Aprecierea si Identificarea Factorilor care Influenteaza Calitatea Carnii de Iepure

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Aprecierea si Identificarea Factorilor care Influenteaza Calitatea Carnii de Iepure.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 59 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Paul-Corneliu BOIŞTEANU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Introducere 4
Capitolul 1. ORIGINEA, DOMESTICIREA ŞI PARTICULARITĂŢI DE EXTERIOR ALE IEPURILOR DE CASĂ
1.1. Originea iepurilor de casă 6
1.2. Domesticirea iepurilor 7
1.3. Particularităţi de exterior: constituţia, temperamentul şi culorile blăniţei la iepuri 7
Capitolul 2. FACTORII CARE INFLUENŢEAZĂ CALITATEA CĂRNII DE IEPURE
2.1. RASELE DE IEPURI DE CASĂ 9
2.1.1. Rase mari (uriaşe) 10
2.1.2. Rase mijlocii 12
2.1.3. Rase mici 13
2.1.4. Rase pitice 13
2.1.5. Iepuri de casă hibrizi 14
2.2. FACTORII DE CREŞTERE ŞI ÎNTREŢINERE
2.2.1 Sisteme de creştere
Sisteme extensive 15
Sisteme semiintensive 16
Sisteme intensive 17
2.2.2. Alimentaţia iepurilor de casă
Cerinţe de hrană ale iepurilor de casă 18
Nutreţuri care se folosesc în alimentaţia iepurilor de casă 20
Particularităţi de digestie 21
2.2.3. Adăparea iepurilor de casă 21
2.2.4. Parametrii de microclimat din adăposturi 23
Capitolul 3. FLUXUL TEHNOLOGIC DE OBŢINERE A CARCASELOR DE IEPURE
3.1. Sacrificarea iepurilor 27
3.2. Producţia de carne 33
3.3. Valorificarea subproduselor 35
Capitolul 4. VALOAREA NUTRITIVĂ BIOLOGICĂ A CĂRNII DE IEPURE 37
4.1. Compoziţia chimică a cărnii de iepure 38
4.2. Contaminarea microbiologică a cărnii
Culturile saprofite ce se pot întâlni pe carnea de iepure 43
Cele mai importante culturi bacteriene care determină infecţii la om în urma consumului cărnii de iepure 46
Capitolul 5. IGIENA ŞI CONTROLUL CĂRNII DE IEPURE
5.1. Condiţii pentru producerea şi comercializarea cărnii de iepure 49
5.2. Inspecţia sanitară ante-mortem a iepurilor 50
5.3. Inspecţia sanitară post-mortem a iepurilor,depozitarea şi transportul 51
5.4. Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală 52

Extras din document

INTRODUCERE

Din punct de vedere comercial, carnea reprezintă carcasa animalelor de măcelărie, a păsărilor de curte, sau a vânatului, cât şi produsele obţinute din acestea.

Obţinerea acestui produs valoros pentru alimentaţia umană se face în unităţi agro-zootehnice şi industriale complexe, specializate, dotate tehnic corespunzător şi în care se realizează un foarte riguros control igienico-sanitar.

Din punct de vedere alimentar, carnea constituie o sursă importantă de energie şi substanţe nutritive pentru om. Datorită compoziţiei chimice echilibrate în trofine cu valoare biologică ridicată (proteine, grăsimi, substanţe minerale şi vitamine), digestibilităţii superioare şi potenţialului dietetico-culinar, carnea reprezintă un aliment indispensabil în hrana omului.

Creşterea iepurilor de casă este o subramură relativ nouă a creşterii animalelor, asigurând carne dietetică de calitate superioară, piei frumoase, lână şi alte produse suplimentare.

Pe plan mondial, ea s-a dezvoltat spectaculos în secolul al XIX-lea, iar prin introducerea noilor tehnologii în secolul al XX-lea, creşterea iepurilor de casă s-a răspândit şi în ţările care nu aveau tradiţie în creşterea iepurilor.

