Arborele de Cauciuc

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Arborele de Cauciuc.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Denumire populara: arborele de cauciuc

Familia: Moraceae

Origine: Asia tropicala

Descriere:

Genul ficus cuprinde plante extrem de diferite, de la arbori care depasesc 30 m inaltime in tarile lor de origine, pana la specii pitice, taratoare. De asemenea, intrebuintarea lor este diferita.

Cultivare si ingrijire

Cu exceptia formelor panasate de ficus elastica si ficus pandurata, care sunt mai delicate, ficusii sunt plante rustice, usor de cultivat.

Vara, plantele se mentin in locuri umbrite, se uda moderat, adaugand ingrasaminte minerale solubile, foarte diluate si se pulverizeaza apa pe frunze. Iarna, temperatura cea mai favorabila este intre 12-14 grade Celsius si 18-22 grade Celsius pentru formele cu frunze panasate. Se recomanda lumina maxima si reducerea udatului in perioada zilelor scurte, dar se mentine permanent umiditatea atmosferica.

Caderea frunzelor, care se manifesta adesea, se datoreaza excesului de umiditate in sezonul rece, dar si uscaciunii excesive. In cursul vegetatiei, trebuie evitate toate aceste neajunsuri. Caderea frunzelor este ireversibila la Ficus elastica si Ficus pandurata, dar este mai putin grava la Ficus benjamina si Ficus diversiflora.

Ficusii taratori - prefera expunerea in locuri semiunbrite in vara si o temperatura de 12-14 grade Celsius in timpul iernii.

Transplantarea plantelor se face la sfarsitul lunii aprilie, in ghivece mai mari, intr-un amestec din doua parti pamant bogat in humus, 1/2 turba si 1/2 nisip.

Reinnoirea (regenerarea) plantelor degarnisite la baza se poate face prin taierea tulpinii in aprilie-mai, deasupra celei de-a patra sau a cincea cicatrice lasata dupa caderea frunzelor, pornind de la sol. Noii lastari emisi sunt vigurosi si se dezvolta bine. Stimularea cresterii se realizeaza ptin aportul ingrasamintelor minerale.

Inmultire

Inmultirea se face prin marcotaj aerian si butasire. Se fac butasi de varf cu 2-4 frunze sau din fragmente de tulpina cu 1-2 frunze, care se tin in apa calda 10-15 minute, pentru oprirea latex-ului. Pentru reducerea suprafetei de evaporare, frunzele se ruleaza si se prind cu ata sau un inel de cauciuc. Butasii inradacineaza in circa 4-6 saptamani, fie in amestec de turba si nisip, fie in sticle cu apa.

Boli si daunatori

Bolile frecvent intalnite sunt:

- Patarea neagra - care se manifesta sub forma de pete neregulate, necrotice, pe marginea frunzelor.

- Patarea bruna - care apare pe ambele fete ale frunzelor, sub forma de pete circulare sau neregulate, bine delimitate.

- Innegrirea, uscarea si caderea frunzelor - boala fiziologica datorata excesului de umiditate din amestecul de pamant, curentilor de aer, temperaturii scazute asociata cu lumina redusa, pe timpul iernii.

Daunatorii care ataca des plantele de ficus sunt:

- paduchele lanos - adultii sug seva frunzelor si provoaca o ofilire rapida;

- paduchele testos - care se fixeaza de-a lungul nervurilor frunzelor si pe tulpina;

- paianjenul rosu - inteapa frunzelesi acestea capata o nuanta cenusie si apoi cad.

Combaterea se face prin tamponarea cu solutii de sapun, ruperea si distrugerea frunzelor atacate, stropiri cu insecticide.

Specii si varietati

Ficus elastica este cea mai cunoscuta specie, foarte utilizata ca planta de interior. Poate avea o singura tulpina, dreapta, cu frunze mari, foarte rotunjite, de 30 cm lungime, pieloase (coriacee), verzi-lucioase la suprafata si roscate pe partea inferioara. Lastarii terminali sunt infasurati intr-o bractee cu tenta roz, care la inceput imbraca frunza noua si care cade la scurt timp dupa ce aceasta s-a desfacut complet. Ficus elastica este o planta viguroasa capabila sa atinga dimensiuni mari.

Exista mai multe varietati:

- F. elastica decora - frunze mari, late;

- F. elastica rubra - frunze mari, rosiatice;

- F. elastica schrijverieana - frunze marmorate;

- F. elastica tricolor - frunze delicate, panasate cu alb sau galben.

Fisiere in arhiva (1):

  • Arborele de Cauciuc.doc