Aroma Cafelei

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Aroma Cafelei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 49 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ionel Jianu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Generalităţi
1.1 Istoria cafelei 2
1.2 Cafeaua cucereşte lumea 3
1.3 Importanta economica 4
1.4 Tipuri de cafea 6
1.5 Aroma cafelei 8
1.6 Retete de cafea 10
1.7 Tari producatoare de cafea (piata cafelei) 17
1.8. Consumul de cafea din Romania (tendinte si cecerea pe piata) 18
2. De la arbore la ceaşca
2.1 Prin lume 21
2.2 Arborele de cafea (frunze, flori, fructe) 22
3. Prelucrarea boabelor 25
4. Cafeaua solubila
4.1 Fabricarea cafelei solubile 30
4.2 Cafeaua solubilă fără cofeină 32
4.3 Condiţii de calitate; ambalarea şi transportul 32
5.Cafeaua şi sănătatea
5.1 Aportul de substanţe nutritive 33
5.2 Cafeaua si metabolismul 34
5.3 Cafeaua si sportul 34
5.4 Cafeaua si stomacul 34
5.5 Cafeaua si colesterolul 35
5.6 Cafeaua si cancerul 35
5.7 Concluzie 35
6. Cafeina
6.1 Chimie 36
6.2 Acţiuni farmacologice 36
6.3 Concluzie 36
7.Metode de preparare(metoda –la ibric, -la cana, -presei franţuzeşti, -filtru cu picături, -percolatorul, masina expresso 37
8. Metode si reguli de baza pentru preparearea cafelei 38
9. Metode tehnice sau moderne pentru prepararea cafelei 40
10.Servirea cafelei- reguli de luat in seama 43
11. Surogatele sau inlocuitorii de cafea 47
12. Bibliografie 49

Extras din document

1. GENERALITATI

1.1 ISTORIA CAFELEI

Istoria cafelei este la fel de bogată ca însăşi cafeaua, datând de mai mult de 1000 de ani. În occident, istoria cafelei începe cu trei secole, dar în Orientul Mijlociu ea este consumată de toate paturile sociale încă din vechime.

Prima referinţă la cafea, din surse înregistrate, datează din secolul al IX-lea, dar cu multe secole înainte, existau multe legende arabe despre băutura misterioasă şi amară cu puteri stimulatoare.

Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Roşii din Africa. La început cafeaua era considerată aliment şi nu băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea şi prin amestecarea cu grăsime animală obţineau o pasta pe care o modelau sub formă de bile. Acestea erau consumate de războinicii tribului pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.

Începând cu anul 1000 e. n., renumitul tămăduitor Avicenna, administra cafea în chip de medicament. Etiopienii obţineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apa a boabelor uscate.

Proprietăţile stimulative ale cafelei au fost considerate de mulţi în acele timpuri, generatoarele unui extaz religios, iar cafeaua ca băutură şi-a câştigat o reputaţie mistică, învăluită în mister şi asociată cu preoţii şi doctorii. De aceea nu este surprinzător ca două legende puternice au apărut pentru a explica descoperirea acestei boabe magice.

I. Se povesteşte ca prin 1400 un păzitor de capre yemenit, pe nume Khaldi, care a observat cum caprele sale deveneau neastâmpărate şi energice după ce mâncau fructele roşii care creşteau în tufişurile necunoscute de pe acele meleaguri. Chiar şi-n timpul nopţii animalele erau vioaie şi agitate. Foarte mirat, a hotărât să guste şi el din aceste fructe. După puţin timp se simţea mai puţin obosit şi parcă avea mai multă energie. Khaldi a dus fructele la o mânăstire din apropiere, unde stareţul a fiert fructele în apă obţinând un lichid amar dar aromat, foarte stimulator, care alunga oboseala şi somnolenţa. De atunci călugării au început sa folosească acesta calitate a boabelor pentru a rămâne trezi pe parcursul lungilor rugăciuni şi meditaţii, în aşteptarea inspiraţiei divine.

II. Cealaltă poveste este cea a unui dervis musulman care a fost condamnat de duşmanii lui să rătăcească împreuna cu prietenii săi prin desert şi astfel să moara de foame. Mergând nicăieri prin pustiu şi disperaţi că vor muri de foame, au început să mănânce boabele unui arbust şi chiar să facă o supa din ele. Aceste boabe le-au dat puterea să învingă oboseala şi să ajungă până în oraşul Moch. Au denumit planta şi boabele sale Mocha, în cinstea acestui eveniment.

1.2. CAFEAUA CUCERESTE LUMEA

Prima butura ce conţine cafea, era vinul făcut din boabe de cafea, apa şi miere. De altfel, cuvântul cafea îşi are originea în vechiul cuvânt arab Qahvah, cu sensul de vin.

Multe scrieri considera cafeaua originară din regiunea Kaffa Etiopia. De aici, a fost răspândită de către arabi în Yemen şi cultivată. Prima cafea purta numele portului arab la Marea Roşie, Al Mukkan (Mocca). Devine faimoasă datorită faptului că era singurul loc din lume unde se găsea. Odată cu deschiderea canalului Suez, portul principal pentru peninsula Araba devine Aden. De aici pleacă spre toate zările.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aroma Cafelei.doc