După cel de-al Doilea Război Mondial, s-a pus accent şi pe creşterea intensivă a iepurilor. Astfel au fost rezolvate o serie de aspecte tehnice şi tehnologice, în special cele legate de creşterea şi hrănirea acestor animale, realizându-se şi primele raţii integrale de furaje granulate. Toate rezultatele au fost obţinute ţinându-se cont de particularităţile biologice ale iepurilor- maturizare timpurie, fertilizare deosebită, perioadă scurtă a sarcinii şi viteză mare de creştere a tineretului, caracteristici care fac din iepuri o specie preferată pentru producţia de carne.

În condiţii de creştere intensivă, în Italia, o iepuroaică are 10 naşteri pe an, iar în SUA, în condiţii experimentale, s-au realizat 11 naşteri pe an. Femelele de iepure nasc câte 8-10 pui, câteodată chiar mai mulţi, procentul de supravieţuire până la înţărcare fiinde de 80-90%. Feritilitatea este un alt factor determinant care face preferabilă creşterea iepurilor de carne.

Dintre toate mamiferele crescute de om ca sursă de hrană, iepurii au cea mai bună rată de creştere. În cea de-a 6 a zi de viaţă, ei îşi dublează volumul de la naştere, la vârsta de o lună acesta devine de 10-13 ori mai mare, iar la 60 de zile, volumul iepurilor ajunge să fie de 28 de ori mai mare decât la naştere. La aproximativ 100 de zile, iepurii ating 2,3-2,5 kg greutate în viu.

Conform FAO, creşterea iepurilor de casă este foarte dezvoltată în Europa, realizându-se 85% din producţia mondială. Dintre ţările est-europene, cel mai mare producător este Ungaria, unde există ferme de stat, cu efective de 10.000 – 15.000 de femele. Producţia anuală este de 40.000-42.000 tone de masă de tăiere, care se exportă în special, în Italia sub formă de animale vii.

În America,ca şi în Europa, în fermele mari, animalele sunt crescute intensiv şi se hrănesc cu raţii integrale de furaje granulate. În fermele mici, hrana constă în furaje concentrate, uscate sau verzi, în funcţie de anotimp. În restul ţărilor central-europene, producţia de iepuri de casă este concentrată în gospodării de mici dimensiuni, unde se cresc într 3-5 pana la 50 de femele de iepure, ca nucleu de bază.

În China, sunt crescuţi aproape 20 milioane de iepuri, în special pentru lână. Ei sunt sacrificaţi după a doua sau a treia năpârlire. Din punct de vedere economic, carnea este un produs secundar, iar lâna de angora este un produs principal şi reprezintă 60-70% din câştigurile obţinute din creşterea iepurilor de casă.

În România există o anumită tradiţie în privinţa creşterii iepurilor. După părerea unor crescători români cu experienţă, creşterea iepurilor are şansele să devină o ocupaţie deosebit de profitabilă cât de curând, deoarece carnea de iepure este ferită până în acest moment de bolile care afectează celelalte animale, a căror carne este consumată în mod curent. În plus, carnea de iepure este o carne uşoară, savuroasă şi deosebită de celelalte feluri de carne pe care le consumăm,un kilogram de carne de iepure având doar 1.600 de calorii (spre deosebire de cea de pui-1.800 cal/kg, viţel -1.820, curcan-2.500, miel-3.100,vită-3.200, porc-4.400) şi un nivel scăzut de colesterol.

Activitatea de creştere a iepurilor de casă este relativ uşoară, putând constitui o îndeletnicire placută, atât pentru copii cât si pentru maturi. În acelaşi timp, prin pătrunderea pe piaţa externă sau prin mici injecţii de capital, creşterea iepurilor poate sa constituie un domeniu atractiv pentru şomeri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aprecierea si Identificarea Factorilor care Influenteaza Calitatea Carnii de Iepure.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ ION IONESCU DE LA BRAD DIN IAŞI FACULTATEA DE ZOOTEHNIE SPECIALIZAREA: CONTROLUL ŞI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE