Aparate Utilizate in Industria Laptelui

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Aparate Utilizate in Industria Laptelui.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Laptele este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor. Materia prima pentru industria laptelui si a produselor lactate o constituie laptele de vaca, de oaie si bivolita. Este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza si in nutritia omului. Laptele are peste o suta de substante nutritive necesare vietii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii.

Grasimea in afara de rolul ei energetic contribuie si la formarea rezervelor de grasime in organism. Vitaminele continute in proportii apreciabile ridica valoarea nutritiva a laptelui. Important este faptul ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate.

Ce este siguranta alimentului?

Reprezinta un concept conform caruia produsul alimentar nu va dauna consumatorului daca este preparat si/sau consumat potrivit utilizarii prevazute. Siguranta alimentului este legata de aparitia unor pericole fizice, chimice sau biologice.

Testarea laptelui materie prima este necesara pentru a determina compozitia laptelui (grasime, proteine), nivelul bacterial si biologic (numarul total de bacterii si celule somatice), cat si pentru a determina substantele inhibitorii cum sunt impuritatile, antibioticele, dezinfectantii, etc.Rezultatele testarii formaza baza pentru plata laptelui.

Probele de lapte din cisterne sau canistre trebuie prelevate dupa ce laptele a fost foarte bine amestecat, in caz contrar probele ar putea sa nu fie reprezentative pentru intrteaga cantitate de lapte. Sunt folosite recipiente speciale pentru depozitarea probelor care urmeaza sa fie duse la laborator pentru testare.

Urmatorii parametrii sunt fixati prin legislatia cu privire la calitatea din agricultura pentru

plata in functie de calitate:

• Substante inhibitorii

• Incarcatura de germeni

• Puritate

• Numarul de celule somatice

• Spori ale bacteriilor generatoare de acid butiric

• Acizi negrasi

• Punctul de inghet

Testarea poate fi facuta in laboratoarele fabricilor de procesare a laptelui sau in laboratoarele directiilor sanitar-vetrinare, fie in laboratoare particulare.

Pentru a obtine un control complet al calitatii laptelui, acesta trebuie testat in fiecare zi, deoarece nu este posibila pastrarea probelor de lapte in vederea unei testari bacteriologice.

Deoarece testarea zilnica nu este economica pot fi prelevate probe aleatorii, la intervale neregulate.

Avand in vedere costurile, nu doar numarul probelor ci si numarul metodelor de testare alese este limitat. Metodele de testare in masa necesita metode de rutina, care nu trebuie sa fie nici costisitoare nici de lunga durata.

Fabricile de lapte trebuie sa aiba dotari adecvate pentru a testa calitatea laptelui primit de la fermieri si de la alti furnizori, si pentru a verifica calitatea diverselor produse. Unitatilor mici de procesare a laptelui le lipsesc, in general, dotarile necesare pentru realizarea unor teste si analize sofisticate, insa acestea pot trimite probele unor laboratoare private sau anumitor fabrici, sau pot sa isi dezvolte propriul lor laborator.

Standardele de calitate

Probele de lapte pentru evaluarea calitatii vor fi prelevate in mod regulat de catre personal specializat de la fabrici. Prelevarea se va face numai din laptele racit. Prelevatorii au participat la un curs special de instruire cu privire la prelevarea corecta a probelor. Mostrele vor fi prelevate in flacoane speciale cu posibilitate dubla de sigilare, ce nu vor putea fi deschise inainte de sosirea la laborator. Mostrele vor fi transportate intr-un lant complet racit de la ferma si pana la laborator.

Prelevatorii si controlorii/consultantii

-Sunt angajati ai fabricii

-Doresc imbunatatirea calitatii laptelui spre beneficiul fabricii si al fermierilor

-Poseda cunostinte despre calitate si igiena

-Sunt reprezentativi pentru fabrica si FCCL

-Detin adeverinte de sanatate la zi si efectueaza controale periodice de sanatate

-Au permis de conducere

-Au participat la un curs de instruire si au primit un certificat de participare :

• Modul teoreti

• Demonstratie practice

• Manual

Fisiere in arhiva (1):

  • Aparate Utilizate in Industria Laptelui.doc

Alte informatii

FAC. AGRICULTURA, TEHNOLOGIA LAPTELUI