Amenajari Teritoriale - Calimanesti-Caciulata

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Amenajari Teritoriale - Calimanesti-Caciulata.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 59 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Agronomie, Turism

Cuprins

Analiza potentialului turistic
A)Relief, Clima, Hidrografie, Ape termale, Vegetatie etc pag. 4-13
B) Potentialul turistic antropic pag. 13-24
1.1 Cadrul socioeconomic
1.2 Asezarile omenesti
1.3 Economia
1.4 Turismul
1.5 Dotarile tehnico-edilitare
C) Potentialul turistic-cultural istoric pag.24.-28
1.1 Istoria
D) Turismul rural, agroturism, ecoturism pag.28-29
1.1 Turismul
1.2 Structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, pentru jud. Valcea deschise in luna martie 2011
II. Stadiul actual de amenajare turistica a arealului din comuna Calimanesti-Caciulata.
1.1 Formele de turism practicate in zona Calimanesti-Caciulata pag. 28-29
1.2 Segmentarea pietelor turistice pag.29-30
1.3 Indicii turistici
1.4 Programe turistice oferite in zona pag.30
1.5 Hoteluri, pensiuni din jud Valcea si caracterizarea lor pag.31-39
III. Propuneri de organizare si amenajare turistica a spatiului administrativ a localitatii Calimanesti-Caciulata
1.1 Propuneri de dezvoltare turistica pag.39
1.2 Atractii turistice pag.39-42
1.3 Formele de turism practicabile pag.42-44
IV. Promovarea turismului si publicitatea turistica
1.1 Publicitatea turistica pag.44-46
a)Formele promovarii
b)Publicitatea turistica
V. Impactul economic, ecologic, si sociocultural al dezvoltarii turismului in zona pag.46-48
Concluzii pag.49
Bibliografie pag.50
Anexe pag.51-53

Extras din document

Tematica proiectului: Organizarea si amenajarea turistica a spatiului geographic din localitatea Calimanesti, Judetul Valcea.

I. Analiza potentialului turistic

A.

Relief: Teritoriul judetului Valcea este acoperit de culmi muntoase si dealuri, altitudinile scazand de la nord la sud, spre depresiunea intramontana a Lovistei. In partea sudica a judetului, dealurile cu altitudini cuprinse intre 600-700 m inchid depresiunile subcarpatice Jiblea-Berislavesti, Pausesti, Hurezu s.a. In nordul judetului se inalta culmile muntilor Fagaras, la vest se desfasoara Muntii Lotrului iar la sud Muntii Capatanii. Pe partea stanga a Oltului se afla masivul Coziei care atinge 1.669 m.

Clima: Varietatea formelor de relief influenteaza clima temperat continentala caracteristica judetului Valcea intalnindu-se nuante ale climatului montan deluros specific depresiunii Lovistei si a vaii Oltului. La altitudini de peste 2.000 m temperaturile scad sub 00C, precipitatiile depasesc 1.200 mm/an iar vanturile cu orientarenord-vest sunt puternice. La altitudini medii si mici temperatura medie variaza intre 2-60C, vanturile bat in lungul vailor, iar media precipitatiilor are valori cuprinse intre 800-1.200 mm/an. In regiunea dealurilor subcarpatice, temperatura are valorile cuprinse intre 4-80C iar precipitatiile ating 600-800 mm/ anual. Pe valea Oltului si in depresiunea Lovistei clima este mai blanda decat in restul teritoriului.

Hidrografia: Principalul curs de apa care strabate teritoriul judetului Valcea este Oltul si afluentii acestuia. Oltul strabate circa 130 km din suprafata judetului, de la Raul Vadului pana la Tighina. In regiunea depresiunii Lovistei, Oltul primeste apele raurilor Calinesti, Urii, Robesti, Saracinesti, Lotru, Valea Satului, Boia, Titesti si Baiasu. Lotrul strabate judetul pe o suprafata de 80 km si aduna apele afluentilor Voinesita, Latorita, Vasilatu si Pascoaia iar Oltetul strabate 85 km din teritoriul judetului. Dintre lacurile aflate pe teritoriul judetului predomina lacurile de provenienta glaciara aflate in bazinul Latoritei: Muntinelul Mic, Iezerul Latoritei, Singuraticul si Cioara precum si cele din muntii de la Obarsia Lotrului. lacurile sarate sunt cele de la Ocnita si Ocnele Mari iar lacurile artificiale amenajate ca urmare a constructiei hidrocentralelor sunt: Vidra, Calimanesti, Babeni, Daesti, si Bradisor.

