Anghinarea

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Anghinarea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1. Generalitati. Caracterizare morfologica si biologica

Denumirea plantei: Anghinarie (Cynara Scolynmis.L.) / Cynara Scolynmis.L.

Denumiri populare: anghina, angina

Raspandirea: creste in toate zonele Romaniei, mai des intalnita in sudul tarii, la poalele padurilor.

Perioada de vegetatie: infloreste din luna mai, sfarsitul lunii si pana la sfarsitul lunii septembrie.

Perioada si organul de recoltare:

Se recolteaza intreaga planta, mai utilizate sunt frunzele cand ating lungimea de aproximativ 30-35 cm.

Perioada de recoltare e din luna iunie pana in septembrie

Anghinarea creste in Romania, in special in zona de sud, in zonele impadurite. Provine din regiunea mediteraneana, fiind cultivata pentru solzii carnosi si receptaculii florali ce sunt comestibili. Aceasta prezinta o tulpina dreapta, ramificata pe care sunt prezente frunze mari si spinoase de culoare verde-albicioasa pe dos. Florile sunt de culoare rosie-violacee, dispuse in capitule mari si sunt invelite in solzi carnosi.

Perioada de vegetatie: infloreste de la sfarsitul lunii mai si pana la sfarsitul lunii septembrie.

Perioada de recoltare (iunie - septembrie): se recolteaza intreaga planta, dar mai utilizate sunt frunzele, atunci cand ating lungimea de aproximativ 30-35 cm.

2. Cultivarea si recoltarea anghinarii

Amplasarea culturii. Cele mai bune premergătoare sunt leguminoasele pentru boabe care se recoltează devreme, precum mazărea şi fasolea, dar şi cerealele păioase sau culturile pentru masă verde. Pentru a fi prevenită apariţia infestării cu boli şi dăunători, este recomandată revenirea pe acelaşi teren după 4-5 ani. La rândul ei, anghinarea este bună premergătoare pentru majoritatea plantelor, dar trebuie avută în vedere combaterea samulastrei.

Administrarea îngrăşămintelor. Anghinarea nu este pretenţioasă la aplicarea îngrăşămintelor şi valorifică bine elementele nutritive provenind din gunoiul de grajd aplicat la planta premergătoare. Pentru anghinare, datorită faptului că se doreşte o recoltă cât mai mare de frunze, sunt recomandate şi îngrăşămintele foliare de tipul „Bionat” (produs de „Panetone” SRL Timişoara) în doză de 10 l/ha, dizolvat în 500 litri de apă, sau „Azotofertil (produs de „Antibiotice” Iaşi), utilizat în aceleaşi cantităţi.

Lucrările solului. După eliberarea terenului de resturile vegetale ale plantelor premergătoare care se recoltează devreme, este recomandat să se efectueze un dezmiriştit, apoi arătura adâncă, la 28-30 cm. În continuare, până în toamnă se aplică lucrări de întreţinere a arăturii. La desprimăvărare este recomandată o lucrare de discuit. Chiar înainte de semănat se va efectua nivelarea, mărunţirea şi afânarea solului la adâncimea de semănat, cu combinatorul sau cu grapa cu discuri în agregat cu grapa cu colţi reglabili.

Sămânţa şi semănatul. Anghinarea se înmulţeşte prin sămânţă. Soiurile existente în cultură sunt „Flavia”, „Celesta” şi „Unirea”. Semănatul se efectuează primăvara, spre sfârşitul lunii aprilie, cu semănători pentru semănat în cuiburi (de tip SPC-8), iar densitatea plantelor trebuie să fie de 6-7 plante/m². Distanţa între rânduri va fi de 70 cm şi adâncimea de semănat de 3-5 cm. Pentru un hectar este necesară o cantitate de 4-5 kg de sămânţă. Sămânţa trebuie să provină din loturi semincere cultivate în sistem ecologic şi să fie certificată, cu puritatea fizică de minimum 90% şi germinaţia de minimum 50%.

Fisiere in arhiva (1):

  • Anghinarea.doc