Analiza Senzorilor Functionali in Monitorizarea Laptelui Praf din Punct de Vedere al Sigurantei Alimentelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Senzorilor Functionali in Monitorizarea Laptelui Praf din Punct de Vedere al Sigurantei Alimentelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 49 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Viorel Cezar Floriştean

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

CAPITOLUL 1

INTRODUCERE

1.1 Importanța produselor lactate în alimentația umană

În cadrul produselor alimentare, producţia de lapte ocupă al doilea loc, după carne, ca importanţă economică şi alimentară, fiind una dintre cele mai ieftine surse de proteină animală cu valoare biologică ridicată.

În condiţiile civilizaţiei moderne, consumul de lapte şi produse lactate pe locuitor reprezintă un indicator important al standardului de viaţă, laptele şi derivatele sale fiind indispensabile în asigurarea unei alimentaţii echilibrate, raţionale.

Prin conţinutul variat şi bogat în substanţe nutritive, laptele reprezintă alimentul ideal pentru copii, indispensabil mai ales în primele lunii de viaţă. Pentru majoritatea bolnavilor, covalescenţilor şi a muncitorilor care lucrează în mediu toxic, laptele este un aliment valoros şi necesar, având o deosebită acţiune de fortificare a organismului. Fiecare component al laptelui prezintă un rol incontestabil din punct de vedere nutritiv şi biologic în apărarea şi menţinerea stării de sănătate a organismului.

Laptele este unul dintre alimentele ce pot fi consumate în stare naturală, fiind singurul produs din alimentație, cu excepția mierii a cărei unică funcție în natură este de a servi ca aliment. Poate fi definit ca secreția proaspătă, integrală obținută prin mulgerea completă a mamiferelor sănătoase, excluzând cea obținută în perioada de 15 zile înainte și 7 zile după fătare.

Consumul raţional de lapte:

• asigură o bună dezvoltare fizică şi intelectuală;

• măreşte rezistenţa organismului la boli;

• prelungeşte longevitatea;

• asigură o bună stare de sănătate la toţi consumatorii;

• previne osteoporoza şi osteomalacia la femei (de peste 40 ani);

• favorizează eliminarea substanţelor toxice din organism.

1.2 Laptele praf

Laptele praf este un produs a cărui realizare industrială aparţine începutului sec. al XX-lea. Eliminarea din lapte a apei aproape în totalitate determină realizarea unui produs cu un conţinut ridicat de substanţă uscată, uşor de transportat şi depozitat. Datorită condiţiilor impropii de dezvoltare a microorganismelor şi de apariţie a modificărilor chimice, laptele praf constitue un produs ce se pretează la o depozitare de lunga durată.

În timpul procesului de uscare se urmăreşte ca proprietăţile iniţiale ale laptelui să sufere cât mai puţine moficări obţinându-se un produs capabil să se dizolve în apa, uşor şi complet având caracteristici asemănătoare laptelui din care a provenit. În afară de utilizarea sub formă de lapte reconstituit, laptele praf a devenit un produs alimentar important cu valoare nutritivă ridicată şi cu gamă largă de folosire.

Subprodusele laptelui cu valoare nutritivă importantă ca zara şi zerul sunt de asemenea transformate în produse uscate şi conservate în vederea folosirii lor în diferite scopuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Senzorilor Functionali in Monitorizarea Laptelui Praf din Punct de Vedere al Sigurantei Alimentelor.doc

Alte informatii

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, din Iaşi