Agricultura Ecologica si Biologica

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Agricultura Ecologica si Biologica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. ing. Neculai Dragomir

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

ARGUMENT 2
CAPITOLUL I 3
1. AGRICULTURA ECOLOGICA 3
1.1 Finantare pentru agricultura ecologica 13
1.2. Pasii si masurile necesare pentru o agricultura ecologica 14
CAPITOLUL II 22
2. AGRICULTURA BIOLOGICA 22
2.1. Metode si tehnici specifice agriculturii biologice 22
2.2. Principiile agriculturii biologice 23
2.3. Agricultura biologica in viata noastra o necesitate 23
2.4. Agricultura biologica si increderea consumatorilor 25
BIBLIOGRAFIE 29

Extras din document

ARGUMENT

În zilele noastre, poluarea este prezenta peste tot: în aer, în apa, în sol. Pentru a diminua efectele acestui fenomen, mai multe organizatii guvernamentale au demarat ample proiecte şi actiuni menite să sensibilizeze populatia, dar mai ales marile concerne industriale, să ia masuri în vederea inlaturarii efectelor poluarii. În acest context, societatea contemporana pledeaza pentru o alimentatie sanatoasa şi pentru un mod de viaţa sanatos. Punctul de plecare al unei alimentatii sanatoase este sursa alimentelor, adica agricultura. Ideea de alimente biologice o exclude pe aceea de ingrasaminte chimice. Astfel, se insista tot mai mult pe ideea dezvoltarii unei agriculturi ecologice, în care să se elimine complet utilizarea produselor chimice, care nu fac decat să diminueze calitatea fructelor şi legumelor, şi, cel mai grav, să dauneze sanatatii celor care le consuma. Agricultura ecologica şi biologica este un deziderat al secolului în care traim, pentru că alimentatia ar trebui să se bazeze în totalitate pe produsele acesteia şi nu pe alimentele cumparate din supermarketuri, modificate genetic şi pline de aditivi deosebit de periculosi pentru sanatatea noastra. Se incearca educarea agricultorilor în vederea practicarii unor activitaţi care să aiba ca rezultat obtinerea unor produse perfecte din punct de vedere ecologic şi biologic. Pe aceste produse ar trebui să se bazeze, în totalitate, alimentatia noastra de zi cu zi. În concluzie, agricultura ecologica şi biologica putem spune că reprezinta un ideal al zilelor noastre, la atingerea caruia putem contribui fiecare dintre noi, prin simplul fapt al alegerii produselor de la taranii agricultori, care nu sunt tratate genetic, şi prin evitarea fructelor şi legumelor aspectuoase, dar care nu prezinta niciun beneficiu pentru organismul nostru, ci, dimpotriva, îi dauneaza.

CAPITOLUL I

1. AGRICULTURA ECOLOGICA

Marile probleme cu care se confrunta omenirea in prezent si care tind sa devina acute, o data cu proliferarea populatiei globului, sunt: hrana (agricultura), apa (potabila si industriala) si energia (pentru toate domeniile activitatii umane). Astazi, la o populatie de 6,5 miliarde de oameni, peste 1,1 miliarde sunt subnutriti si au greutatea corporala redusa. Intr-un raport al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) se arata ca nu este vorba de o situatie trecatoare, ci de una cronica, care afecteaza viata celor infometati si submineaza procesele de dezvoltare economica. Peste un miliard de oameni sunt lipsiti de apa strict necesara pentru organism.

Agricultura consuma pentru irigatii aproximativ 85% din apele dulci de suprafata, iar consumul de apa menajera si industriala, in marile aglomerari urbane, se face din panzele freatice, din care se pompeaza spre suprafata cantitati mai mari decat sunt inlocuite prin fenomenele meteorologice (ploi, zapezi). In domeniul energiei criza se accentueaza zilnic, atat din motive politice, dar si prin epuizarea rapida a zacamintelor de petrol si gaze.

Pentru asigurarea alimentatiei populatiei, agricultura are nevoie de apa pentru irigatii si de energie pentru utilaje si pompari de apa in sistemele de irigatii. Cresterea productiei agricole s-a bazat in secolul trecut pe ingrasaminte chimice, care in mare parte contineau substante periculoase pentru corpul uman. In aceasta situatie globala, descrisa sumar, Uniunea Europeana isi propune sa treaca la o agricultura ecologica, bazata pe produse curate care sa ajute la dezvoltarea si mentinerea sanatatii populatiei, cu utilizarea unor ingrasaminte naturale, prin efectuarea muncilor agricole cu utilaje actionate de motoare ecologice, care sa functioneze cu combustibili nepoluanti si multe altele. Trebuie mentionat ca aceasta actiune este intr-un stadiu de inceput atat in tarile membre, cat si in cele care se pregatesc sa adere la UE. Politica agricola comuna (P.A.C.) este unul dintre domeniile cele mai bine reglementate ale uniunii si in acest sens au fost elaborate aproximativ 6000 de acte ale institutiilor europene care reglementeaza direct sau indirect P.A.C. Reglementata juridic prin Tratatul de la Roma, art. 32-38, are ca scop mentinerea si dezvoltarea unui sistem agricol modern, care sa asigure un nivel de viata echitabil populatiei rurale si o aprovizionare la preturi corecte a consumatorilor, cu garantarea liberei circulatii a marfurilor pe teritoriul Comunitatii Europene. In cadrul negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, Agricultura este cel mai vast. Acquis-ul european corespunzator acestui capitol consta in cea mai mare parte din regulamente. Documentul cu referire la agricultura, a fost adoptat de Guvernul Romaniei in sedinta din 6 decembrie 2001. Negocierile pentru domeniul sanitar-veterinar si fitosanitar au fost dechise la sfarsitul anului 2002 si in 2003 Guvernul Romaniei a aprobat documentul si l-a transmis oficial Consiliului UE in luna aprilie. Din concluziile Raportului de tara pe 2003 desprindem faptul ca Romania a continuat sa inregistreze progrese in transpunerea acquis-ului, desi structura exploatatiilor agricole ramane in mare parte nefavorabila. Sunt inca necesare eforturi mari pentru atingerea conformitatii depline pana la data aderarii, pentru siguranta alimentara si protectia consumatorilor. In Romania agricultura ecologica s-a practicat de sute de ani. In a doua jumatate a secolului XX, cand agricultura era dirijata de stat, ca de altfel toate domeniile de activitate, au ramas suprafete mari de teren in zonele deluroase in proprietatea micilor gospodarii agricole independente, a caror productie se realiza fara ingrasaminte chimice sau pesticide daunatoare, in special la legume si fructe. Dupa retrocedarea terenurilor agricole catre proprietari, majoritatea agricultorilor au preferat o agricultura ecologica. Marile asociatii agricole romanesti realizeaza produse ecologice si exista o piata interna si externa pentru acestea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Agricultura Ecologica si Biologica.doc

Alte informatii

PROIECTUL A FOST PREZENTAT IN CADRUL SEMINARULUI AFERENT DISCIPLINEI DE BIOTEHNOLOGII VEGETALE.