Studiu de caz comparative privind nivelul, structura si dinamica cheltuielilor publice ( bugetare) in Romania si Olanda (2015-2019)

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu de caz comparative privind nivelul, structura si dinamica cheltuielilor publice ( bugetare) in Romania si Olanda (2015-2019).
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bogdan Zugravu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Administratie Publica

Cuprins

Capitolul 1: Cadrul conceptual si metodologic
Capitolul 2: Analiza comparative a nivelului si dinamicii cheltuielilor publice in Roamania si Olanda
Capitolul 3: Analiza comparativa a structurii cheltuielilor publice in Romania si Olanda
Capitolul 4: Concluzii

Extras din document

Capitolul 1: Cadrul conceptual si methodologic

1.1 Prezentati succinct conceptul de cheltuiala publica si structura cheltuielilor publice conform clasificatie bugetare.

Cheltuielile publice sunt un concept financiar al carui continut il reprezinta exprimarea in forma baneasca a relatiilor economico-sociale aparute intre stat si persoane fizice si juridice, cu ocazia folosirii resurselor financiare ale statului si in scopul exercitarii functiilor si atributiilor acestuia.

Cheltuielile publice reprezinta forma de manifestare a functiei de repartitie a finantelor publice in faza redistributive. Prin aceasta, are loc o realocare a fondurilor banesti pe diverse destinatii, in functie de necesitatile sociale si in functie de politica financiara promovata de stat. Conceptul de cheltuiala publica este utilizat cu mai multr sensuri, dintre care se disting cel juridic sic el economic.

In sens juridic, notiunea de cheltuiala publica semnifica o plata legata de functionarea institutiilor publice si, in general, de infaptuirea activitatiilor cu character public, inclusiv a intreprinderilor cu capital de stat.

In sens economic, notiunea de cheltuiala publica exprima procesele economice de repartitie a PIB, concretizate prin alocarea si utilizarea resurselor banesti pentru realizarea de actiuni considerate de interes public, la nivel national sau al colectivitatilor locale. In plan bugetar, practica financiara a statelor si a organismelor internationale pentru diferite tipuri de clasificari, cunoscute si sub denumirea de clasificatii bugetare si anume: administrative, functionala si financiara.

Clasificatia administrative-departamentala are la baza institutiile prin care se efectueaza cheltuielile publice, ministere, instituii publice autonome, unitati administrative- teritoriale, fiind utila deoarece alocatiile bugetare se stabilesc pe acesti beneficiary

Clasificatia economica se bazeaza pe folosirea a doua criterii de grupare: primul are in vedere cintinutul proceselor de consum exprimate, conform caruia cheltuielile se impart in: cheltuieli current si cheltuieli de capital; al doilea are in vedere natura actiunilor finantate si imparte cheltuielile in cheltuieli pentru prestarea serviciilor publice si cheltuieli de transfer.

Clasificatia functionala foloseste drept criterii domeniile de activitate, ramurile economiei etc. spre care sunt dirijate resursele financiare publice sau alte destinatii date acestor resurse, legate de efectuarea unor transferuri intre diferitele niveluri ale administratiei publice, plata dobanzilor la datoria publica sau constituirea de reserve la dispozitia autoritatii executive.

Clasificatia financiara are in vedere momentul in care se efectueaza platile, respective modul in care se concretizeaza folosirea resurselor financiare publice. Conform acestei clasificatii, cheltuielile se grupeaza in: definitive, temporare sau operatiuni de trezorerie, virtuale sau posibile.

1.2 Prezentati indicatorii utilizati pentru aprecierea nivelului, a dinamicii si structurii cheltuielilor publice.

1 Analiza nivelului cheltuielilor publice

Volumul cheltuielilor publice este exprimat in marimi nominale sau reale. Prin exprimarea in marime nominala se denota indicatorul, iar prin exprimarea in marime reala se elimina acest dezavantaj ,cheltuielile publice fiind cuantificate in preturi constant

Ponderea cheltuielilor publice in produsul intern brut - indicator care caracterizeaza nivelul cheltuielilor publice intr o anumita perioada

Cheltuielile publice totale ce revin in medie pe un locuitor - indicator foarte sugestiv, care arata cuantumul cheltuielilor publice ale statului, ce ii revin unui locuitor

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de caz comparative privind nivelul, structura si dinamica cheltuielilor publice ( bugetare) in Romania si Olanda (2015-2019).docx