Analiza Economico-Financiara a Activitatii Desfasurata de SC Adbad SA Tulcea in Perioada 2005-2007

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Economico-Financiara a Activitatii Desfasurata de SC Adbad SA Tulcea in Perioada 2005-2007.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 64 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

INTRODUCERE

Ca activitate practica, analiza economico-financiara are un caracter permanent, indiferent de subiectul care o efectueaza deoarece prin valorificarea informatiei furnizate de sistemul si politicile contabile, se pot formula concluzii pertinente asupra ansamblului activitatii sau segmentelor acesteia.

Procesul de conducere nu se poate baza pe rutina si intuitie ci pe o analiza stiintifica, pe o cunoastere temeinica a situatiei date, o identificare a vulnerabilitatilor si oportunitatilor de dezvoltare.

Intreprinderea este o organizatie sociala, cu o structura si dinamica specifica, fapt ce determina si complexitatea actului decizional.

Pe baza analizei, factorul uman formuleaza concluzii prin care se dirijeaza efortul astfel incat efectele sa fie maxime, satisfacand prin aceasta cerintele proprietarilor capitalurilor investite.

Daca se tine seama ca obiectivele activitatii oricarei unitati se circumscriu in functiunile ei, iar asupra lor se exercita atributele conducerii, inseamna ca analiza se constituie intr-un instrument al realizarii tuturor atributelor sau chiar intr-o functie autonoma cuprinzatoare.

Totodata, analiza economico-financiara la nivelul firmei prezinta analiza sistematica a gestiunii la un moment dat si evolutia ei pe o perioada de mai multe exercitii succesive, furnizand informatii corespunzatoare cu privire la cauzele si efectele unor schimburi, raspunsurile la intrebarile pe care si le pun administratorii si programele de masuri ce pot fi aplicate pentru reglarea intr-un anumit sens a activitatii in vederea atingerii obiectivelor firmei.

Obiectivele analizei economico-financiare sunt foarte variate, dar scopul activitatii firmei este de a obtine profit, o rentabilitate maxim posibila astfel ca

firma si-a ales o politica de investitii si comerciala care sa-si optimizeze rezultatele.

Principalul obiectiv in cadrul analizei este reprezentat de structura financiara care reflecta politica adoptata de firma in raport cu compozitia capitalurilor, prin ratele de indatorare, dar si prin efectele datoriilor asupra rezultatelor. Structura finaciara compara finantarea externa (datorii externe) cu fondurile proprii, scotand in evidenta compozitia datoriilor din pasiv si repartitia capitalurilor permanente intre fondurile proprii si fondurile imprumutate pe termen mediu si lung. Administratorul firmei este preocupat de capacitatea firmei de a restitui fondurile imprumutate si de a suporta cheltuielile financiare legate de dobanzi.

Diagnosticul financiar nu trebuie sa constea numai in actiuni de descoperire a riscurilor ci si a posibilitatilor firmei in asa fel incat sa se inteleaga situatia trecuta si prevederea evolutiei viitoare, sa se masoare si sa se interpreteze rezultatele trecutului spre a se pregati mai bine starea economico-financiara viitoare firmei.

Prin urmare, realizarea oricarei functii a intreprinderii presupune exercitarea tuturor atributelor conducerii si fiecare din aceste atribute se realizeaza prin intermediul unui anumit tip de analiza.

Analiza economico-financiara, prin ea insasi, realizeaza in procesul conducerii o seama de functii:

- functia informationala a centrelor de decizie economica privind situatia economico-financiara , pozitionari ale unor stari comparative cu standardele normative, bugete, niveluri ale concurentei pe diferite piete etc. ;

- functia de evaluare a valorificarii potentialului tehnico-economic al sistemului intreprindere;

- functia de fundamentare a deciziei pe criterii de eficienta atat in stadiul preevaluarii potentialului (capacitatii de oferta) corelat cu cererea bunurilor si serviciilor, cat si in stadiul executiei (evaluare si decizie in conditiile functiunii reale);

- functia de realizare a cerintelor gestiunii eficiente a patrimoniului;

- functia de realizare a conexiunii cu mediul exterior economico-financiar, care presupune analiza relatiilor cu bancile de la care se fac imprumuturi, cu furnizorii, creditorii, cu sistemele de impozitare a veniturilor, bursa de valori s.a.

Firmele puternice detin in cadrul lor un compartiment de analiza economico-financiara a carei responsabilitate este de a efectua analize economice pe probleme, studii utilizate in practica manageriala curenta sau de a efectua diagnostice globale.

In cadrul firmelor mici care nu dispun de compartimente specializate de analiza, activitatea de analiza economica este realizata de fiecare compartiment functional, pe problemele care intra in competenta acestora.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Economico-Financiara a Activitatii Desfasurata de SC Adbad SA Tulcea in Perioada 2005-2007.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA SPIRU HARET Facultatea de Management Financiar Contabil Bucuresti Specializarea Contabilitate si Informatica de Gestiune