Ape termale

Apele termale sunt un remediu eficient pentru o serie de afectiuni reumatismale.

In statiunea Calimanesti-Caciulata exista, in prezent, sase bazine cu apa termala, trei dintre acestea datand inca din 1973. La momentul respectiv, doar un singur bazin era in aer liber, cel de la Caciulata, celelalte 3 bazine fiind amenajate drept baze de tratament in incinta hotelurilor.

In ultimii ani, oamenii de afaceri si-au dat seama ca bazinele termale in aer liber reprezinta o investitie profitabila, iar in prezent sunt patru stranduri cu apa termala neacoperite.

Turistii care vin la Calimanesti-Caciulata au la dispozitie bazine cu ape termale clorurosodice, bicarbonatate, sulfuroase sau iodate, care sunt recomandate, in special, in tratamentul afectiunilor reumatice, dar si al celor ginecologice, ORL, dermatologice sau in cazul recuperarilor postoperatorii.

Vegetatia: In functie de relief si clima, vegetatia caracteristica teritoriului valcean este repartizata dupa zonarea acestora. In regiunile montane, pe cele mai inalte culmi predomina flora alpina si subalpina. Dintre speciile care cresc aici se intalnesc: salcia pitica, violeta, bujorul de munte si floarea de colt - ultimele declarate monumente ale naturii.

Zona forestiera este specifica regiunilor deluroase, acoperind circa 45% din suprafata judetului. Padurile de molid cresc in etajul subalpin, pe linga arbusti ca: macrisul, afinul s.a. Padurile de foiase acopera zona montana si o parte a dealurilor subcarpatice si piemontane. Dintre speciile de arbori care compun etajul foioaselor predomina fagul, mesteacanul, carpenul, alunul si paltunul de munte.

La altitudinile din zona colinara si de campie cuprinse intre 300-700 m, predomina stejarul pedunculat, ulmul si carpenul.

Fauna: Teritoriul judetului Valcea dispune de o fauna bogata si variata, etajata in functie de relief si conditiile climatice.

In zona alpina se intalnesc pasari si animale rare: vulturul plesuv brun, cinteza alpina, capra neagra, alaturi de vipera comuna si soparla de munte. Fondul cinegetic este bogat reprezentat de specii cum ar fi: cerbul, rasul, caprioara, jderul, ursul, pisica salbatica, mistretul, ierunca, cocosul de munte s.a. fauna piscicola este reprezentata de scobar, pastrav si boistean.

Din clasa amfibienilor se întalnesc urmatoarele specii: salamandra – Salamandra salamandra, tritonul cu creastă – Triturus cristatus, tritonul de munte – Triturus alpestris alpestris, broasca râioasă brună – Bufo bufo, buhaiul de baltă – Bombina variegata, şoparla de munte – Lacerta vivipara, şoparla de câmp – Lacerta agilis agilis, guşterul – Lacerta viridis viridis, şarpele de apă – Natrix tesselata, năparca – Anguis fragilis etc.

Fauna acvatică este reprezentată printr-un numar mare de nevertebrate şi peste 30 specii de peşti specifici râurilor de munte ca de exemplu: păstrăvul – Salmo trutta fario, zglăvocul – Cotus gobio, boişteanul - Phoxynus phoxynus, scobarul – Chondrostoma nasus, mreana – Barbus barbus, crapul – Cyprinus carpio, nisipariţa - Sabanejenia romanica, ultima fiind endemică în România şi deci se impune asigurarea nu numai a supravieţuirii speciei ca atare, ci şi supravietuirea ei in cât mai multe bazine din tară.

Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajari Teritoriale - Calimanesti-Caciulata.doc

Alte informatii

USAMV BUCUREȘTI FACULTATEA: Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală Inginerie si Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism