Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 8821
Mărime: 1.80MB (arhivat)
Publicat de: Cristi C.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Capitolul I. ANALIZA POTENȚIALULUI TURISTIC

A. POTENȚIALUL TURISTIC NATURAL

Date generale de prezentare a județului Ilfov

Județul Ilfov (Sectorul agricol Ilfov înainte de 1997) este un județ în Muntenia, România, ce înconjoară municipiul București. Reședința oficială este orașul București și majoritatea instituțiilor județene își au sediul acolo.

Așezare geografică

Județul se găsește în regiunea de sud-est, chiar în centrul Câmpiei Române, lângă București. Coordonatele sale goegrafice sunt 44°17’ - 44°46’ latitudine nordică și 25°52’ - 26°27’ longitudine estică. În ziua de astăzi, Ilfov se învecinează cu județele Prahova (la nord), Dâmbovița (la nord-vest), Giurgiu (la sud și vest), Călărași (la sud-est) și Ialomița (la nord-est).

Județul Ilfov, cel mai mic județ al României ca suprafață, se află în Câmpia Română. În monografia "Județele României" din 1972 sunt menționate ca vecine ale Județului Ilfov județele: Ialomița la est, Buzău, Prahova și Dâmbovița la nord, Teleorman la vest și Bulgaria la sud. De asemenea, se precizează că acesta se întinde pe o suprafață de 8.225 km², fiind în dimensiunea pe care o deținea atunci, al cincilea ca mărime din România. Nouă ani mai târziu, al cincilea județ al României ca suprafață, a fost dezmembrat: partea de sud-vest a format județul Giurgiu, partea de nord-vest a fost alipită la Dâmbovița, partea de nord-est a fost trecută la Ialomița iar partea de sud-est a intrat în componența noului județ Călărași. Comunele care înconjurau zona capitalei au fost subordonate Municipiului București, sub numele de Sectorul Agricol Ilfov.

În 1997, legea nr. 50/97 a reînființat județul Ilfov, în limitele fostului Sector Agricol Ilfov, scoțându-l totodată de sub tutela Municipiului București. Județul Ilfov cuprinde 34 de așezări rurale și opt orașe: Buftea, Otopeni, Voluntari, Bragadiru, Chitila, Măgurele, Popești-Leordeni, Pantelimon, cu peste 1.593 km².

Relieful

Județul este situat în exclusivitate în zona de câmpie, cu o altitudine între 50 și 120 m, aparținând (integral sau parțial) subunităților Câmpiei Vlăsiei (porțiuni din câmpiile Snagovului, Moviliței, Câlnăului ș.a, precum și Câmpia Bucureștiului în întregime) în cadrul căreia se evidențiază interfluviile largi (48 km), presărate cu crovuri, movile, văiugi, lacuri.

Clima

Clima este temperat continentală cu nuanță excesivă, cu veri călduroase și secetoase și ierni friguroase, dominate de prezența frecventă a maselor de aer rece continental din E, sau arctic din N și de vânturi puternice care viscolesc zăpada. Valorile medii multianuale ale temperaturii aerului înregistrează o ușoară creștere de la N (10.5 grade C) la S (11 grade C). Temperatura maximă absolută (40 grade C) a fost înregistrată la Snagov (20 august 1945), iar temperatura minimă absolută (-35 grade C), tot la Snagov (25 ianuarie 1942). Amplitudinea rezultată din cumularea valorilor extreme (75 grade C), precum și aceea a mediilor lunare ale temperaturii aerului (25 grade C) reflectă caracterul continentalismului accentuat al climatului județului Ilfov. Cantitatea medie multianuală a precipitațiilor oscilează în jurul valorii de 500 mm (la Brănești și Vidra). Regimul eolian se caracterizează prin predominarea vânturilor dinspre NE (21.6 %) și E (19.7 %) care bat cu viteze medii anuale de 2-2.5 m/s, cu maxime pe timpul iernii ce pot depășii 125 km/oră.

