...

Politica în Domeniul Agriculturii

INTRODUCERE Întrepătrunderea puterincă dintre economic, social, politic, ecologic, dublată de tendinţa spre globalizare, constituie caracteristica...

Rusia

RUSIA • Capitala: Moscova; • Populatia: 141.420.309 locuitori; • Suprafata: 17.075.200 km2; • Moneda: 1 Rubla = 100 Kopieki; • Ziua nationala:...

Propunere de politică publică în domeniul agriculturii

Prezentarea domeniului de elaborare a politicii publice Agricultura este ştiinţa, arta sau practica care se ocupă cu procesul producerii de hrană...

Ai nevoie de altceva?