Agroecosistemul Fasolei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Agroecosistemul Fasolei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1.1 CONCEPTUL DE AGROECOSISTEM

Agroecosistemul reprezinta o unitate functionala a biosferei create si intretinuta de catre om in scopul obtinerii de biomasa destinata propriului consum.Omul creaza agroecosisteme modificand in sensul dorit, ecosistemele natural déjà existente, ca in cazul pasunilor si fanetelor sau infiintand in mod planificat ecosisteme ne mai intalnite in natura, ca in cazul culturilor sau a complexelor de crestere intensive a animalelor domestice.

Agroecosistemele sunt create de catre om si existenta lor este dependenta de interventia acestuia.Ele sunt infiintate sau desfiintate potrivit cu cerintele economice pe cand ecosistemele naturale au un pregnant caracter de continuitate, ele se dezvolta intr-un timp mai lung potrivit unor cerinte biologice de organizare.

Structura si functiile agroecosistemelor sunt dirijate de catre om in directia obtinerii unei cantitati maxime de biomasa utilizabila in economia societatii umane, proces care se realizeaza prin simplificarea maxima a acestor structuri si functii si inducerea unei stari permanente de instabilitate.

Agroecosistemele sunt constituite ca si ecosistemele naturale dintr-o componenta abiotica – agrobiotopul si una biotica – agrobiocenoza.

Agrobiotopul este amenajat de catre om pe fondul biotopului natural in directia satisfacerii cat mai complete a cerintelor biologice a plantelor de cultura sau animale domestice, deseori in detrimentul populatiilor spontane.

Agrobiocenoza este impusa de catre om in functie de scopul urmarit.El cultiva sau creste intr-un biotop o anumita specie de plante si respectiv de animale domestice a carei importanta este semnificativa pentru ecosistem.Totodata, omul incearca sa elimine din agrobiocenoza componentii spontani, care ar putea concura sau consuma plantele si animalele utile lui, astfel ca structura si compozitia agrobiocenozelor este mult simplificata comparativ cu a biocenozelor naturale.

Omul se comporta ca specie dominanta a agrobiocenozelor, nu atat prin abundenta sau biomasa, ci prin activitatea sa reglatoare.

Agroecosistemele au fost create de om in locul ecosistemelor naturale pe care le inlocuieste temporar sau definitiv, in vederea largirii bazei sale alimentare sau a bazei altor produse de consum.

Se intalnesc urmatoarele tipuri de agricultura:

- agricultura itineranta (forma cea mai primitiva de exploatare a solului).

- agricultura sedentara traditionala (directia ascendenta a celei primitive).

- agricultura intensiv-industriala (ansamblul de transformarii din economie).

1.2 RASPANDIREA

Exista dovezi ca unele specii de fasole se cultivau in Peru si Mexic inca din perioada preincasa.

In Europa, fasolea a fost adusa in anul 1542, pana atunci inca din antichitate cultivandu-se fasolita.Fasolea s-a raspandit relativ repede in Europa incepand cu Spania, Italia si alte tari mediteraneene.

In tara noastra, fasolea a fost adusa din Italia la sfarsitul secolului al XVII-lea, inceputul secolului al XVIII-lea.

Evolutia suprafetelor cultivate cu fasole in ultimii 20 ani releva o crestere insemnata a suprafetelor pe plan mondial (1979-24315 ha, 2005-26778 ha).

Tarile mari cultivatoare de fasole sunt: India (7100 ha), Brazilia, Mexic, China, SUA (503).

Cele mai mari recolte medii se obtin in urmatoarele tari: Irlanda si Olanada 5000 kg/ha, Germania 4000 kg/ha, Belgia – Luxemburg 3000 kg/ha.

In Romania fasolea s-a cultivat preponderent in cultura intercalata in porumb.

In anul 1938 se cultivau 49 mii ha in cultura pura si 917 mii h in cultura intercalata.

Datorita schimbarilor survenite in tehnologia de cultura a porumbului, suprafetele de fasole cultivate in porumb au scazut in detrimentul culturii pure.

In Romania, intre anii 1975-1976 se cultivau 84 mii ha, iar in 2005 suprafata cultivata a ajuns la 124 mii ha cu o productie de 403 kg/ha (medie) si 50 mii t (totala).

Fisiere in arhiva (1):

  • Agroecosistemul Fasolei.doc

Alte informatii

univ.de stiinte agricole si medicina veterinara a banatului