Rețeaua hidrografică:

Zona, în trecut, era acoperită de foarte cunoscutul Codru Vlăsiei, devenit Câmpia Vlăsiei, care este străbătută acum de râurile Ialomița, Argeș, Sabar și Dâmbovița. De asemenea există și o serie de râuri mai mici care își au obârșia pe teritoriul județului Ilfov (Pasărea, Mostiștea, Ilfov, Câlnău, Cociovăliștea, Slotea, Cocioc, Vlăsia etc.). Rețeaua hidrografică are o densitate de 0.2-0.3 km/kmp, multe din râurile mici având un curs semipermanent, secând în timpul verilor secetoase. Lacurile naturale și antropice sunt concentrate, cu precădere în partea de N, de V, și de E a județului. Cele mai importante lacuri sunt: Snagov (575 ha), Căldărușani (224 ha), Buftea (307 ha), Buciumeni (60 ha), Mogoșoaia (92 ha), Pantelimon (313 ha), Cernica (360 ha). Suprafața ocupată de ape este de 5311 ha în 2006 față de 5479 în anul 2001.

Resursele naturale:

În subsolul județului Ilfov resursele naturale sunt limitate, fiind depistate câteva zăcăminte de țiței și gaze naturale în special în localitățile Periș, Moara Vlăsiei, Pasărea, Cățelu, Bragadiru, Jilava. Exploatările de nisip și balast se efectuează în albiile râurilor mari, în special în lunca Argeș, Sabar (la Bragadiru și Jilava).

Nordul Județului Ilfov stă pe o imensă salbă de ape geo - termale, de 38 de grade. „Punga” de ape se întinde până spre Otopeni, Balotești, Moara Vlăsiei și Snagov. Pe măsură ce se depărtează de Capitală, apele sunt tot mai fierbinți, la Snagov, de pildă, ajung până la 84 de grade. Nu se știe cât de mare este zăcământul, dar se bănuiește că ar avea miliarde de metri cubi de apă.

Flora și fauna

Flora și fauna județului Ilfov sunt destul de sărace datorită marii concentrări a populației și prezenței Municipiului București cu zona sa metropolitană. Totuși izolat se întâlnesc păduri de stejar, salcie, plop, fag și vegetație de câmpie cu fauna specifică.

Arii natural protejate

Lista rezervațiilor naturale din județul Ilfov cuprinde ariile protejate de interes national aflate pe teritoriul administrativ al județului Ilfov, declarate prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000.

Tabel 1.1 Arii natural protejate

Bibliografie

1. http://www.cjilfov.ro/index.php?lang=ro

2. http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=ro&ind=TUR104B#

Preview document

Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 1
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 2
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 3
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 4
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 5
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 6
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 7
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 8
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 9
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 10
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 11
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 12
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 13
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 14
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 15
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 16
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 17
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 18
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 19
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 20
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 21
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 22
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 23
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 24
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 25
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 26
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 27
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 28
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 29
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 30
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 31
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 32
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 33
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 34
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 35
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 36
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 37
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 38
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 39
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 40
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 41
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 42
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 43
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 44
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 45
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 46
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 47
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 48
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 49
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 50
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 51
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 52
Amenajarea teritoriului în Județul Ilfov - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea teritoriului in Judetul Ilfov.docx

Te-ar putea interesa și

Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni

Capitolul I. Caracterizarea generală a oraşului Otopeni I.1. Capitalul natural A. Date geografice Oraşul Otopeni este aşezat în zona limitrofă...

Spațiul periurban - dimensiune și cerințe ecologice - studiu de caz București

INTRODUCERE Oraşele se extind, micşorând timpul şi distanţele dintre ele. Acest fapt se datorează migraţiei populaţiei urbane către teritoriile...

Strategii de Amenajare Turistică a Teritoriului

Introducere Amenajarea turistică a teritoriului constituie un element ce direct sau indirect uneori, contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii....

Particularități biogeografice București - stația Băneasa

Particularităţi biogeografice Bucureşti (staţia Băneasa) Localizare. Limite Municipiul Bucureşti – capitala României – este situat în regiunea...

Execuția bugetară într-o instituție publică

1. Prezentarea generala a stagiului de practica. a. Identificarea institutiei – gazda si a compartimentului unde a fost efectuat stagiul de...

Urbanism și Amenajarea Teritoriului - Regiunea de Dezvoltare Bucuresti-Ilfov

Consiliul de Dezvoltare Regională Consiliul pentru Dezvoltare Regionala este organismul regional deliberativ, fara personalitate juridica, care...

Reactualizarea planului de amenajare a Județului Ilfov

Introducere Prezenta documatatie infatiseaza propunerea tehnica pentru reactualizarea noului plan de amenajre a judetului Ilfov. Judetul Ilfov,...

Legi pentru Drept Administrativ

LEGE nr.90 din 26 martie 2001 privind privind organizarea si functionarea Guvernului României si a ministerelor Textul actului publicat în M.Of....

Ai nevoie de altceva?