Alergii Alimentare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Alergii Alimentare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Agronomie, Industria Alimentara

Cuprins

1.Generalităţi 3
2.Simptomele alergiei alimentare 3
3.Mecanismul alergiei alimentare 4
4.Cauze 5
5.Principalele alimente alergene 5
6.Simptomele alergiei alimentare 6
7.Mecanism fiziopatologic 7
8.Investigaţii 8
9.Tratament 9
10.Profilaxie 12
11.Concluzie 13
12.Bibliografie 14

Extras din document

1.Generalităţi

Alergia alimentară este un răspuns anormal la un aliment, imediat de sistemul imun. In mod obişnuit, sistemul imun contribuie la menţinerea sănătăţii prin apărarea organismului impotriva atacului dăunător al bacteriilor şi viruşilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifică anumite alimente ca fiind dăunătoare şi produce o reacţie alergică in momentul ingestiei lor.

Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adulţilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii şi o afectiunea a pielii, numită dermatita atopica.

Spre deosebire de intoleranţă la un aliment sau de intoxicaţia alimentară, alergiile implica o reactie a sistemului imunitar. In acest caz, organismul reactioneaza la ingestia unui aliment (alergen), declansand o serie de mecanisme de apărare.

O alergie alimentară survine ca reacţie la o proteină ce poate fi prezentă in arahide, lapte de vaca, peste, etc. Prin urmare, nu exista alergie la un glucide sau lipide, desi poate exista intoleranta la lactoza (un tip de glucid prezent in mod normal in lapte). Astfel, in cazul unei alergii, chiar si cea mai mica cantitate de aliment poate provoca simptome.Aproximativ 6-8% din copii au cel putin o alergie alimentară. Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta, dar apar de obicei inaintea varstei de patru ani. La aceasta varstă,tubul digestiv şi sistemul imunitar nu sunt inca suficient dezvoltate, ceea ce creste susceptibilitatea (sensibilitatea) la alergii. Barbatii sunt de 2 ori mai des afectati decat femeile. Unele alergii diminua sau dispar odata cu inaintarea in varsta.

Nu exista un tratament curativ pentru alergiile alimentare. Singura solutie constă in evitarea consumului de alimente alergene.

Simptomele alergiei pot fi uşoare sau foarte grave şi chiar potenţial fatale: dificultati in respiratie, pierderea constientei sau aritmie in cazul unui soc anafilactic.

Alergiile alimentare pot surveni la orice varstă, dar apar in general inainte de 4 ani. La aceasta varsta, sistemul digestiv si cel imunitar nu sunt inca maturizate, fiind mai susceptibile la alergii. Unele alergii se atenuează sau dispar odata cu trecerea timpului.

Incidenta alergiilor alimentare, dar şi a altor boli ce presupun existenta unui teren atopic (eczema, rinita alergica, astm, urticarie) este in creştere.

2.Simptomele alergiei alimentare

Simptomele alergiei alimentare apar de obicei foarte repede ,pană la 4 ore după ingestia alimentului.

Manifestari cutanate: Dermatita atopică este principala manifestare a alergiilor alimentare la copii. Dermatita atopica se caracterizează prin aparitia unor zone de rash (inrosire) pruriginoase si calde in regiuni ale corpului care reţin mai mult umiditatea, precum pliurile cutanate ale coatelor, genunchilor, gatului, fetei, mainilor, picioarelor, regiunilor inghinale, organelor genitale si in jurul anusului. In zonele afectate, tegumentul este uscat şi ingroşat. Urticaria poate fi o altă manifestare cutanată. Urticariile sunt afectiuni alergice caracterizate prin modificări la nivelul tegumentului, cu zone umflate, inroşite şi pruriginoase (mancarimi). Pot afecta pielea din orice regiune a corpului, inclusiv scalpul, buzele, palmele si tălpile. Una dintre posibilele complicatii includ tumefierea laringelui si incapacitatea de a respira(edem Quincke).

Sindrom oral : Se caracterizează prin senzaţia de furnicături la nivelul gatului, edemul buzelor insotit de prurit (mancarime) si, eventual,dificultăti la inghiţire.

Manifestari respiratorii si oculare: Rinita alergica( care afecteaza nasul) si conjunctivita alergica (care afecteaza ochii) pot fi manifestari ale alergiei alimentare, si, uneori, semne de avertizare a unei reactii alergice severe. Simptomele rinitei alergice cel mai des intalnite sunt: stranutul repetat, rinoreea (curgerea nasului) si pruritul (mancarimea) nazal si al gatului. Conjunctivita alergica se manifesta prin congestie a conjunctivei, lacrimare, stranut, prurit, iar in cele mai grave cazuri chiar soc anafilactic.Criza de astm bronsic se manifesta prin respiratie suieratoare(wheezing) si dificultate respiratorie (dispnee expiratorie).

Manifestari digestive: Simptomele gastro-intestinale clasice ale alergiilor alimentare sunt greata, varsaturile, diareea si durerile abdominale.

Soc anafilactic: Aceasta este o manifestare clinica grava, care necesita tratament medical de urgenta. Debuteaza frecvent cu o senzatie de indispozitie, urmata de eruptie urticariana insotita de prurit intens si dificultati de respiratie. Uneori, apare pierderea cunostintei asociata cu o scadere a tensiunii arteriale. Socul anafilactic poate duce la stop cardiac si deces.

3.Mecanismul alergiei alimentare

La persoanele alergice, sistemul imunitar nu reactionează impotriva tuturor componentelor unui aliment,ci numai fată de unul sau cateva substanţe. Organismul reactioneaza in cazul in care aceste substante sunt recunoscute ca periculoase pentru el si incearca sa le elimine. Pentru a realiza acest lucru, sistemul imunitar, prin anticorpi (imunoglobuline),stimuleaza eliberarea de substante inflamatorii: histamina, prostaglandinele si leucotrienele. Efectele acestor substante asupra organismului sunt: mancărime, roseata la nivelul pielii, secretia de mucus,etc.

Simptomele alergiei alimentare apar la al doilea contact cu alimentul alergen.

Fisiere in arhiva (1):

  • Alergii Alimentare.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMIŞOARA FACULTATEA TEHNOLOGIA PRODUSELOR AGROALIMENTARE Master: Sisteme de procesare ecologică multifuncţională integrată a principiilor bioactive naturale (S.P.E.)